logo
Pe bicicletă din Constanţa la Amsterdam, via Sibiu
Alexandra DRAGUT
1782 vizualizari
Pe bicicletă din Constanţa la Amsterdam, via Sibiu
După mai bine de cinci zile de pedalat, bibliotecarul Laszlo Kiss a ajuns, vineri, 12 iunie, la Sibiu, unul dintre oraşele traseului de 3.000 de km, de la Constanţa la Amsterdam, pe care trebuie să îl străbată în 21 de zile. Pe tot parcursul călătoriei, iniţiată în cadrul campaniei ,,Lecturând prin Europa”, pentru a atrage atenia asupra importanţei bibliotecilor şcolare şi pentru reînfiinţarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale I. C. Petrescu, românul va vizita biblioteci şcolare, publice şi universitare din şapte ţări-membre ale Uniunii Europene.

Până să facă un popas la Sibiu, ciclistul a mai oprit în oraşe precum Călăraşi, Olteniţa, Bucureşti, Piteşti şi Braşov. Ajuns la Sibiu, în jurul orei 18, a fost primit cu aplauze şi încurajări la Biblioteca Universităţii ,,Lucian Blaga” din Sibiu de elevi şi de bibliotecari.
,,Cartea este deosebit de importantă, oferă, la fel ca sportul, o libertate imensă pentru oameni”
Laszlo Kiss, un model de urmat pentru tineri, le-a mulţumit celor prezenţi pentru cum a fost primit şi pentru susţinere. De asemenea, le-a vorbit despre scopul acestui gest suprinzator pe care îl face şi le-a prezentat campania bibliotecarilor sibieni. ,,În ceea ce priveşte  campania, traseul a fost o reuşită, dar din punct de vedere ciclistic a fost foarte greu pentru că era foarte cald. Pe parcursul traseului m-au ajutat foarte mulţi ciclişti, lumea cicliştilor se adună şi se solidarizează când un coleg de-al lor are probleme. La fel au făcut şi bibliotecarii. Cu mine în călătorie am luat o carte, pe care am dus-o la Constanţa, de acolo am luat altă carte pe care am lăsat-o la Călăraşi, şi aşa mai departe. Cartea este  deosebit de importantă, oferă, la fel ca sportul, o libertate imensă pentru oameni. Atât biblioteconomia, cât şi ciclismul  deschid orizonturi, cu ajutorul lor primeşti multe informaţii şi trăieşti multe experienţe. În urma acestei campanii, îmi doresc să fim tot timpul în atenţia opiniei publice, pentru că de schimbat este mai greu. Dar dacă se vorbeşte tot timpul despre problemele bibliotecilor, ale bibliotecarilor şi despre cea a învăţământului, cu timpul o să se schimbe”, a spus acesta. 
,,Paşaportul de bibliotecar” - solidaritate între biblioteci
Crearea unei legături mai strânse între biblioteci prin schimburi de experienţă şi promovarea Congresului Asociaţiei Internaţionale a Bibliotecilor şcolare, care va avea loc în perioada 28 iunie - 3 august, la Maastrich se numără printre principalele obiective ale campaniei.
Preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România, filiala Sibiu, Cristina Pârvu, i-a mulţumit pentru oprirea făcută la Sibiu şi i-a urat mult succes în lungul traseu pe care îl are de parcurs. ,,Mulţumim că faci această muncă pentru profesia şi pentru tot ce înseamnă a fi bibliotecar. Noi aici la Sibiu ne potrivim foarte mult cu campania, pentru că această săptămână este numită  <<săptămâna verde>>, o iniţiativă a studenţilor economişti, iar pe 19 iunie va fi o zi în care toţi studenţii, angajaţii şi cadrele didactice vor veni la serviciu cu bicicleta. Îţi dorim mult succes şi îţi ţinem pumnii să ajungi cu bine şi sănătos la destinaţie”, a zis aceasta.
La fel ca celelalte insituţii care vor fi parte din campanie, şi Biblioteca Universităţii ,,Lucian Blaga” a semnat ,,Paşaportul de Bibliotecar”, un afiş care conţine ştampilele bibliotecilor şi semnăturile bibliotecarilor unde va poposi. ,,Paşaportul de bibliotecar înseamnă solidaritate între biblioteci, pentru că toţi ne ocupăm cu educarea copiilor”, a mărturisit bibliotecarul Laszlo Kiss.
Ciclistul a plecat sămbătă dimineaţa din Sibiu pentru a-şi continua traseul, iar următoarea oprire a fost la Deva.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia