logo
Medicina naturistă: Pelinul (Artemisia absinthium)
C. MIERLUŞCĂ
1913 vizualizari
Medicina naturistă: Pelinul (Artemisia absinthium)

Pelinul este o plantă cu­noscută în popor de foarte mult timp ca plantă de leac.
Primele menţiuni scrise despre această plantă se află pe nişte papirusuri egiptene datând de la 1600 î.H. Este planta sfântă purtată de preoţi la brâu să îi apere de duhurile rele. A intrat în ritualurile greceşti şi rămâne ca apoi în Evul Mediu să devină o plantă de bază a medicinei mănăs­tireşti. Sebastian Kneipp spunea: "Cine suferă de sto­mac sau ficat, în loc să întindă mâna după tutun, să ia de două-trei ori pe zi, câte o pri­ză de pelin uscat, pe care să-l presare cu două degete pes­te prima lingură de supă sau să-l pună în mâncare ca piper".
Prezenţa ciupercilor para­zite de pe tractul gastro-intestinal se ghicea în special prin aspectul exterior al bol­navului: acnee, sebacee, asprimea pielii, pete maronii, chelie, riduri, papiloame etc. Se indică câte o cură cu pelin primăvara şi toamna înce­pând cu a treia zi după luna plină. Pelinul se râşneşte ca să devină pulbere. În primele 3 zile se ia câte 1/4 linguriţă de pulbere cu 100 ml apă la fiecare 2-3 ore, indiferent de timpul mesei. Se va lua şi noaptea. Pelinul se amestecă bine cu saliva. Următoarele 4 zile se va administra aceeaşi cantitate de 6 ori pe zi. Concomitent se vor face şi spălături vaginale, iar bărbaţii introduc infuzia pe uretră. Femeile pot pune câte un tampon de vată vaginal îmbibat cu infuzie de pelin. Infuzia trebuie încălzită la 38 grade.
Tratamentul cu pelin se poate face în afecţiuni ale rinichilor, ficatului, pancrea­sului, dischinezia biliară. Pelinul a dat rezultate în he­patită infecţioasă, tubercu­loză, tuse, răceală, epilepsie, cancer esofagian. Extern se foloseşte în varice, trombo­flebită, dureri de picioare, hemoragie retiniană.
Dacă se foloseşte excesiv, pelinul este toxic, ducând la intoxicaţia organismului. Obligatoriu se vor face pauze între cure aproximativ două luni. Nu se va administra femeilor gravide.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia