logo
FITS
"Mocăniţa de la capătul tunelului", premiată la Bucureşti
Andra MARINESCU
2486 vizualizari
Încă din octombrie 2013, câteva ONG-uri s-au unit şi, alături de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, au iniţiat o campanie menită să repornească mocăniţa de pe Valea Hârtibaciului. Astfel, împreună, au făcut presiune asupra autorităţilor locale şi naţionale. Acest demers a fost premiat la Gala Premiilor Participării Publice de la Bucureşti.
56 de poveşti de participare publică iniţiate de cetăţeni, organizaţii şi instituţii publice din majoritatea judeţelor ţării s-au înscris în competiţia de la Bucureşti. Ca şi în ceilalţi ani - după cum spun organizatorii - au participat la Gală cei care au demonstrat că se poate ca simpli cetăţeni să intervină în decizii publice pentru a rezolva diverse probleme cu care se confruntă comunităţile în care ei înşişi trăiesc. Astfel, campaniile pe care le-au iniţiat au avut impact pentru categorii largi de cetăţeni, în domenii de interes pentru noi toţi, respectiv educaţie, drepturile omului, protecţia mediului, sănătate, servicii sociale, dezvoltare social[, dezvoltare rurală şi urbană, cultură şi protecţia patrimoniului. Cu toţii, alături... Premiul primit de proiectul sibian a fost denumit "Mocăniţa de la capătul tunelului", fiind ridicat de Mihai Blotor, preşedintele Asociaţiei "Prietenii Mocăniţei", Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, şi Voichiţa Dragomir, coordonator Asociaţia "Mioritics". Campania a strâns peste 8.000 de persoane care au semnat petiţia, 11 evenimente de informare ce au avut loc cu ajutorul voluntarilor şi 400 de copii ce au participat la concursul "Mocăniţa noastră". De altfel, şi Ioan Gyuri Pascu s-a implicat, venind special la Sibiu pentru a susţine un concert de suflet. De altfel, au apărut în presa locală, naţională, dar şi din Marea Britanie şi Germania, peste 80 de articole. "Acest premiu e o recunoaştere a unui proiect inteligent. Cu toţii urmărim salvarea patrimoniului local şi naţional şi sperăm să aibă o finalizare frumoasă", a spus Răzvan Pop. Planuri pentru 2014 În ceea ce priveşte anul 2014, vor fi multe acţiuni cu voluntarii români şi străini de reparaţie la linie. De asemenea, vor fi activităţi educative împreună cu noile cluburi "Prietenii Mocăniţei", înfiinţate în şcolile de pe Valea Hârtibaciului. Consorţiul format din primăriile pe teritoriul cărora trece linia a hotărât ca, începând cu anul acesta, pe data de 27 septembrie să fie sărbătorită anual Ziua Mocănţei. Pentru sărbătoarea de anul acesta, Asociaţia "Prietenii Mocăniţei" pregăteşte o reuniune a pasionaţilor de trenuri istorice şi locomotive cu aburi. Informaţii suplimentare pot fi accesate pe mh.mocanita.com.
comentarii
2 comentarii

M-am numarat printre cei 6000 de semnatari ai salvarii mocaniei in 2007-2008, prin declararea ei ca monument istoric. Efortul acelor persoane nu a fost in zadar, ca dovada actiunea de acum de a reporni mocanita. M-as fi simtit bine sa se aminteasca si de noi, cei care am salvat-o practic de la fier vechi.
Sper ca intr-un final prietena noastra mocanita sa poata sa ne poata plimba pe toti.
Suces in continuare.
Elena
03.04.2014 14:53
Ma bucur ca Elena a facut aceasta remarca. Si eu am semnat la acea vreme.Ma bucur ca se continua actiunea.Bafta celor care se implica si felicitari celor au facut demersurile in 2007.
un prieten al mocanieti
03.04.2014 16:23
Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia