Tribuna
Proiectul „Comorile din „Ţara Oltului” a revenit la Turnu Roşu
Dan FRÂNCU
1940 vizualizari
Proiectul „Comorile din „Ţara Oltului” a revenit la Turnu Roşu

 

În urmă cu 11 ani, directorul executiv al Asociaţiei de Prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu”, Valentin Arvunescu, un mare iubitor al zonei Ţării Oltului, a propus comunităţilor din acest teritoriu desfăşurarea unui proiect de mobilizare teritorială tip Leader, dedicat copiilor din instituţiile de învăţământ gimnazial (12 - 15 ani). Prin acest proiect se intenţiona crearea unui instrument oarecum neconvenţional, ce poate ajuta copiii să dobândească anumite cunoştinţe şi abilităţi pentru identificarea şi valorizarea bogăţiilor naturale, culturale şi umane din Ţara Oltului, să cultive în rândul acestora sentimentul de apartenenţă la o comunitate şi la un teritoriu cu identitate definită, să-i ajute la dezvoltarea simţului comunitar, a spiritului de echipă şi a încrederii în forţele proprii. Proiectul s-a materializat prin organizarea  unui concurs de orientare turistică şi cunoştinţe generale, adresat copiilor din localităţile cuprinse în zona sibiană a Ţării Oltului (de la Arpaşu de Jos, până la Boiţa). Conform strategiei iniţiale, în fiecare an gazda concursului s-a schimbat, alegerea fiind făcută de organizatori în urma analizării ofertelor primite.

Echipele care reprezintă localităţile Ţării Oltului sunt pregătite de un grup local de voluntari, format atât din reprezentanţi ai şcolii cât şi din cetăţeni dornici să-şi promoveze comunitatea.

Imediat după prima ediţie a proiectului, iniţiatorul şi colaboratorii acestuia au decis „predarea” ideii Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală „Ţara Oltului”, structura Leader ce acoperă teritoriul situat pe malurile Oltului. Astfel, în următorii nouă ani, rând pe rând, unităţile administrativ-teritoriale din regiune au fost gazde pentru Comorile din Ţara Oltului, gestiunea financiară a proiectului fiind asigurată de GAL, organizarea rămânând în sarcina unui grup de coordonatori voluntari, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, ai administraţiilor locale, ONG-uri şi diferite persoane fizice.

Anul acesta, s-a intrat într-un nou ciclu al proiectului, prima ediţie fiind găzduită de comuna Turnu Roşu, cea care a fost şi gazda ediţiei de debut.

Timp de trei zile (6 – 8 iulie), copii, coordonatori, voluntari şi însoţitori din întreg teritoriul Ţării Oltului, au fost oaspeţii comunei Turnu Roşu şi au încercat tot ce le-a stat în putinţă pentru a demonstra că au calităţile şi abilităţile de a trăi în mijlocul naturii, că-şi cunosc teritoriul de provenienţă, că sunt, în mod inconfundabil, cetăţeni ai acestuia etc.

Tabăra de corturi Comorile din Ţara Oltului a fost amplasată în mijlocul pădurii, pe un teren situat în apropierea Mănăstirii Turnu Roşu. În ciuda eforturilor organizatorice deosebite făcute de Primăria comunei Turnu Roşu, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Turnu Roşu şi Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” Turnu Roşu, locul nu a putut fi gazda etapei proiectului până la finalul acestuia, condiţiile meteorologice nefavorabile determinând organizatorii şi coordonatorii să evacueze tabăra în cursul zilei de sâmbătă, doar după două probe de concurs (orientare turistică şi traseu aplicativ). Restul activităţilor programate pentru această ediţie au fost organizate la Şcoala Gimnazială „Matei Basarab”, instituţia de învăţământ devenind astfel gazda ad-hoc a proiectului.

Atât în tabăra de corturi din pădure, cât şi la şcoala din Turnu Roşu (chiar dacă aici au fost beneficiarii unui plus de confort), copiii au participat la diverse activităţi şi probe, pentru a demonstra cât de bine îşi cunosc teritoriul din care provin, ce ştiu despre tradiţiile, obiceiurile şi personalităţile locale, care sunt calităţile cele mai de preţ ale lor şi cât de pricepuţi sunt atunci când trebuie să-şi gătescă singuri, să se gospodărească ori să facă faţă unor probe ce implică un efort fizic sau aptitudini sportive mai dezvoltate. Cum era şi normal, din programul de activităţi nu au lipsit focul de tabără, mini – discoteca, un scurt spectacol folcloric, o scurtă lecţie despre jocul de oină – sportul naţional al românilor, extrem de popular în Turnu Roşu, diferite jocuri şi concursuri etc.

După desfăşurarea tuturor probelor de concurs, clasamentul realizat prin cumularea punctelor a condus la următorul podium al ediţiei 2018, Comorile din Ţara Oltului: 1. Cîrţa, 2. Avrig 1 (Şcoala Gimnazială Avrig), 3. Mîrşa şi Porumbacu de Jos (acelaşi număr de puncte).

Alături de directorul şcolii din Turnu Roşu, Mihaela Iuliana Floare, la festivitatea de premiere desfăşurată duminică a participat şi primarul comunei gazdă, Stelian Istrate, care a dorit să felicite toţi participanţii şi să mulţumească tuturor celor ce s-au implicat în organizarea ediţiei.

Toţi copiii, coordonatorii echipajelor, organizatorii şi voluntarii ediţiei au primit diplome care să ateste implicarea în proiect. De asemenea, echipele situate pe podium la această ediţie au primit premii şi medalii, campionii din Cîrţa fiind răsplătiţi şi cu Trofeul „Comorile din Ţara Oltului” (o ladă de zestre în miniatură), acelaşi echipaj având cinstea de a păstra, până la ediţia următoare, „Lada de zestre a teritoriului”, elementul – simbol al proiectului. 

După o scurtă pauză, în care se pot bucura de vacanţa de vară, în toamna acestui an organizatorii din nucleul dur al proiectului se vor întâlni pentru bilanţul ediţiei şi pentru primele planuri legate de ediţia 2019 a proiectului. Deja există anumite idei referitoare la viitoarea gazdă...

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia