Tribuna
Medicii din Sibiu, participanţi la Conferinţa Naţională de Neonatologie
Medicii din Sibiu, participanţi la Conferinţa Naţională de Neonatologie

Între 24 şi 26 septembrie 2015, peste 500 de specialişti în îngrijirea nou-născutului s-au întâlnit la Alba Iulia, unde a avut loc cea de-a XVIII-a Conferinţe Naţionale de Neonatologie. Specialiştii au discutat despre prematurul târziu, o categorie de nou-născuţi cu risc crescut pentru complicaţii atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.
Cea de-a XVIII-a Conferinţă de Neonatologie a fost organizată de Asociaţia de Neonatologie din România cu sprijinul Colegiului Medicilor din Sibiu, al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi al Spitalelor Judeţene de Urgenţă din Sibiu şi Alba Iulia. Au participat, de asemenea, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria din Alba Iulia. Prof.univ.dr. Silviu Morar, decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu şi conf.univ.dr. Radu Chicea, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au făcut parte din Comitetul Ştiinţific al conferinţei.

Când este periculoasă naşterea

În cadrul evenimentului au prezentat lucrări de specialitate mai mulţi medici ai spitalului din Sibiu: dr. Radu Chicea, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, dr. Ecaterina Olariu - medic şef  al secţiei clinice Neonatologie, dr. Simona Kovacs – medic şef al secţiei clinice Prematuri, dr. Maria Livia Ognean – coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală, dr. Oana Boantă şi dr. Raluca Dumitra. Cadrele medicale au făcut de asemenea parte şi din comitetul organizatoric al conferinţei. „Naşterea la vârste de gestaţie cuprinse între 34 de săptămâni şi zero zile şi 36 de săptămâni şi 6 zile are o incidenţă în creştere în întreaga lume şi în România. Prematurii născuţi la aceste vârste de gestaţie, deşi foarte asemănători fizic nou-născuţilor la termen, prezintă o serie de imaturităţi structurale şi funcţionale care stau la baza complicaţiilor perinatale şi pe termen lung şi a mortalităţii crescute înregistrate în cazul prematurilor târzii. Aceste complicaţii îi preocupă în mod egal pe specialiştii străini şi români, de aceea prematuritatea târzie a fost aleasă drept temă a celei de-a XVIII-a Conferinţe Naţionale de Neonatologie” a explicat dr. Livia Ognean.

Cum se pot preveni naşterile premature

În cadrul conferinţei s-au discutat pe larg cauzele prematurităţii tardive, complicaţiile perinatale ale acesteia dar şi posibile intervenţii care ar putea preveni naşterea prematură târzie. La dezbateri au participat şi invitaţii străini, specialişti cu renume din Statele Unite ale Americii, Elveţia, Franţa, Anglia, Austria. Conferinţa din acest an a fost precedată de cursuri de perfecţionare în reanimarea neonatală şi îngrijirea nou-născutului cu icter şi un simpozion care a abordat teme de actualitate în neonatologie.
Concluzia principală a Conferinţei a fost subliniată de către dna profesor universitar dr. Silvia-Maria Stoicescu, preşedinte al Asociaţiei de Neonatologie din România: "O abordare mai atentă şi mai sistematică, chiar multidisciplinară, a îngrijirii prematurului mare pare a fi calea de urmat pentru a ameliora viitorul acestor copii, aceasta şi în contextul incidenţei tot mai crescute a naşterilor la 34-36 de săptămâni în ultimii ani şi în România”.
Maternitatea din cadrul SCJU Sibiu este una dintre cele mai moderne din România, după ce a fost complet reabilitată şi modernizată în urma unui proiect în valoare de 25,86 milioane de lei, cu finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii şi gestionat de Ministerul Sănătăţii. (L. B.)






comentarii
1 comentarii

CAUTAM colaboratori , Operator PC online ( de acasa ) Program recomandat : 1-2 ore zilnic Contract legal,venituri suplimentare motivante,scrisoare de recomandare ! Informa?ii COMPLETE si CORECTE despre proiect ! Important ca oamenii s? ?tie absolut totul despre proiect, iar asta NU se poate realiza prin c
stela
07.10.2015 09:39
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA