Tribuna
PNL
Reguli privind comercializarea alimentelor în unităţiile şcolare
Reguli privind comercializarea alimentelor în unităţiile şcolare
Valorificarea și consumul unor produse alimentare în unitãțiile de învãțãmânt, prin unitãți de alimentație publicã (cantine, chioșcuri) sau prin "Programul laptele și cornul”, în condiții de securitate alimentarã și fãrã periclitarea sãnãtãții elevilor, când volumul acestor activitãți crește odatã cu începerea anului școlar, impune autoritãțiilor județene și locale, conducerii unitãțiilor de învãțãmânt și, nu în ultimul rând, administratorilor acestor obiective, ca responsabilitate și obligații urmãtoarele:

La unitãțile de învãțãmânt care sunt incluse în Programul “laptele și cornul”

Contractarea pentru pro­ducerea și distribuirea pro­duselor alimentare numai cu unitãți de profil autorizate / înregistrate la D.S.V.S.A. Sibiu, în condițiile legii. Verificarea acestor unitãți, de cãtre au­toritãțiile competente, a con­dițiilor de funcționare tehnolo­gicã și de igienã, prin con­troale și evaluãri perio­dice, prin afluirea de probe la labo­ratoare acre­ditate, pentru expertiza calitãții și a salu­britãții produselor alimentare care se distribuite prin acest program. Unitatea școlarã sã deținã un spațiu frigorific, exclusiv pentru depozitarea acestor produse, care sã fie transportate și distribuite în cursul aceleiași zile.

Manipularea, alimentelor sã se facã de cãtre personal stabilit în acest sens, cu respectarea normelor de igienã specifice.

Sã se elimine de la con­sum produsele cu ambalaj deteriorat sau cu termen de valabilitate expirat, sau ali­mente care nu sunt reco­mandate pentru anumite categorii de elevi.

Sã se efectueze curãțenia și igienizarea periodicã a spațiilor unde se manipu­leazã și depoziteazã alimentele, precum și sã se asigure protecția împotriva insectelor.

Prelucrarea și însușirea cunoștințelor de educație alimentarã a elevilor în cadrul programului de învãțãmânt.

La cantinele școlare sau cu alt regim administrativ de funcționare:

Sã deținã documentul de înregistrare sanitar-veteri­narã și pentru siguranța ali­mentelor în conformitate cu pre­vederile Ordinului Preșe­dintelui A.N.S.V.S.A nr.111/2008, eliberat de D.S.V.S.A. Sibiu;

Sã respecte condițiile ge­nerale de igienã, referitoare la aspectele structurale și la facilitãțile privind dotarea dupã specificul obiectivului;

Sã existe sursã de apã potabilã, care sã fie utilizatã atât la procesarea alimentelor cât și la menținerea stãrii de igienã;

Sã se foloseascã echipa­mente de protecție sanitarã a personalului angajat, precum și sã existe documente care sã ateste starea de sãnãtate a personalului angajat;

Sã dovedeascã prin docu­mente calitatea și salubritatea materilor prime, precum și faptul cã au fost achiziționate din unitãți autorizate/înre­gistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și respectã programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul de specialitate, acreditat;

Sã asigure condiții de de­pozitare a produselor alimen­tare, în special a celor care necesitã condiții deosebite de temperaturã, congelare sau refrigerare (carne, pește, pro­duse lactate, ouã etc) și sã monitorizeze funcționarea per­­manentã a spațiilor frigorifice;

Sã utilizeze ustensile de lucru care pot fi ușor curãțate și igienizate (blaturi de plastic, cuțite de inox, tãvi de inox, etc);

Sã asigure încadrarea ali­mentelor în termenele de valabilitate;

Prepararea și expunerea spre comercializare a alimen­telor trebuie sã fie fãcutã astfel încât sã se evite orice risc de contaminare și depreciere a acestora;

Servirea alimentelor trebuie sã se realizeze numai în reci­pienți igienizați corespunzãtor, sau în recipienți de unicã folosințã;

Sã se efectueze periodic acțiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare;

Gestionarea corectã a de­șeurilor și subproduselor re­zultate, precum și neu­tra­lizarea rapidã a acestora ast­fel încât sã nu constituie o sursã de contaminare;

La chioșcurile din incinta unitãților de învãțãmânt

Agentul economic respectiv sã deținã aprobarea condu­cerii unitãții, de amplasare a obiectivului pentru a comer­cializa produse alimentare atestate și omologate de auto­ritãțiile oficiale responsabile cu acest drept;

Sã fie înregistrate sanitar- veterinar la D.S.V.S.A. Sibiu;

Chioșcurile sã fie confecționate din materiale ușor de curãțat și dezinfectat;

Sã fie dotate cu: apã pota­bilã, frigider, rafturi pentru depozitarea alimentelor, echipament de lucru și carnet de sãnãtate pentru  perso­nalul angajat

În aceste spații se pot comercializa doar alimente ambalate, dulciuri, produse de panificație, patiserie, sand­vișuri, calde sau reci, fructe și bãuturi rãcoritoare. Nu se recomandã comercializarea unor produse de tip ham­burger, hot-dog, cisburger și alte sortimente similare, care necesitã condiții specifice de preparare, depozitare și valo­rificare și care sunt ușor perisabile;

Alimentele care se comer­cializeazã sã fie etichetate, cu informații vizibile privind unitatea producãtoare, data fabricației, elementele com­ponente, de preferat, mențio­nate în procente, cu referire specialã la conținutul în sare, zahãr, grãsimi, aditivi, etc. și data valabilitãții;

Sã fie însoțite de docu­mente care sã ateste prove­niența și indicii de calitate;

Sã se elimine de la comer­cializare produsele cu am­balaj deteriorat sau cu termen de valabilitate expirat, sau alimente care nu sunt reco­mandate pentru anumite categorii de consumatorii;

Sã se efectueze curãțenia și igienizarea periodicã a spațiilor unde se manipu­leazã și depoziteazã alimentele, precum și sã se asigure protecția împotriva insectelor;

“Se recomandã ca repre­zentanții unitãților școlare, administratorii responsabili ai acestor activitați sã informeze personalul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor din zona arondatã, despre situațiile deosebite constatate, pentru a se putea interveni cu profesionalism și pentru a evita afectarea sãnãtãții elevilor”, declarã dr. Pențea Ioan Viorel, secretar  al Colegiului Medicilor Veterinari din Județul Sibiu.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA