Tribuna
"Nu mi-aţi adus şi mie un bade? Să aibă o sută de ani şi dolari mulţi!"
Andra MARINESCU
2130 vizualizari
Un veac de bucurii, de zâmbete şi de glume. Şi încă câteva zile tot atât de pline de optimism şi bună dispoziţie. Asta o caracterizează pe Maria Sinea, o femeie care recent a împlinit o sută de ani.
S-a născut pe 4 mai 1913, împreună cu o soră, geamănă, care, însă,  a murit nu după mult timp de la naştere. Dar viaţa nu a lăsat-o singură la părinţi şi i-a dăruit încă doi fraţi. Pe Ioan şi Nicolae, care au decedat la o vârstă înaintată, pe la aproximativ 90 de ani. Se trage dintr-o familie modestă, provenind din comuna Draşov, judeţul Alba. Tatăl a murit la 35 de ani în timpul Primului Război Mondial, în Italia, iar mama, afectată de dispariţia soţului, s-a îmbolnăvit atât de grav, încât nu după multă vreme a trecut şi ea la cele veşnice. Şi astfel cei trei copii au rămas orfani de ambii părinţi, rămânând în grija bunicilor. Asta până la vârsta de 17 ani, când Maria s-a căsătorit. Este mamă pentru patru copii: doi băieţi şi două fete. Au împărţit împreună bucuriile vieţii până în 1990, când tatăl le-a murit, iar ea a ales drumul către Sibiu, la copiii săi.

"Eu conduc. Întorc de roata aia şi merge"

Niciodată Maria Sinea nu s-a dat în lături de la muncă. Femeie harnică, cel mai mult a lucrat pe câmp. Nu a avut nevoie de medicamente sau injecţii, fiind sănătoasă şi cu spiritul umorului întotdeauna. Ca astăzi. Din locuinţa din strada Iezer, acolo unde stă cu fiica sa, Eufrosina, îşi înveseleşte toţi musafirii. Îşi primeşte cu drag şi nerăbdare oaspeţii, întrebându-i dacă i-au adus şi ei un bade. "Nu mi-aţi adus şi mie un bade? Să aibă o sută de ani şi dolari mulţi", spune cu zâmbetul pe buze. Şi dacă o întrebi cu ce să îl aduci, răspunde că sunt maşini în faţa blocului şi nu rămâne decât să iei una şi să porneşti la drum, să cauţi. "Eu conduc. Întorc de roata aia şi merge", adaugă femeia. Cu drag îşi aminteşte şi de vremurile când mergea la joc duminica şi toţi bărbaţii o invitau la dans. Toate îi sunt în memorie, neşterse de trecerea ireversibilă a timpului.

Mâncare fără o gură de rachiu? Nu!

Se face plăcută tuturor şi mulţumeşte musafirilor săi care o vizitează şi cu care povesteşte vrute şi nevrute. Asta face şi cu Mioara Vonia, una dintre vecinele care nu lipsesc o zi din casa Mariei şi cu care descoase firul în patru şi glumeşte pe variate teme. De multe ori, tot cu badea în centrul discuţiilor. Printre altele, când nu are vizitatori, se uită la televizor, doarme şi mănâncă. Dar nu orice. Prăjiturile şi bunătăţile sunt nelipsite, iar apa nu îi este deloc pe plac dacă nu are culoare. Aşa că sucul galben sau negru, după cum spune, se înscrie în preferinţe, alături de limonadă sau cafea. În plus, nu există prânz fără o gură de rachiu. "Că dacă nu îi pun pe masă, cere", spune Eufrosina amuzată. Iar când nu stă în casă, merge la biserica de pe strada Ştefan cel Mare, acolo unde are mulţi prieteni cu care povesteşte. Toţi cunoscuţii îi spun "mumă", cum îi zic fiii acesteia. "Suntem mândri că avem o aşa mamă. O femeie frumoasă şi plăcută. Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate şi în continuare şi să o mai ţină printre noi", îi transmit Mariei copiii Eufrosina, Ioan şi Gligor din Sibiu, precum şi Eugenia, din comuna Lancrăm, judeţul Alba. Şi noi îi urăm sănătate multă, linişte şi la cât mai mulţi oaspeţi.
A`a cum musafirii care îi trec mereu pragul sunt obişnuiţi, şi noi plecăm cu urarea de a ne reîntoarce la dânsa, însă nu singuri. Ci cu un bade. Şi râde.comentarii
1 comentarii

Multă sănătate.
Guvernatorul Transilvaniei
21.05.2013 07:47
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia