logo
„Oamenii obișnuiți” ai Gianinei Cărbunariu, aplaudați de 600 de spectatori, la Almada
Spectacolul "Oameni obișnuiți", în regia Gianinei Cărbunariu, va fi prezentat duminică la cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru din Almada (FTA), cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia, la invitația lui Rodrigo Francisco, directorul artistic al evenimentului și cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin ICR Lisabona. Producția Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibu se va bucura de aplauzele a peste 600 de spectatori.


 

Realizat în cadrul proiectului Be SpectACTive!, co-finanțat prin programul Europa Creativă, spectacolul prezintă opt cazuri de whistelbloweri din Italia, Anglia și România, țări europene cu contexte și legislații diferite în ceea ce privește situația avertizorilor de integritate. Whistleblower-ul sau avertizorul de integritate este un informator, o persoană care aduce la cunoștința publicului sau autorităților activități imorale sau ilegale petrecute într-un departament guvernamental, o organizație publică sau privată. Acest proiect este inspirat de întâlnirea cu oameni care au vorbit despre problemele din cadrul sistemului în care funcționau, în domenii de interes public precum sistemul medical din Anglia, sistemul guvernamental din Italia și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Mulți whistleblower-i (avertizori de integritate) nici măcar nu știau ce înseamnă cuvântul whistleblower înainte de a deveni ei înșiși whistleblower-i. Erau pur și simplu buni angajați care își făceau treaba conștiincios și de aceea li s-a părut normal să vorbească, să atragă atenția superiorilor atunci când au descoperit anumite abuzuri, nereguli în mediul lor de lucru. Aceste abuzuri sau nereguli nu priveau propria persoană, ele aveau însă ca efect un risc major adus oamenilor, interesului public. Ei nu au acționat pentru propriul interes, ci pentru interesul public. Nu au sesizat nereguli care priveau propria persoană, ci nereguli, nedreptăți, corupție și abuz din sistem. Indiferent de background (vârstă, educație, naționalitate, domeniu de lucru), există un model pentru cazurile de whistleblowing", a explicat Gianina Cărbunariu.

Din distribuția spectacolului fac parte Florin Coșuleț, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloș și Marius Turdeanu.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia