La unitãțile de învãțãmânt care sunt incluse în Programul “laptele și cornul”
Contractarea pentru producerea și distribuirea produselor alimentare numai cu unitãți de profil autorizate / înregistrate la D.S.V.S.A. Sibiu, în condițiile legii. Verificarea acestor unitãți, de cãtre autoritãțiile competente, a condițiilor de funcționare tehnologicã și de igienã, prin controale și evaluãri periodice, prin afluirea de probe la laboratoare acreditate, pentru expertiza calitãții și a salubritãții produselor alimentare care se distribuite prin acest program. Unitatea școlarã sã deținã un spațiu frigorific, exclusiv pentru depozitarea acestor produse, care sã fie transportate și distribuite în cursul aceleiași zile.
Manipularea, alimentelor sã se facã de cãtre personal stabilit în acest sens, cu respectarea normelor de igienã specifice.
Sã se elimine de la consum produsele cu ambalaj deteriorat sau cu termen de valabilitate expirat, sau alimente care nu sunt recomandate pentru anumite categorii de elevi.
Sã se efectueze curãțenia și igienizarea periodicã a spațiilor unde se manipuleazã și depoziteazã alimentele, precum și sã se asigure protecția împotriva insectelor.
Prelucrarea și însușirea cunoștințelor de educație alimentarã a elevilor în cadrul programului de învãțãmânt.
La cantinele școlare sau cu alt regim administrativ de funcționare:
Sã deținã documentul de înregistrare sanitar-veterinarã și pentru siguranța alimentelor în conformitate cu prevederile Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr.111/2008, eliberat de D.S.V.S.A. Sibiu;
Sã respecte condițiile generale de igienã, referitoare la aspectele structurale și la facilitãțile privind dotarea dupã specificul obiectivului;
Sã existe sursã de apã potabilã, care sã fie utilizatã atât la procesarea alimentelor cât și la menținerea stãrii de igienã;
Sã se foloseascã echipamente de protecție sanitarã a personalului angajat, precum și sã existe documente care sã ateste starea de sãnãtate a personalului angajat;
Sã dovedeascã prin documente calitatea și salubritatea materilor prime, precum și faptul cã au fost achiziționate din unitãți autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și respectã programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul de specialitate, acreditat;
Sã asigure condiții de depozitare a produselor alimentare, în special a celor care necesitã condiții deosebite de temperaturã, congelare sau refrigerare (carne, pește, produse lactate, ouã etc) și sã monitorizeze funcționarea permanentã a spațiilor frigorifice;
Sã utilizeze ustensile de lucru care pot fi ușor curãțate și igienizate (blaturi de plastic, cuțite de inox, tãvi de inox, etc);
Sã asigure încadrarea alimentelor în termenele de valabilitate;
Prepararea și expunerea spre comercializare a alimentelor trebuie sã fie fãcutã astfel încât sã se evite orice risc de contaminare și depreciere a acestora;
Servirea alimentelor trebuie sã se realizeze numai în recipienți igienizați corespunzãtor, sau în recipienți de unicã folosințã;
Sã se efectueze periodic acțiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare;
Gestionarea corectã a deșeurilor și subproduselor rezultate, precum și neutralizarea rapidã a acestora astfel încât sã nu constituie o sursã de contaminare;
La chioșcurile din incinta unitãților de învãțãmânt
Agentul economic respectiv sã deținã aprobarea conducerii unitãții, de amplasare a obiectivului pentru a comercializa produse alimentare atestate și omologate de autoritãțiile oficiale responsabile cu acest drept;
Sã fie înregistrate sanitar- veterinar la D.S.V.S.A. Sibiu;
Chioșcurile sã fie confecționate din materiale ușor de curãțat și dezinfectat;
Sã fie dotate cu: apã potabilã, frigider, rafturi pentru depozitarea alimentelor, echipament de lucru și carnet de sãnãtate pentru personalul angajat
În aceste spații se pot comercializa doar alimente ambalate, dulciuri, produse de panificație, patiserie, sandvișuri, calde sau reci, fructe și bãuturi rãcoritoare. Nu se recomandã comercializarea unor produse de tip hamburger, hot-dog, cisburger și alte sortimente similare, care necesitã condiții specifice de preparare, depozitare și valorificare și care sunt ușor perisabile;
Alimentele care se comercializeazã sã fie etichetate, cu informații vizibile privind unitatea producãtoare, data fabricației, elementele componente, de preferat, menționate în procente, cu referire specialã la conținutul în sare, zahãr, grãsimi, aditivi, etc. și data valabilitãții;
Sã fie însoțite de documente care sã ateste proveniența și indicii de calitate;
Sã se elimine de la comercializare produsele cu ambalaj deteriorat sau cu termen de valabilitate expirat, sau alimente care nu sunt recomandate pentru anumite categorii de consumatorii;
Sã se efectueze curãțenia și igienizarea periodicã a spațiilor unde se manipuleazã și depoziteazã alimentele, precum și sã se asigure protecția împotriva insectelor;
“Se recomandã ca reprezentanții unitãților școlare, administratorii responsabili ai acestor activitați sã informeze personalul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din zona arondatã, despre situațiile deosebite constatate, pentru a se putea interveni cu profesionalism și pentru a evita afectarea sãnãtãții elevilor”, declarã dr. Pențea Ioan Viorel, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Județul Sibiu.