logo
Primăria Iacobeni sprijină familiile tinere din comună
Primăria Iacobeni sprijină familiile tinere din comună
„Tu, Rodica, de ce n-ai venit să-mi spui că ţi s-a aprins casa?”. „Păi, am vrut să vin, domnule primar, dar n-am avut timp”. „Acum îţi fac altă casă, una nouă, ai grijă să n-o strici şi pe asta!”. Cam aşa a decurs dialogul dintre Cercea Rodica din satul Netuş şi Cori Vasile, primarul comunei Iacobeni. În urmă cu doi ani, din fondurile Primăriei, casa în care locuieşte Rodica Cercea a fost reparată, i s-a făcut acoperiş nou, s-au pus geamuri şi uşă nouă, o sobă şi i s-a cumpărat veselă de bucătărie. În iarna trecută, tocurile din lemn de la geamuri şi uşa au fost puse pe foc şi înlocuite cu pături şi folie, iar în vară s-au aprins lucrurile din casă.

Rodica are 38 de ani şi a născut 8 copii. Cea mai mare este o fată de 26 de ani, care are la rândul ei 5 copii, iar a doua are 21 de ani şi are şi ea 3 copii. Cei­lalţi, trei băieţi şi trei fete, au vârstele cuprinse între 6 şi 17 ani. Fata cea mare cu cei cinci copii locuieşte împreu­nă cu mama ei în casa fără uşă, fără geamuri şi fără ta­van, care a ajuns şi el pe foc.

Am încercat să ajung lân­gă casă, dar alunecuşul mi-a stopat intenţia, aşa că am făcut câteva fotografii de la distanţă. Când s-a reparat casa a fost făcută şi o punte peste vale, care a ajuns şi ea pe foc, fiind refăcută în primă­vară.

Invitată la discuţii, Rodica şi-a lăsat copiii în pragul casei, a trecut puntea şi după ce a vorbit cam două minute, la un telefon performant, i-a cerut primarului să-i lase ei materialele de la casă după ce se va muta în cea nouă.

Prin grija Primăriei Iaco­beni, casa nouă va fi dotată cu toate cele necesare. In­ten­­ţionat a fost construită în vecinătatea caselor în care locuiesc fraţii şi rudele Ro­di­căi, oameni gospodari care nu cer ajutor social. Primăria a decis să îi ridice construcţia aici pentru ca aceştia să îi aibă sub ob­servaţie pe Rodica şi pe copiii ei.

Rodica crede că i se cuvine totul: faptul că primarul i-a făcut altă casă, în locul celei distruse de ea i s-a părut firesc, cum i se pare tot firesc ca hainele primite de la oa­menii din sat, pentru ea şi pentru copii, să fie de unică folosinţă, să nu le spele, şi când devin prea murdare, să le arunce.

Nu se poate şti cât timp noua locuinţă va fi păstrată în bune condiţii, cu tot ajutorul primarului şi eventual al fra­ţilor.

Din informaţiile primite de la Vasile Zămăcău, directo­rul şcolii din Iacobeni, am aflat că niciunul din copiii acestei familii nu merge la şcoală.

Primăria Iacobeni oferă ajutor social unui număr de 130 de familii, respectiv pentru 412 persoane. Pentru a sprijini familiile tinere, pri­marul Vasile Cori a parcelat, la intrarea în  localitatea Iaco­beni, 20 de loturi, în vederea realizării unui proiect pentru atragere de fonduri euro­pene destinate construirii de case pentru romi. Dar aceste case vor fi primite de familiile tinere care au serviciu, îşi pot întreţine locuinţa, îşi pot plăti taxele şi mai ales îşi vor trimite copiii la şcoală.

I. Bârsan

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia