Tribuna
Octavian Goga, comemorat într-un Concurs Naţional, la BJ ASTRA
Liuba STARII
555 vizualizari
Octavian Goga, comemorat într-un Concurs Naţional, la BJ ASTRA
Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Sibiu, în colaborare cu Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA au organizat vineri, 5 mar-tie, evenimentul "Octavian Goga sau Ecoul cântecului pătimirii noastre în mileniul III".

 

Manifestarea s-a des­făşurat la Biblioteca Judeţeană ASTRA, unde Dan Glasu, Viorel Raţă şi Liviu Vlad, actorii Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu au susţinut un recital de poezie  din opera lui Octavian Goga.

La rândul său, prof. univ. dr. Ioana Creţu, vice­preşedintele Asociaţiunii ASTRA, a pus în discuţie cinstirea memoriei lui Octavian Goga.

"E interesant ce zone ale ţării îl cinstesc pe Goga. Unele unde nu ne-am aşteptat, de exmplu, în judeţul Arad, la Macea sau în Zalău. Ultimul bust a fost ridicat în 2017, la Cisnădie, iată că şi cei din zona noastră nu uită chiar de tot de Goga. (...) Con­cursul de astăzi dove­deşte acest lucru. Sunt foarte mulţi tineri, peste 400, care cinstesc prin participarea la acest con­curs, memoria lui Octa­vian Goga, iar pentru mine este un model de viaţă", a spus prof.univ.dr. Ioana Creţu.  

Subiectul îndeplinirii misiunii şi impactul în societate al marelui poet Octavian Goga au fost abordate de conf.univ.dr. Mirela Ocinic: "Goga a avut ghinionul de a nu fi agreat nici de regimul comunist şi nici acum. Din ce motive? El se aşea­ză cu poezia lui într-un spaţiu foarte delicat, acel al sentimentului pa­triotic. Sentimentul acesta dă naştere pe deoparte unor discursuri dema­gogice, de un patriotism de prost gust, care din păcate domină. Atunci când întâlnim patriotismul autentic, românismul autentic ne jenăm de el. (...) Goga nu e din cate­goria aceasta, dar cere răbdare să te apropii de opera lui poetică, pentru că retorismul poeziei ro­mantice pe care o practică Goga este mai puţin pe gustul contemporanilor. Dacă la acest concurs participă peste 400 de tineri din diferite localităţi, înseamnă că Goga are totuşi cititori şi un poet există atâta timp cât mai este citit. Cred că toţi v-aţi întrebat dacă ne este utilă poezia. Eu sunt convinsă  că ne este utilă, pentru că poezia răpunde unor ne­voi ale sufletului nostru, pe care nu le poate acoperi nimic altceva", a conchis aceasta.

Au urmat momente ar­tis­tice şi muzicale coordo­nate de prof. Alina Morcan, prof. Carmen Jinariu şi prof. dr. Lidia Pircă. La evenimentul de vineri, au mai participat Bogdan Bucur, primarul Comunei Răşinari,  Dinu Bucşan, descendent al familiei Goga, prof. Laura Dumi­tru, director al CNOG Sibiu şi prof. univ.dr. Dumitru Acu, preşedintele Aso­ciaţiunii ASTRA.

Evenimentul s-a înche­iat cu premierea lucrărilor participante la Concursul Naţional "Octavian Goga sau Ecoul cântecului păti­mirii noastre în mileniul III".

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia