Tribuna
Marius Chivu a lansat "Sfîrșit de sezon" la Habitus, în Sibiu
Ana Maria MĂTUŞOIU
1972 vizualizari
Marius Chivu a lansat

Are percepții diferite față de modul în care se scrie proza și asta îl definește pe el, ca scriitor. Criticul și cronicarul Marius Chivu, scrie povestiri de ani buni. Pornește de la teme despre viață, se leagă de singurătate, iubire, relații, ele fiind cele care dau esența scriiturii sale. A dezvoltat o pasiune pentru proza nord-americană, pe care o citește de ani buni și din care, ulterior, s-a inspirat. Pentru el, proza e inspirație și, deopotrivă, motivație. Când scrie proză simte că, într-adevăr, se luptă cu ceva pe măsură. La începutul săptămânii, Marius Chivu a venit la Sibiu, pentru lansarea volumului "Sfîrșit de sezon". Este vorba de o serie de 11 povestiri, care au fost prezentate publicului sibian în prezența criticului Andrei Terian, la Librăria Habitus.

Pentru prima dată la Habitus, scriitorul a rămas fascinat de atmosfera care dăinuie în librăria aflată la subsolul Bisericii Romano-Catolice. Lansarea volumului "Sfîrșit de sezon" n-a urmat nicidecum tiparul clasic, obișnuit. Marius Chivu a venit la Sibiu croit să vorbească despre cartea sa într-o manieră dezinvoltă, care a dezvăluit personalitatea unui scriitor îndrăgostit de proză, în special de cea nord-americană, dar și să poarte un dialog cu invitatul său, Andrei Terian. Pentru criticul de la Sibiu, lansarea cărții lui Marius Chivu a fost prima desfășurată sub formă unui dialog la care a participat. Andrei Terian a vorbit publicului despre activitatea lui Marius Chivu, mărturisind că: "l-am admirat întotdeauna în calitate de critic. E poate, cel mai frecvent dintre cronicarii noștri de azi". În ochii lui Terian, Marius Chivu a fost mereu o persoană relaxată, care scrie cu plăcere literatură. Pentru Terian, "Sfîrșit de sezon" rămâne, într-un fel, cel mai semnificativ volum al lui Marius Chivu.

Dacă ar fi semnat cu preudonim, ar fi fost mai "cumpărat"

Cu determinarea sa, omul, scriitorul, jurnalistul și criticul Marius Chivu i-a convins pe cei prezenți că proza merită citită. Că proza nord-americană o bate pe cea românească, iar la noi mult mai apreciate sunt volumele traduse. Mai mult, a ajuns la concluzia că dacă și-ar fi semnat cartea cu un pseudonim ar fi avut parte de mai mult succes. "Dacă aș fi semnat cu pseudonim și spuneam că e tradusă din engleză, cu siguranță aveam vândute cu 500 de exemplare mai mult până acum", a spus Marius Chivu. La Sibiu, Marius Chivu a adus cu el câteva exemplare din cartea sa. În fața publicului a fost sincer, a vorbit despre proză și poezie, făcând referire la cele 7 festivaluri de poezie care se desfășoară anual în România, punctând că prozei nu i-a fost închinat niciunul. Apoi, a trasat diferențe între scriitorii români și cei nord-americani și a enumerat câteva dintre temele pe care le abordează în scrierile sale.

Când realitatea e prea semnificativă ca să fie inventată..

Niciodată când scrie nu-și face calcule. Scrie despre etapele semnificative prin care trec oamenii, abordând, îndeosebi, teme culese din viața de zi cu zi: înstrăinare, relații, povești din spațiul rural, întâlniri cu persoane cu dizabilități. Realitatea e cea dintâi care îl inspiră pe Marius Chivu, povestirile sale plecând, în mare, de la fapte reale. "Uneori, nici nu trebuie să inventezi. Realitatea e atât de semnificativă!", a spus autorul. Paginile "Sfîrșitului de sezon" poarta povești care au centru fie o experiență a unor personaje aflate într-un autocar, fie teme inspirate din povestirile nord-americane, scrierile preferate ale lui Marius Chivu.

"Îmi place să scriu proză. Mă lupt cu ceva pe măsură"

Lui Marius Chivu îi place să scrie proză. Iar când o scrie satisfacția e enormă, pentru că simte că se luptă cu ceva pe măsură. Marius Chivu a mărturisit că este pasionat, în mod deosebit, de proza scrisă nord-americană. A citit foarte multă proză nord-americană ajungând, ulterior, să fie invidios pe felul americanilor de a scrie. Ca scriitor, apreciază că americanii folosesc dialoguri, iar asta îl face să se întrebe de ce în literatura noastră lipsesc atât de mult dialogurile, mai ales în câteva dintre romanele lansate recent. Marius Chivu a spus că nu-și propune nicidecum să denigreze romanele noastre, însă se identifică mai mult cu scrierile de afară. Dintr-o discuție în alta, Andrei Terian l-a întrebat pe Marius Chivu dacă s-a gândit ca, pe viitor, să abordeze și tema tehnologiei, ideea pornind de la faptul că majoritatea personajelor lui Marius Chivu folosesc câte un iPhone. O altă amprentă a personalității lui Marius Chivu asupra poveștilor sale este faptul că îi place să dea nume și prenume personajelor, să localizeze orașul în care are loc acțiunea, chit că de multe ori a fost întrebat de ce oferă toate aceste detalii. Răspunsul autorului: "de ce nu?".

Înainte de a pune capăt lansării, autorul a citit una dintre povestirile din carte, "Prin ușile larg deschise". Apoi, a oferit autografe celor care și-au achiziționat cartea de proză scurtă. Urmează, pentru Marius Chivu, un alt volum de povestiri. Unele sunt scrise, altele încă așteaptă să fie concretizate.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA