logo
Lucrările grafice ale lui Albrecht Dürer pot fi admirate la Muzeul Brukenthal
Lucrările grafice ale lui Albrecht Dürer pot fi admirate la Muzeul Brukenthal
La Palatul Brukenthal, în Cabinetul de Stampe şi Desene, a fost vernisată, joi, expoziţia „Albrecht Dürer (1471–1528). Apocalypsis cum figuris – cea mai remarcabilă serie grafică din Europa”.

Expoziţia conţine 14 gravuri din seria Apocalipsa lui Ioan, plus şapte gravuri din seria Marea Patimă a lui Hristos. Gravurile provin dintr-o colecţie a Muzeului Orăşenesc din Gdańsk (Stadtmuseum Danzig), de dinaintea celui de al doilea război mondial.

 

"Primul proiect care i-a adus faimă lui Albrecht Dürer a fost o serie de ilustraţii cu tematică biblică, inspirate de Apocalipsa lui Ioan, publicate în 1498 şi, din nou, în 1511. Din perspectiva posterităţii, această serie de tinereţe, realizată în tehnica de gravură în lemn, este una dintre operele cele mai importante şi revoluţionare din istoria artei căci, pentru prima dată în istoria imaginilor de artă, grafica era pe aceeaşi poziţie cu desenul şi pictura, având însă un impact mai mare, datorită posibilităţii reproducerii multiple şi ieftine a imaginii. O altă serie grafică pe teme religioase, Marea Pasiune a lui Hristos, din 1511, serveşte de asemenea retrăirii Bibliei, relatată într-un limbaj uman, lizibil, într-o formă plastică reală, convingătoare. Datorită formei populare a mesajului transmis tot prin intermediul xilogravurii, artistul a dobândit o audienţă largă, în toate categoriile sociale. În cazul ambelor serii de lucrări, viziunea lui Dürer asupra Scripturii a fost influenţată de spaimele apocaliptice şi de speranţele milenariste", spune  Alicja Andrzejewska-Zając de la Muzeum Narodowe w Gdańsku, curator al expoziţiei alături de dr. Alexandru Sonoc, de la Muzeul Naţional Brukenthal.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 28  februarie 2018.

(D.C.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia