logo
SCRIBUL DE MARȚI
Andrei ILENI
687 vizualizari
SCRIBUL DE MARȚI
Cine nu-și permite viitorul e condamnat sã-și repete trecutul

Se spune, în literatura uzualã, cã ungurii sunt mai iubãreți decât vecinii. Nu sunt supãrat pe unguri pentru cã nu ne recunosc dominanta iubirii și își socotesc cã își fac temele erotice în baza unui manual de unicã folosințã. Din fericire, îi traduc în limba mea pentru nãbãdãile lor abundente și demult prescrise.

Suntem și noi vinovați, cu privirea noastrã desprinsã dintr-un basm bilingv. Presupun cã și ei sunt oameni, dinspre «n»spre. Și se înspãimântã (de fapt, se revigoreazã interpretativ), neavând o logicã a memoriei contemporane.

Prin urmare, ce sã facã ungurii din Ungaria? Își încearcã mezalianțele și vorbesc în dodii, într-o interminabilã frazã cu subiectul principal defunct în spațiul lor de manevrã: euro-carpato-istoric, de pe vremea când Sarmis și Roma erau capitale în dezavantaj militar, dar complementare lingvistic.

Ungurii din București nu sunt concetãțenii mei de la Budapesta. Ei spun cã București este un oraș "fãrã istorie naționalã", bazându-se pe creierul defazat al unor fotbaliști portughezi care erau convinși cã vor ateriza "la Budapesta, capitala României" (?) Dupã fotbaliști urmeazã suporterii, depresivi în politica de stadion. Apoi, tãcerea. Fireascã, în miezul rãutãții, pe dinãuntru.

Ei își fac temele. Cardinalul primat al Ungariei a transmis Vaticanului cã vizita Papei în România "ar fi o palmã pe obrazul Ungariei". Cel stâng, cu cicatrice istoricã, sau cel drept, cu tresãriri într-o mimicã nevrozatã a amintirilor. Nu va veni Francisc, dar nu pentru cã s-au opus. Doar au talent.

Nu s-a pus capacul pe scandalul de la Târgu Mureș - cel cu liceul romano-catolic - și care pufnește "școlãrește" spre demonstrații anti-naționale. E grav, din moment ce fizica, matematica și "preșcolarii" se refuzã în limba românã.

Dialogul comunicativ dintre ei și noi este nul într-o țarã în care se vorbesc, legal, nouã limbi materne și sã fii pacifist în esperando.

Apa nu va veni. Ideea este hilarã: El a propus beatificarea a șapte episcopi greco-catolici, decedați în pușcãriile comuniste.

Ungurii "au propus" printr-o promovare interpretativ-istoricã o schimbare a climei religioase: "este imposibilã beatificarea a șapte români și a niciunui ungur sã se accepte". Ei au spus-o. Ai noștri, morți printre mormintele lor.

Se spune cã vorbește într-o singurã limbã, când se fractureazã limba istoriei.

"Ești liber sã schimbi lumea, dar nu uita cã limita umanã are limite" (proverb grecesc, intraductibil în maghiarã)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia