logo
Săptămâna nebuni(i)lor: Care isterie o preferaţi? Cea cu moaştele, sau cea cu vremea?
Dumitru CHISELIŢĂ
1135 vizualizari
Săptămâna nebuni(i)lor: Care isterie o preferaţi? Cea cu moaştele, sau cea cu vremea?

Am trecut cu bine peste data de vineri 13, care i-a mai făcut o dată pe ghinioniştii de serviciu să îşi justifice ghinionul, şi ne-am gândit, aşa, că în România ar fi necesară existenţa unui calendar al isteriilor colective. Nu de alta, dar fiecare săptămână observ că are isteria ei. Momentele când, aşa, ca la un semnal, presa o ia pe ulei, lumea o ia pe ulei şi ea pentru că citeşte presa aia şi apoi, la rândul ei, împrăştie isteria mai departe, pe nemenstecate, pentru că aşa-i românul. Nu poate trăi fără să se crizeze pe anumite subiecte.
Ei bine, subiectele care au ţinut capul de afiş în ultima perioadă au fost Moaştele şi cei care au mers să se închine la ele şi iarna care va veni şi le va potopi pe toate, că cică vom avea un sezon rece mai teribil decât cel din filmul „The Day After Tomorrow”, că tot îl dau televiziunile de l-am învăţat pe dinafară, de zici că am fost secretar de platou la filmări.

Deci, Moaştele

În contextul tradiţionalului pelerinaj de la Iaşi, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, am avut parte de noi mostre de isterie. Nu, nu e vorba participanţii la eveniment, care inconştienţi de „newsworthiness”-ul lor, s-au comportat extrem de sfidător la adresa reporteraşilor de teren trimişi acolo, doar-doar le-o mai pica vreun ciubuc pe care să-l declame după introducerea standard cu „Corespondentul nostru Mimişor este la faţa locului (cum o fi să fii la spatele sau în lateralele locului?) şi ŞTIE MAI MULTE”. Dincolo de îndemnul meu că, dacă tot ştii aşa multe, pune-o frate de un doctorat sau de o sesiune de comunicări ştiinţifice, ca să ne luminezi şi pe noi, iobăgimea, a reieşit faptul că,   imediat ce s-a aflat că uite, ortodocşii ăia iar se organizează să facă una alta, boing! A pornit isteria. Şi, acolo, „la faţa locului”, peisajul uman fiind extrem de dezolant, în sensul că abia au reuşit ştiriştii noştri să „prindă” ceva mai aparte, ca de exemplu un nene care a strigat câteva secunde când s-a atins de racla cu moaşte (Mediafax), sau unii care culegeau panseluţe (Digi24) sau povestioare financiare (safielumina.ro), în rest, totul a fost înspăimântător de normal, singura chestie mai, ca să zicem, „de ştiri” fiind orele de aşteptare, lungimea cozii şi numărul de pelerini. Dar asta nu a fost motiv să nu se dea tonul la tradiţionala isterie anti-ortodocşi. Deja băieţii şi fetele vesele şi de serviciu din ceata „progresistă” au dat tonul la cântec. Cântec de pe aceeaşi placă - cu uite ce proşti sunt ortodocşii pentru că-s ortodocşi, că uite cum pupă moaşte în loc să fie şi ei în rând cu lumea şi să îi dea cu m***e Dragnea, uite-i cum stau ei la coadă acolo „la popi” în loc să se spargă în figuri la un festival de electro-house, uite ce în Evul Mediu e românul fiind încă religios în loc să fie neomarxist-leninist, că aşa e moda pe la noi.
Nu vă mai pomenesc valul de înjurături şi insulte, inevitabila asociere imbecil(oid)ă „ortodox-votant PSD”, şi alte ruperi în figuri care ne arată o singură chestie. Isteria aceea cu moaşte şi pelerinaje o fac taman cei care sunt impotriva acestor evenimente. La fel cum insultele la adresa credincioşilor sunt, nu-i aşa, o dovadă a toleranţei, a spiritului european şi multi-cult al opănmaindului de Rumânia. 

Deci, grijă mare, la iarnă va fi iarnă

Am urmărit, cât se poate de accidental, pe Gâdea de la Antena 3, chinuindu-se să... Adică nu, nu e bine. Am văzut-o pe o doamnă de la Meteo, respectiv de la meteo-acela serios, INMH, nu de la meteo „cum va fi vremea mâine ne va spune...”, chinuindu-se să-l convingă pe Gâdea de la Antena 3 că toamna e toamnă şi iarna e iarnă. Asta pe fondul unei „burtiere” care anunţa că la iarnă vom trăi un fel de film din acela apocaliptic cu super-ere glaciare, temperaturi de îţi îngheaţă şi gazul din centrala termică, vânturi cu viteze de Formula 1 şi câte şi mai câte. A fost amuzantă până la enervare insistenţa moderatorului care aproape că nu se ruga de doamna meteorolog să-i dea cel puţin o tornadă sau tsunami, că nu-i ieşea pasienţa. Dar ea, nu şi nu. Că o fi acum, toamna, o „vară indiană”, dar că a mai fost aşa, că or fi fost ani ploioşi şi secetoşi înainte dar că a mai fost şi va mai fi aşa, că la iarnă, va fi, într-adevăr, frig, dar că iarna e frig că de aia e iarnă. Nimic şoc şi groază. Dar nu. Categoric nu. Nu se poate aă avem o iarnă normală. Aşa că avem o nouiă isterie graţie profesioniştilor de „breaking news” şi a amatorilor care rumegă asemenea marfă. „Va fi prăpăd!” (DC News) , „AVERTISMENT făcut de meteorologii români! Specialiştii anunţă DEZASTRU LA IARNĂ: "Va fi PRĂPĂD! Trebuie să ne pregătim" (jurnalul.ro), „Dezastru pentru România: "Ne asteapta o iarna ca pe vremea bunicilor, cu zapada cat casa, ger naprasnic si viscole multe" (kafetele.ro), citând o sursă super-credibilă, pe „celebrul clarvăzător Viorel Pop”. „ Anunțul APOCALIPTIC despre această IARNĂ. Meteorologii, AVERTISMENT ÎNGRIJORĂTOR” (Evenimentul Zilei).

Dacă treci dincolo de titlurile de o cretinitate panicardă cel puţin uluitoare, textul ştirilor este la fel de tern ca instrucţiunile de folosire de la un şampon şi reiese din el un singur lucru, că iarna va fi frig dacă nu va fi cald şi va bate vântul dacă nu va fi ger. Dar de ce să nu ne isterizăm şi pe tema asta?
 
E clar, românului îi plac isteriile. Nu poate trăi fără ele. De la alarmantul „Nu mai sunt cartofi în cămară!”, la orice altceva. Acum am vorbit de isteria anti-ortodocşi şi moaşte şi de cea cu timpul probabil care probabil va aduce iarnă în lunile de iarnă. Dar staţi liniştiţi, se pregâtesc la start alte două isterii: halloween-ul şi Black-friday-urile.

comentarii
1 comentarii

Iarna va lua prin surprindere cu zapada care va ninge de sus in jos! Facem pariu?
Mick
20.10.2017 14:08
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia