Tribuna
Povestea hamacelor din Sub Arini. Ce zice lumea şi ce zice legea
Dumitru CHISELIŢĂ
2186 vizualizari
Povestea hamacelor din Sub Arini. Ce zice lumea şi ce zice legea

Bineînţeles că povestea aceea cu acei copaci, (unii specii protejate poate) distruşi de moda aceasta a hamacelor atârnate în Sub Arini, a avut un feedback destul de consistent.

În general, a fost cel aşteptat: revoltă justificată, acuzaţii la adresa făptaşilor care fac şi a autorităţilor care nu fac. E normal, mulţi sibieni sunt preocupaţi atât de cum arată Sibiul cât şi de cum ar trebui să arate natura aia vie a lui, câtă mai e. Alţii ne acuză că de ce nu scriem mai mult, sau ne acuză că ce avem cu ei. Vom încerca să, „îi dăm de cap” aici, ca să fie totul clar.  Ca o paranteză, am eliminat din comentarii acuzele ne-probate sau insultele gratuite.

 

Ce zice lumea: cei revoltaţi

 

„De ce nu scrieţi despre mizeria pe care o lasă în urmă...  (...) În caz că nu credeţi, puteţi verifica direct în fiecare zi/seară. Odată le-am spus celor de la Poliţia Locală care stau (...) în locaţia de la stadion... Mi-au spus că nu-i treaba lor (probabil era treaba mea). („Un sibian”, pe pagina web a ziarului).

 

”ULUITOR!! ŞI NU EXISTĂ LEGE pentru aşa ceva? Nu există nicio instituţie care să aibă responsabilitatea acestui parc? Lăsat de saşi dealtfel, fiindcă sibienii "originali", în afară de case cu ziduri înalte în spatele cărora să se ascundă, nu au făcut altceva. Sau asociaţii, ONG-uri etc Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului nu are nicio atitudine publică şi nu este implicată în problemele de mediu ale comunităţii?? A, ei studiază...

SINDROMUL MĂRGINIMII, mult mult individualism. Enorm. Şi câte lucruri frumoase s-ar putea face în oraşul ăsta! Dar pentru asta trebuie implicare, viziune şi bunăvoinţa de a face ceva cu drag. (...)

Înainte dădeau vina pe Braşov (fost raion) că le lua banii, apoi pe secretarii de partid incompetenţi, acum pe masinile de VL, OT etc. Niciodată ei nu sunt de vină! Dar toate posturile din instituţii sunt împărţite numai între ei şi ai lor, ardeleni adevăraţi şi originari, tot unul şi unul. Multă, multă mândrie. Şi lucrurile se degradează”. )anonim – din păcate, că a spus bine, pe pagina web a ziarului)

 

„Dacă nu ar lăsa în urma lor coji de seminţe, pungi, doze de bere şi de suc, mucuri de ţigări ar fi perfect! (S.D., pagina facebook Tribuna)

 

„Dacă erau bătrâneii cu acele hamace, acum toţi aţi fi sărit cu fundul în sus!!...” (M.Z., pagina facebook Tribuna)

 

Răspuns: da, e revoltător să te comporţi pe un spaţiu PUBLIC, ca şi când ai fi în grădina ta. Problema e că acolo nu-ţi permiţi ceea ce faci pe un loc ce nu-i al tău. Acum, sincer, nu am văzut urme de consum alcool, doar sucuri şi energizante. Şi mucuri de ţigări şi alte ambalaje şi copacii distruşi. Despre atitudinea Poliţiei Locale nu comentez, pentru că, repet, nu am văzut aşa ceva în Sub Arini.    

 

Ce zice lumea: apărătorii fenomenului

 

„Ei bine, cei de la USR au găsit modalitatea de a veni cu o idee pt a nu strica copacii atunci când se folosesc hamacele! De lucrul acesta nu scrieţi nimic? Trebuia să le vină rândul'adolescenţilor la puricat, nu ? Nu mai sunt alte subiecte? V-am dat eu unul: puteţi scrie despre ajutorul şi ideea celor din USR!" (L.B., pagina facebook Tribuna)

 

"Articol de doi bani.. sper că cei 35 de lei primiţi pe articol sunt justificaţi. Eu zic că pe acei adolescenţi să îi punem la zid şi să îi executăm, sau măcar să-i trimitem undeva la muncă silită, până la moarte, că şi-au scos capetele din telefoane şi tablete şi acum distrug lumea cu hamacele. Să vă uitaţi mai bine la voi în curte cu partidul pe care il susţineţi şi să plângeţi milioanele de copaci tăiaţi de la Iliescu şi până acum şi încă de acum încolo(D.A., pagina facebook Tribuna)

 

Răspuns: Păi tocmai am pomenit de iniţiativa USR cu privire la chestie, ce mai vreţi în plus? Să le dedicăm un poem? Bravo lor, dar nu aşa se rezolvă complet problema. Plus că legislaţia locală precizează altceva. Şi o distrugere e o distrugere, o vandalizare e o vandalizare”, chiar dacă o fac „săracii adolescenţi” care au descperit că natura e un loc unde să arunci gunoaie, să urli şi să pui muzică tare. Iar un subiect e un subiect, asta o dată ori vă place ori nu. A doua dată e că am fumat până la filtru poveştile cu „partidul pe care îl susţineţi” şi încă aşteptăm dovezi clare care tot nu vin. Apropo, nu înţeleg, e vreo lege care permite, dacă eşti puber sau adolescent, să faci ce ai chef doar pentru că eşti minor? OK, nu plăteşti tu, ci plătesc părinţii. Asta e.

 

Ce zice, de fapt, legea

 

Dincolo de vehemenţa aşa-zişilor apărători ai distrugerilor din Sub Arini, avem o legislaţie locală cât se poate de clară, care tot aşteaptă să fie aplicată de cei plătiţi pentru asta.

Avem de a face aici cu două aspecte. Unul este ocuparea domeniului public. Pentru că una e să stai pe bancă sau pe buturugă, alta e să îţi aduci „mobilier” de acasă şi să te instalezi acolo.

 

HCL 160/2000 zice că domeniul public poate fi ocupat pentru depozitarea de materiale, manifestări cultural-artistice şi sportive, expoziţii, târguri, comerţ stradal autorizat.  Dacă vrei să ocupi domeniu public, „solicitanţii vor achita anticipat taxa prevăzută de Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Sibiu aflată în vigoare la data depunerii cererii".

Dar asta e doar glazura.

 

Că avem Hotărârea CL Nr. 210/2001, unde treaba e super-clară. Capitolul IV spune despre „Norme specifice privind protecţia, conservarea şi dezvoltarea parcurilor, plantaţiilor, zonelor verzi, bazelor şi obiectivelor sportive, spaţiile şi locurile de joacă pentru copii şi surselor naturale de importanţă locală”

Art. 14 zice aşa: „În vederea conservării şi dezvoltării parcurilor, zonelor florale, spaţiilor verzi din perimetrul municipiului Sibiu se interzice: „distrugerea prin orice mijloace sau degradarea arborilor, puieţilor, lăstarilor, precum şi degradarea mobilierului urbanistic aferent”. Şi „circulaţia cu biciclete, motociclete sau alte vehicule în parcuri, cu excepţia pistelor marcate corespunzător”. Iar despre muzică. Art. 7 spune şi el ceva că e interzisă „poluarea fonică şi producerea de zgomot de către persoane fizice sau persoane juridice prin utilizarea unor sisteme audio”, etc.

Şi apropo, printre atribuţiile Poliţiei Locale, CHIAR ŞI din Zona Sub Arini, este şi „ordinea şi liniştea publică" şi „protecţia mediului"...

 

Hai să fim serioşi, nu e nicio campanie anti-preadolescenţi şi adolescenţi, nu e nici lipsă de  subiecte (domeniul public e un subiect minor? Vă interesează doar temperaturile din Alaska şi Roşia Montană?). Ci e una pentru ca oraşul nostru să arate aşa de civilizat precum se laudă că e. Şi nu ne interesează neapărat găsirea şi pedepsirea făptaşilor, că nu o ardem hashtag, ci doar ca evenimente din astea să nu se mai întâmple. E aşa de grav? Sau unii înţeleg libertatea doar în funcţie de cum le vine lor bine? Mai trebuie să se spună că pozele sunt fake şi că nu se ezigstă aşa ceva.  






comentarii
1 comentarii

Poliție nu avem ! Am ajuns să trăim ca în junglă...
Rușine să vă fie!
Leonard
17.07.2019 22:56
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA