logo
Peste 400 de oameni participă la "Bereshit"-ul de la Sibiu
Adrian POPESCU
1096 vizualizari
Peste 400 de oameni participă la

Joi, la Hotel Ramada, a început cea de-a 15-a ediţia a "Bereshit". Aşa cum anunţau iniţiatorii, ediţia din acest an este de  mare anvergură.  Adrian Queron, de la Centrul Comunitar Evreiesc, a anunţat prezenţa  a peste 400 de participanţi la conferinţa de la Sibiu, reprezentând 38 de comunităţi evreieşti din România, la care trebuie să menţionăm şi invitaţii de peste hotare. Bereshit este legat de ciclul anual evreiesc de citire a Torei şi se înscrie  în prima parte a ciclului săptămânal: Torah. Bereshit este un program de studiu iudaic la nivel academic, dedicat evreilor, membri ai comunităţilor evreieşti din România şi  membrilor Centrului Comunitar Evreiesc, un centru  care şi-a deschis porţile încă din septembrie 2007 ca rezultat al parteneriatului dintre Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) şi American Jewish Joint Distribution Committee (Joint).

Mesaje de salut şi de bun venit

În deschiderea sesiunii, în mesajul  semnat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, se preciza că Excelenţa Sa Klaus Iohannis, chiar dacă nu a putut da curs invitaţiei, salută participanţii  ediţiei "Bereshit 2017", considerând evenimentul de la Sibiu ca fiind un act de dialog între culturi şi religii. În mesaj, alături de cuvinte de apreciere adresate participanţilor - în demersul lor menit a redescoperi  rădăcinile evreieşti - am reţinut şi aprecierile aduse în general comunităţii iudaice  pentru contribuţia adusă evoluţiei  societăţii româneşti. Otto Deutsch, preşedintele comunităţii evreieşti din Sibiu, în calitate de gazdă, a mulţumit comunităţii iudaice naţionale pentru cinstea acordată burgului sibian,  anume încredinţarea acestui eveniment major. Domnia sa a ţinut să mulţumească oficialităţilor locale pentru susţinerea comunităţii evreieşti, cu o menţiune specială pentru primarul Sibiului, Astrid Fodor. Un salut de suflet a fost transmis şi de Bănescu Ovidiu - vicepreşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care sublinia atractivitatea Sibiului turistic, apreciind mediul multicultural şi multiconfesional din Sibiu. Un mesaj aparte  a fost transmis - în numele Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului - de prodecanul Facultăţii de Teologie Sibiu , pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.Domnia sa avea să puncteze elementele comune din scriptură pe care le au cele două religii. Nu putem omite nici mesajul prefectului de Sibiu,  mesaj transmis de Cristina Muntean. Ulterior acestor intervenţii asistenţa a fost impresionată de temele prezentate de  lectorii sesiunii:   prof. Andrei Cornea, prof. Nitza Davidovich, dr. Eyal Boers, prof. Max Stern, dr. Zilla Stern, dr. Eyal Lewin.
Sinagoga Sibiu
Vineri sesiunea are parte şi de un moment religios care se va consuma în Sinagoga Mare din Sibiu. Parashah Bereshit este alcătuit din 7.235 de litere ebraice, 1.931 de cuvinte evreieşti şi 146 de versete. Mai mult, el poate ocupa aproximativ 241 de linii într-o listă a Torei (Sefer Torah). Evreii o citesc în primul Sabat după Simchat Torah, în general în octombrie, rareori la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii noiembrie. În acest context se citeşte  parasahul despre Geneza (Capitolul 15).  Conform tradiţiei  sesiunile de studiu vor fi completate de un Shabat cu o atmosferă unică. La finalul prelegerilor se vor acorda  "Diplome de participare" emise de Universitatea Ariel. Pentru cititorii cotidianului Tribuna ne vom învrednici să oferim un interviu interesant cu actanţii evenimentului. Duminică participanţii se vor deplasa la Alba Iulia pentru a asista la reintroducerea în circuitul cultului iudaic un monument - o Sinagogă veche de peste 200 de ani care a fost restaurată.


 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia