logo
Reuniune populară de Rusalii: întâlnirea neamurilor, la 10 km de Dumbrăveni
Adrian POPESCU
5091 vizualizari
Reuniune populară de Rusalii: întâlnirea neamurilor, la 10 km de Dumbrăveni

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, sunt prăznuite la 50 de zile de la Înălţarea Domnului, "când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli", fiind cunoscută şi ca ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la creştinism 3.000 de oameni. 

De Rusalii se leagă mai multe superstiţii şi oamenii păstrează încă unele tradiţii: îşi împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a indepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi, pentru a fi feriţi de ghinion tot anul şi dansează "Jocul Căluşarilor", pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău.
De Rusalii, la 10 km  de Dumbrăveni, va avea loc o reuniune populară, în aer liber,  pe care organizatorii au denumit-o întâlnirea neamurilor de la Hundorf. Partea cultural artistică va fi oferită de Ansamblul folcloric "Doina Hundorfului", de Cristina Ciotloş, Cralia Costea  şi Mircea Marcoş din Dumbrăveni. Îşi mai dau concursul  Grupul vocal  "Târnava Mare" din Ţopa, "Ansamblul Junii" de la Bahnea, "Ansamblul folcloric al Şcolii Stephan Ludwig Roth" din Moşna, Ansamblul "Purtata" din Mediaş. Invitaţi speciali sunt Ansamblul folcloric "Ceata Junilor" din Sibiu, şi Ansamblul "Românaşul" din Zădăreşti-Arad. Invitată de onoare este Veta Biriş. Organizatorii susţin că pentru acest eveniment  "vor fi pregătite standuri expoziţionale cu bunătăţuri culinare şi cu frumuseţi de artă manuală".

 
comentarii
1 comentarii

,,Rusaliile, Cincizecimea sau Pogor
01.06.2017 19:14
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia