Tribuna
Pentru ce se vaccinează românii, pentru imunizare sau pentru bonusuri?
Dumitru CHISELIŢĂ
1636 vizualizari
Pentru ce se vaccinează românii, pentru imunizare sau pentru bonusuri?

În România, lumea se vaccinază. Sau nu se vaccinează. Teoretic, se vaccinează ca să se imunizeze împotriva unei boli. Deci faci vaccinul pentru a nu mai face boala singur, a lua boala de la alţii, sau a da boala la alţii, de preferinţă nevaccinaţi. Corect? Corect. Aşa funcţionează lucrurile, oricum ar întoarce-o unii din maus şi din declaraţii. Dar se pare că acum strategia s-a schimbat. Am impresia (şi mă tem că am şi dreptate) că oamenii se vaccinează nu atât de teama bolii, cât de teama de a pierde anumite drepturi, înlesniri sau  privilegii, sau pentru că aşa cred ei că "scăpăm" şi că "revenim la normal".

 

 

Vaccin pentru... drepturi şi înlesniri?

 

Oricât ar spune, cam cu jumătate sau sfert de gură, structurile europene sau mondiale că nu trebuie să existe discriminare între vaccinaţi şi nevaccinaţi, în realitate, treaba deja începe să stea altfel. Dacă lcururile evoluează aşa cums e vede, vom avea două categorii de indivizi, una de "supraoameni" vaccinaţi, careb vor avea acces, li se va permite, vor putea şi vor avea dreptul să şi le va fi mai uşor să; şi cealaltă, a nevaccinaţilor, o categorie evident inferioară celeilalte,, căreia NU is e va permite, nu va avea dreptul, va avea acces greu sau deloc, şi îi va fi mai greu să. În plus, va fi veşnic suspectă de ceva, va fi veşnic atacată şi insultată de "rasa de stăpâni" cu certificat, asta dincolo de orice motiv logic sau sub orice pretext medical. Se vede încă de pe acum, separarea, împărţeala asta.

 

Având în vedere că cei care se ocupă cu chestii privind comunicarea pandemică de mai bine de un an nu au reuşit să explice nimic ca lumea, medical sau chiar logic vorbind, că am avut parte de coruri de răţoieli în public, că nu erau capabili (şi nu sunt) să dea explicaţii concrete la întrebări logice şi de bun simţ, că imediat o dădeau pe ameninţări cu lasă că o să vedeţi voi morţi în stradă, medici care decid cine trăieşte şi cine nu, că vă aşteptăm la ATI fără mască, că din vina voastră, în fine, ştiţi repertoriul, deşi puteau explica normal ce aveau de explicat (asta în cazul în care aveau vagă idee ce să explice) şi că marile contraargumente la îndoielile unora erau că aceia sunt conspiraţionişti, putinişti,  "de-ai lui Şoşoacă" (mai nou asta) sau doar proşti sadea, era NORMAL ca şi vaccinarea să beneficieze de anumite metode de campanie şi de "convingere" care amintesc de plasele cu ulei şi făină din campania electorală, micii şi berea de 1 Mai, de vremea creditului doar cu buletinul, de două la preţ de una, de tigăi la reducere ori una moca la cinci cumpărate.   

 

Vacciniştii cronici acuţi de care mă mai lovesc din când în când dau exact măsura motivaţiei de a, cum se spune acum, "a pune umărul" (cei pro) şi a "te înţepa" (cei contra). Facem abstracţie de lozincăraia de prost gust cu "să revenim la normal" şi "să fie ca înainte" (la pariu că NU se va reveni la normal şi NU va fi ca înainte?), pentru ca să dăm în gură conspiraţioniştilor ("construim fără burghezie şi împtriva ei", haha!) pentru că am grijă de tine, pentru mama, pentru buni şi pentru galaxie.

Eu au spus-o şi o spun clar. Se vaccienază pentru: că le e mai uşor să plece "dincolo" la lucru, la excursii, la city-break. Că vor putea participa, cu ţâdula vaxi, la concerte, clubăreală, meciuri, teatre, cinema, concerte simfonice (vezi să nu, vor rupe uşa la "Tchaikovsky"). Că vor putea mânca/bea ÎN restaurant, ca jupânii, nu pe terase, ca pluimea (vă rog, nu corectaţi, lăsaţi aşa, da?). Că se vor putea caza la hotel dă HORECA, nu în cort pe câmpia plajei. Că nu vor sta în catantină după trecerea frontierei. Că vor putea merge la facultate, serviciu, şcoală şi nu li se va da un şut în fund în numele nediscriminării între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Asta e în mare. În "mică", e uite aşa.

 

De la vizită gratuită la camera de tortură, la o carte gratis. Pentru vaccinaţi

 

Aş fi putut scrie liniştit şi despre cum ziua de 9 mai a fost, din zi cu trei semnificaţii majore pentru români: Ziua Independenţei, a Europei şi a victoriei asupra fascismului (exact în ordinea asta) a devenit un fel de Ziua Cântării Vaccinului, la cât s-au dat pe spate ştiriştii să arate lumii cum se înghesuie românii să se "imunizeze". Au fost mulţi, zic eu. A fost şi comic, că uite, acum ceva luni se înghesuiau să caute locuri libere la vaccinat în localităţi exotice demne de "să ne cunoaştem patria" şi cât mai departe de adresa de baştină a amatorului, iar acum uite că au venit ei cu vaccinul la tine, ba îţi mai băgau şi muzică.

 

Pe mine m-a amuzat însă ideea anumitor structuri de a considera campania de vaccinare un prilej de marketing propriu şi de lovituri gratis (cacheltuieli proprii) de PR. Îmi amintsc că, prin februarie parcă, (ba nu, decembrie 2020!) începutul începutului campaniei, mai multe restaurante şi alte asemenea din Braşov ofereau reduceri celor vaccinaţi. Micul detaiu era însă că atunci erau la rând la înţepat Iohannis, Guvernul, premierul, miniştrii. Şi mă îndoiesc că ar fi fost ei fierţi pe redicere de 10% la consumat "în locaţii din centrul Braşovului".

 

Acum din nou, am avut un prilej de promovare proprie, profitând de boom-ul vaccinării de mai la români. Ok, la maratoanele vacciniste au mai fost care au organizat tombole şi alte chestii, dar cele mai celebre şi mai puternice ca impact pe reţele au fost două: Cea de la castelul Bran şi cea a tandemului "Diverta-Curtea Veche Publishing"

 

Castelul Bran mi-a apărut, cu o "sponsorizată" de milioane. Pe 7 mai zicea că "Un alt fel de intepatura. Maratonul de vaccinare cu doze Pfizer BioNTech va fi deschis in fiecare weekend din luna mai, fara programare, in cladirile Vamii Medievale. (...) Toți beneficiarii vor primi “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și, în cazul în care vor opta și pentru vizita la Castel, vor avea acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură. Accesul în centrul de vaccinare nu este condiționat de vizitarea Castelului Bran".

 

Ca imagine este ce vedeţi aici: s-a marşat pe ideea "Bran – Castelul lui Dracula" adică  vampirisme, de zici că targetul vaccinării erau turiştii habarnişti din Vest pentru care "Trensâlveiniă" egal "Dreqyula" iar Bran e "Dreqyula Kestl". O proteză de vampir cu seringi   în loc de canini. O soră medicală/infirmieră de un horror-sexy de comics-uri de anii ‘60, dar cu o faţă al fel de indiferentă ca a unei vânzătoare de Loz în Plic din anii ‘80 care îţi confirma, printr-o diplomă de vaccinat, că în următoarea sută de ani tu eşti aşteptat la Castelul Bran. Oricum, cel mai amuzant mi s-a părut gratuitatea la camera de tortură. Un mesaj care spune căa adică dacă tot te-ai vaccinat, hai să te mai suplimentăm cu ceva alte instrumente de chinuit oameni. Se leagă cumva una de alta (i-am şi întrebat, nu au răspuns)

 

A doua a fost o chestie mai inocentă,d eşi, sincer nu am înţeles ce şi cum. Diverta spuena pe pagina sa de facebook, că "Vaccin = o carte gratuită = o lume mai frumoasă. Le mulțumim celor care au dat dovadă de curaj în pandemie și dorim să ne arătăm aprecierea printr-un mic gest celor care s-au vaccinat sperând să redeschidă lumea.

Editura Curtea Veche Publishing oferă o carte gratuită tuturor persoanelor care vin în librăriile Diverta din București și prezintă certificatul de vaccin la casă, în perioada 08-16 mai. Cărțile se oferă celor care s-au vaccinat în perioada 7-16 mai. Puteți alege dintre cărți de ficțiune, non-ficțiune și cărți de copii, în stocul disponibil în fiecare librărie. Colegii noștri de la casă o să vă îndrume către cele mai frumoase titluri.

Diverta aplică vaccinul cultural Curtea Veche. Puteți să îl aplicați și voi: puneți un story cu cartea aleasă din librărie și duceți mai departe #cartearedeschidelumea".

 

Deci conform Diverta: dacă te-ai vaccinat, primeşti o carte gratis. Miultă lume s-a revoltat, a spus că discriminare, alţii au răspuns la modul ba p-a mă-tii, a intrat Dana Budeanu pe fir, i-a făcut cumva, Diverta a ripostat, iar restul e de domeniul circotecii şi n-are rost să mă mai obosesc să-l reproduc aici.

Totuşi, cineva i-a întrebat pe Diverta dacă au voie să prelucreze şi să verifice "documente medicale cu caracter personal", dacă au "angajat un medic care are acces la platforma cu vaccinații ca să verifice adeverințele" şi a cerut explicaţii despre cum se procedează "care sunt măsurile de protecție a datelor cu caracter personal". La ultima mea vizită în zonă, nu i s-a răspuns. Asta era marţi seara.

 

Deci dacă mă vaccinez în perioada x-y primesc o carte de la Curtea Veche, da? Curtea Veche Publishing spune că în orice magazin Diverta, vii cu "dovada vaccinării" și primeşti o carte. "Puteți alege din 3 categorii: ficțiune, non-ficțiune și cărți pentru copii. Cărțile sunt date aleatoriu și în limita stockului din magazine". Deci CUM ALEGI? Şi CE PRIMEŞTI? Destul de încurcat pentru unii care, în naivitatea lor, cred că, pe baza certificatului/adeverinţă de vaccinat, pot alege ORICE TITLU din genurile respective. Nu, dragii mei vaccinaţi. Alegi doar genul: "vreau o carte de ficţiune"/"Non-ficţiune"/"pentru. Cartea o aleg ei. Felicitări pentru vaccinare, lectură plăcută.

 

Serios, nu am nimic cu modul de a-ţi face PR şi publicitate, succes în continuare şi la cât mai multe, dar acum pe bune, câţi se vor vaccina pentru a vedea moca camere de tortură ori pentru o carte gratis? Miza e mult mai mare. Şi toţi caută să mă convingă, fără a-mi oferi ceva gratis, că deja cea socială e mai mare decât medicală. Miza, zic. Cel puţin aşa încearcă toţi să mă convingă. 

  

Foto:

facebook/Castelul Bran

facebook/Diverta

facebook/Curtea Veche Publishing







comentarii
8 comentarii

Redactore, te-ai vaccinat?
12.05.2021 21:33
Cine se vaccineaza va primi o zi libera, o friptura de vita in sange, un fresh de portocale si un tiramisu.
12.05.2021 21:48
vaccinarea se face cand e sezonul. acum nu mai e. cand si daca creste nr de cazuri, o sa fie mai multi doritori. acu', la mai putine cazuri decat in iulie anul trecut...sa fim seriosi.
13.05.2021 09:31
Eu as prefera o ceafa de porc la gratar cu cartofi aurii si o bere Tuborg. Desertul poate lipsi. In locul lui, mai bine inca o bere.
13.05.2021 13:26
Eu as prefera un burger, o cola si cartofi prajiti.
13.05.2021 21:22
Salivati si va faceti pofta degeaba! Nu primiti nimic!
14.05.2021 12:15
am impresia ca toata mlastina psdista din sibiu s-a strans la tribuna cea rasuflata.. mari dajtepti de provincie, care emit pareri care emana miros de veceu de curte din jina.. spalati-va botu de branza si pune-ti mana si munciti ceva.. ca la tastat n-aveti niciun talent..
mimi
14.05.2021 22:41
Ce legatura au comentariile sau articolul cu pesedistii si cu latrinele din Jina? Nu jigni, jinarii! Vezi-ti de treaba ta! Bea sau fumeaza mai putin ca sa nu mai emiti asemenea comentarii!
@mimi
16.05.2021 16:16
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA