Tribuna
Pregătiri pentru Festivalul Porcului de Bazna
Vasile ANTIPA
791 vizualizari
Pregătiri pentru Festivalul Porcului de Bazna

Timp de două zile, în 14 și 15 septembrie, la Bazna are loc o nouă ediție a Festivalului Porcului de Bazna, pe platoul din zona centrală a localității. Programul zilei de sâmbătă debutează cu o tură cu bicicletele din Mediaș spre Bazna iar la ora 12.30 este programat un brunch. La ora 13 este programat simpozionul “Biblioteca și arhiva-trezorieri de patrimoniu cultural”, iar la ora 15 are loc prezentarea Asociației Crescătorilor de Porci Rasa Bazna.

La 15.30 începe programul artistic cu un recital susținut de Mădălina, Anamaria și Simion Surdu, urmat la ora 16 de recitalul Antoniei Glogovețan. La ora 18 Ansamblul Purtata Mediaș va urca pe scena Festivalului, iar la ora 19 este programat recitalul susținut de Ciprian și Mihaela Istrate. La ora 21 este programat concertul Alexandra &Greenline.

Ziua de duminică începe cu activități pentru copii între orele 15 și 17 și seminarul “Identitatea gastronomică a zonei-ingrediente, avantaje culinare ale porcului de Bazna”.

Programul artistic este deschis de către Angela Rusu la ora 16, iar la ora 17 este programat concertul Alexandru Pop. La ora 18 are loc premierea câștigătorilor la concursul de gătit, iar o jumătate de oră mai târziu este programată o degustare de produse pe bază de porc de Bazna.

La ora 19 vor urca pe scena evenimentului membrii formației Dinamic din Mediaș, iar la ora 20 este programat concertul susținut de Marcel Pavel și soprano Alice Făiniță. Sâmbătă la ora 11 și duminică la ora 17 va avea loc și un Târg de Produse Tradiționale “Bucate din Proximitate”.

Porcul de Bazna format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în localitatea Bazna. Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și prolificității superioare față de rasa maternă, locală.

În anul 1885 și apoi după anul 1900 s-au făcut importuri de reproducători Berk din Anglia, care au fost utilizați în scopul ameliorării și omogenizării rasei Bazna, în curs de formare și consolidare.

comentarii
1 comentarii

Vai, da ce firmă LGBT ne-am tras, tu dragă, la Bazna! O fi ceva legat de viitorul (festival), ăla cu porcul de câine?
Zoofil Ion
11.09.2019 17:14
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia