Tribuna
PNL
Parchetul General şi DNA-ul, cu ochii pe dosarele revoluţionarilor
Adrian POPESCU
4268 vizualizari
Parchetul General şi DNA-ul, cu ochii pe dosarele revoluţionarilor
Secretarul de stat Sorin Vintilă Meşter, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), a avut două runde de întrevederi cu preşedinţii asociaţiilor de revoluţionari din zona de dezvoltare Centru (judeţele Alba, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). Una din acestea a avut loc la sediul Instituţiei Prefectului, iar cealaltă în corpul nou al Bibliotecii Astra. Între cele două reuniuni reprezentantul SSPR a susţinut o conferinţă de presă la care a participat şi fostul secretar de stat SSPR - Puiu Nicolae Fesan.
În cele două runde de dez­bateri, preşedinţii asociaţiilor de revoluţionari au discutat, în notă tensionată, teme lega­te de drepturile revoluţio­narilor, de calitatea reală sau falsă a unora dintre ei. Nu au lipsit nici discuţiile politice partizane, fie că vorbim de ex-preşedintele Ion Iliescu sau de actualul preşedinte Traian Băsescu, fie că au făcut refe­riri la dorinţa politicienilor de a pune mâna pe Blocul Na­ţio­nal al Revoluţionarilor - ca un factor de influenţă electoral-decizională. Secretarul de stat Sorin Vintilă Meşter a încercat să tempereze spiri­tele şi a comunicat că delimi­ta­rea luptătorilor reali de cei falşi / cei făcuţi ilegal se va face pe cale legală - prin intermediul instituţiilor abilitate: Parchetul General şi DNA-ul. Preşedinţii asocia­ţiilor de revoluţionari au invo­cat prezenţa unor personaje care au încercat, prin diferite mijloace, să se opună schim­bării, personaje care benefi­ciază de prerogativele unei legi - tot permisibilă şi tole­rantă. Imaginea deplorabilă pe care o au revoluţionarii şi organizaţiile lor asociative au fost alte subiecte abordate de participanţi.
Fără menajamente au fost aduse în discuţie şi detur­nările de fonduri, traficul cu certificate de revoluţionar. Au fost atacate şi acele persoane care beneficiază de indem­nizaţii fără a avea acest drept legal, fiind solicitată recupe­rarea banilor necuveniţi. Unii dintre participanţi au amintit şi despre aşa-zisul "Cont privat: George Costin", dar şi despre artificii financiare făcute de acoliţii liderului Marieş ş.a.m.d. Un alt subiect, tot legat de bani, a vizat noile valori pentru indemnizaţiile de revoluţionar, care vor fi corelate cu indicele naţional de referinţă economic.O temă aparte a fost rezervată "privilegiaţilor de la Braşov" (este vorba de contingentul revoluţionarilor din 1987) că­rora nu li se aplică platforma restrictivă/maximală a venitu­rilor obţinute. Au fost voci din sală care au criticat sărăcia şi nivelul de pauperizare la care a ajuns cea mai mare parte a clasei sociale din România. Au fost şi voci ce reclamau că au dispărut do­sare şi declaraţii de la SSPR într-un mod cu totul ciudat. Nemulţumirea generală a constituit-o sistarea plăţilor pe 2012 şi perspectiva unui buget mai mic alocat în 2013, pentru aplicarea Legii 341/2004.
La conferinţa de presă subiectul a vizat şi realitatea sibiană. Aşa am aflat că în conformitate cu Legea 341, la Sibiu, primesc indemnizaţii reparatorii 171 persoane, că în urma celor 99 de eroi mar­tiri au rămas iniţial 251 ur­-        ma­şi ai revoluţiei - din care, la ora actuală - doar jumătate beneficiază de indemnizaţii. Secretarul de stat Sorin Vintilă Meşter a adus cu el docu­mente mai mult decât inci­tan­te. Printre ele şi un grafic al evoluţiei numărului de revoluţionari şi de luptători. Astfel în 1996 erau 13.112 de revoluţionari, cifră care în 2010 ajunsese la 36.920 de revoluţionari şi de luptători.
Sorin Vintilă Meşter preciza că se doreşte demiterea lui, deoarece nefiind implicat în tranzacţii de certificate a cerut Parchetului General şi DNA-ului să facă curat printre revoluţionari, demers care a provocat fiori multor per­soane influente. Secretarul de stat susţine că solicitarea de recuperare a prejudiciilor este un alt demers deranjant pentru lumea reţelelor cu certificate. Referitor la neregulile din sistemul administrativ, din cadrul structurii ministeriale pe care o conduce, Sorin Vin­tilă Meşter a precizat că a dis­pus concurs pentru ocuparea celor 23 de posturi, pentru care doreşte "funcţionari calificaţi şi responsabili faţă de depozitarea calităţii revo­luţionare".




comentarii
5 comentarii

care revolutie ? care revolutionari ? orice om normal stie ce-a fost. hai sa fim seriosi.

insa a sustine oficial ca s-a facut trafic cu certificate de revolutionari inseamna a contesta revolutia. e drept ca toata cacealmaua de la '89 e cusuta cu ata alba dar incepand cu 1990 daca nu erau ei, n-ar fi rezistat nici iliescu si daca n-ar fi fost iliescu n-ar fi fost nici cei de azi si nici mesterul sorin.
Antonio Banderas
13.10.2012 01:00
revolutionarii sibieni sau anticeausistii sibieni din dec 89 se cam stiu ei intre ei,pacat ca au aparut revolutionari mai ales din rindurile alesilor si distinsilor etnici neam cu cioaba
daria
13.10.2012 13:15
Doamne ce titlu de doi lei ati gasit pentru acest articol.
Care dosare? Care Parchet si DNA?
Daca tot ziceti ca au aparut dupa X ani.....Y dosare de ce nu sunt anulate si punct. Ati facut ordine. Adevarul ca nu se vrea aceasta ordine. Adevaratii revolutionari se stiu intre ei, iar intrusii sunt tot pe la Bucuresti. Acestia erau ,,masa de manevra" a politicienilor. Chiar credeti ca cineva se va ocupa de problema asta cu adevarat? USL-ul, amageste acum cu ,,povesti nemuritoare" sa treaca alegerile, ca se si vad la putere inca 4 ani. Arogantul de Ponta dupa cum ii este si numele nu merita sa ajunga din nou Prim Ministru. Nu este cu nimic mai bun decat ceilalti. Daca revolutionarii au in continuare inteligenta nu ar trebui sa ii mai sustina. Mergeti la alegeri, doar ca sa va anulati votul si dati-le o ,,palma binemeritata"
Ana
13.10.2012 21:11
ss MESTER,face bine ce face,,,,,,numai JUSTITIA poate
face "CURATENIE",,,,,pina atunci REVOLUTIONARII nu pot
fi bagati in aceiasi "oala" .toti,la gramada,,,,pentru
"deliciul" celor ce NE DORESC DISPARITIA DIN ISTORIE,
lucru ,,,,C E N U S E P O A T E P R A C T I C ,,,
pentru ca noi,inca,,,,,E X I S T A M ,,,,,,,
alexandru
30.10.2012 16:08
verificati orasaselul Pucioasa unde nu a fost nici o revolutie si ve-ti ramane blocati.Veti vedea niste excroci
Papescu Nicolaie
02.06.2014 20:06
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA