Tribuna
Semnal editorial: "Spune adevărul şi atunci nu va mai trebui să mai ţii minte nimic"
N. I. DOBRA
1848 vizualizari
Semnal editorial:

Urmând sfatul scriitorului Mark Twain, autorul şi-a grupat în acest volum o mică parte dintre articolele, eseurile, interviurile publicate în anii 1972-1989, pen­tru unii "de tristă amintire", pentru alţii "de nostalgici aduceri aminte". Când am intrat în redacţia ziarului "Tribuna Sibiului", aveam 27 de ani şi credeam că tot ce zboară se mănâncă, habar nu aveam de Direcţia presei, numele frumos al cenzurii acelor ani, mai credeam că gazetarii sunt liberi să scrie şi să publice ceea ce văd, aud şi simt. Chiar aşa a fost o scurtă perioadă, după care "s-a strâns cureaua ideologică", treptat, dar sigur. Di­recţia presei a fost desfiinţată (formal), dar cenzura a devenit mai subtilă, subterană. (Un exemplu la îndemână: Gh. Niţu, de la Direcţia presei, cel care ne cenzura arti­colele, a ajuns... secretar general de redacţie la Tribu­na, iar Teofil Şleam, fost şef de sector la Propagandă, a fost găsit de lovitura de stat din '89 în post de redactor-şef adjunct). Era firesc ca un ins, care credea că jurnalistul trebuie să scrie adevărul, să nu mai fie agreat. De aceea, veţi observa că eseurile, pamfletele, ar­ticolele critice sunt tot mai rare înaintând în ani, dar vă garantez, cu pixul pe inimă, că tot ce am scris este adevărat: oa­meni de nădejde, realizări deosebite, necazuri, neajunsuri, abuzuri, birocraţie.
Închei cu un pasaj din prefaţa autorului la cartea apărută în 2012 (reeditată acum): "Aş vrea ca generaţii­le viitoare să nu creadă că toţi am fost jigodii. Dinco­lo de limbajul, uneori bombastic, propagandistic, este de reţinut esenţa mesajului. Atunci când exista unul. Acum?"
Şi, cu o maximă de-a lui Zenon din Citium, filozof antic grec, considerat fondator al stoicismului: "Când cineva nu îndrăzneşte să spună ce gândeşte, va sfârşi prin a nu gândi ce spune".

P.S. Cei care nu au volumul ^l găsesc la Anticariatul LIDO, Sibiu, str. G. Coşbuc nr. 11, la preţul sub patru beri la Casa Frieda!

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA