logo
Ne scriu cititorii: Scrisoare deschisă către Primarul Sibiului
Ne scriu cititorii: Scrisoare deschisă către Primarul Sibiului

Suntem un grup de locatari ai Blocului nr. 17 de pe Aleea Geniştilor din cartierul Hipodrom, Sibiu, nemulţumiţi de prestaţiile Secţiei de Urbanism şi Sistematizare din Primăria municipiului nostru. Noi am contractat apartamente, în care ne-am mutat în anul 1971. Spre deosebire de alţi cetăţeni, care se mulţumeau să fie doar chiriaşi, noi am făcut un efort financiar deosebit ca să cumpărăm aceste apartamente, pentru că statul român ne-a asigurat confortul necesar, cu spaţii de parcare şi zone verzi pe care noi, proprietarii, le înfrumuseţam cu multă grijă.
A venit Revoluţia din 1989, în urma căreia s-a putut revendica orice proprietate doreai, chiar şi prin abuzuri, după cum vă vom relata. Aşa ne-am pomenit că parcul cu flori şi terenul de parcare din faţa blocului nostru a fost revendicat şi pe el un investitor imobiliar a ridicat, fără autorizaţie de construcţie, un bloc cu 4 etaje şi mansardă. Aceasta se întâmpla acum 12-13 ani. Atunci locatarii Blocurilor nr. 17 şi nr. 21 au sesizat Primăria, iar primarul de atunci, venit la faţa locului, a promis că va sista lucrările, care erau ilegale. Speranţele noastre s-au dovedit zadarnice, pentru că lucrarea ilegală a continuat şi blocul cu 4 etaje şi mansardă ne-a blocat spaţiul vital.
În scurt timp, un alt investitor imobiliar a ochit un spaţiu mic, în fapt, de maxim 130 m, ce era acoperit cu iarbă, dar care ne asigura intrarea salvării, a pompierilor şi a maşinilor funerare la blocul nostru. Primăria Sibiu, ca proprietar al acelui teren, îl vânduse şi investitorul, primind autorizaţie de construcţie, a ridicat un nou bloc cu parter, 2 etaje şi mansardă. Este blocul alb de la nr. 19, la care făcându-se îngrădire, locatarii nu mai aveau acces al utilităţilor la stradă. De atunci, noi, locatarii Blocului nr. 17, mai avem cale de acces decât pe o alee îngustă, pe care maşinile salvării, pompierilor şi serviciilor funerare nu pot intra, deşi noi avem mare nevoie de acestea. Nu este admisibil ca până la ambulanţă sau până la maşina funerară, un locatar să fie dus în pătură, cum s-a întâmplat de mai multe ori în blocul nostru.
În spatele Blocului nr. 17, pe un alt teren revendicat, ieri, 2 iunie 2018 s-a pus fundaţia unei noi construcţii, care va obtura vederea şi va diminua trotuarul străzii noastre, deja foarte îngustă. Nicăieri în zona Hipodrom nu vezi o asemenea aglomeraţie de construcţii ca aici, unde tocmai ni se ia şi ultimul orizont în zona de spaţiu verde.
O întrebare pentru Doamna Primar Astrid Fodor: Cum s-au putut da asemenea autorizaţii de construcţii, care sfidează legea şi probabil au adus beneficii unor funcţionari? Nu înţelegem logica Serviciului de Urbanism, care pentru 3 proprietari ai terenurilor, care au fost revendicate şi vândute apoi unor investitori imobiliari, frustrează pe proprietarii de aproape o jumătate de secol a celor 40 de apartamente ale Blocului nr. 17, care a fost înconjurat cu 3 construcţii, fără să se ţină cont de legea căii de acces, a spaţiilor verzi şi a locurilor de parcare.
Vă rugăm să veniţi să vedeţi ce se întâmplă pe această stradă îngustă la ora începerii cursurilor în Şcoala nr. 21 din Sibiu, când părinţii aduc copiii cu autoturisme şi nici cu pasul nu se mai poate circula.
Primăria Municipiului Sibiu avea soluţii:
1. Să nu fi vândut spaţiul mic, de altfel, pentru construcţia Blocului nr. 19, ca noi să ne păstrăm accesul direct al maşinilor la stradă.
2. Să nu fi acceptat construcţia ilegală de 4 etaje dintre blocurile 17 şi 21, unde aveam un spaţiu verde şi cale de acces cu maşinile utilitare.
3. Să fi achiziţionat terenurile de zonă verde de la actualii proprietari, cărora li se puteau oferi, în schimb, alte spaţii, tot la poziţii bune, mai ales că aceştia nu mai aveau vreo legătură sufletească cu locul părintesc, ei fiind total străini de zona noastră şi făcând numai afaceri.
4. Să fi păstrat spaţiile verzi şi să fi asigurat parcările atâtor apartamente din zonă, de care astăzi suntem lipsiţi.
Stimată Doamnă Primar, şi noi suntem cetăţeni ai Sibiului şi proprietari de drept ale imobilelor, plătind Primăriei oraşului toate impozitele şi taxele ce le fixează, dar nu avem asigurate cele ce ne sunt de folos. Am avut speranţa că se vor stopa abuzurile construcţiilor ilegale, dar ne-am înşelat. Ne punem legitima întrebare: la alegerile locale pe cine să mai votăm, când vedem că toţi cei ce sunt în drept să ne apere au uitat de noi, sfidând legile. Aşteptăm ca organele competente să se sesizeze, iar de la Doamna Primar un răspuns concret: "Ce are de gând să facă pentru noi, locatarii frustraţi, şi când? Răspunsul îl aşteptăm tot prin intermediul ziarelor locale, pentru care facem acum sesizarea.

Un grup de locatari

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia