Tribuna
Localnicii din Roșia reclamă lucrarea de mântuială făcută la canalizarea din comună
Ana Maria MĂTUŞOIU
2209 vizualizari
Localnicii din Roșia reclamă lucrarea de mântuială făcută la canalizarea din comună
O lucrare de mântuială făcută pe vremea fostului primar din Roșia scoate localnicii în stradă. În comuna Roșia, bazinul de canalizare a fost ridicat în capătul drumului care duce spre satul Cornățel, lângă o troiță, însă pompele care ar fi trebuit să împingă tot ce se strângea în bazin spre stația de epurare s-au stricat și oricâte improvizații ar fi fost făcute de-a lungul vremii, nici acum nu funcționează. Problema cea mare este mirosul de fecale care iese din bazin, de un an și jumătate, localnicii mărturisind că nu mai pot suporta această situație. „Locul ăsta avea altă destinație”, spun localnicii. Actualul primar, Ioan David, spune că înțelege nemulțumirea cetățenilor și va încerca să remedieze problema cât mai repede.

Aceastã situație afecteazã mai multe familii de pe strada care leagã comuna Roșia de satul Cornãțel. Oamenii s-au sãturat de mirosul care nu le permite, spun ei, nici mãcar sã își deschidã geamurile pentru a aerisi, așa cã au fãcut un apel la Primãria Roșia pentru a remedia aceastã situație. Zilele trecute, oamenii ne-au împãrtãșit și nouã nemulțumirea lor. „Dacã vrei sã aerisești casa dimineața sau în alt moment al zilei, trebuie sã verifici dacã aerul nu miroase a fecale. Pentru oamenii din zonã aceastã problemã s-a transformat într-un calvar”, se aratã într-o scrisoare adresatã ziarului nostru, semnatã de 31 de persoane care au de suferit de pe urma canalizãrii defectuoase. 
În urma acestei sesizãri, redactorii Tribunei s-au deplasat la fața locului, pentru a vedea cum aratã bazinul. Într-adevãr, mirosul se simte de cum te apropii de bazin, loc unde, potrivit localnicilor, cu ani în urmã era amenajat un pãrculeț. Acum, însã, aici se aflã acest bazin de canalizare, de care localnicii vor sã scape.          „L-au pus aici, în loc sã-l punã un pic mai în jos. Vrem sã-l mute. Oricum, noi, cei de pe partea stângã, nici nu ne putem lega la canalizare. Conducta e la nivelul geamurilor”, spune Florin Macriș. Oamenii spun cã bazinul e periculos și pentru copii. Deși e împrejmuit cu un gard de fier, ușa stã deschisã, iar capacul poate fi cu ușurințã ridicat de copii. Oamenii se plâng, de asemenea, de faptul cã bazinele de apã potabilã sunt la doar 500 de metri distanțã de acest bazin de canalizare. Ei au decis sã ia problema în propriile mâini și au mers la Agenția de Mediu, dar de acolo au fost trimiși la Direcția de Sãnãtate Publicã, instituție care, spun localnicii, ar putea face ceva. Joi are loc întâlnire între reprezentantul localnicilor din Roșia și membrii DSP, dupã care se va lua o decizie.
 
Oamenii se confruntã cu mirosul de un an și jumãtate

Pompele au funcționat doar o jumãtate de an de la deschiderea bazinului, dupã care s-au defectat. Așa se face cã, în ultimul an și jumãtate, oamenii se confruntã cu problema mirosului greu de respirat. Potrivit localnicilor, din bazin s-au scos nouã vidanje și chiar dacã pompele au fost înlocuite sau reparate, problema nu          s-a remediat. S-a recurs apoi la atașarea unui tub prin care supraplinul se scurge în lunca satului, putând provoca o sursã de infecție. Localnicii spun cã nici aceastã improvizație nu a fost de lungã duratã, trecându-se la o altã variantã ineficientã. La ora actualã supraplinul din bazin se scurge printr-un orificiu pe drumul rural care duce spre satul Cornãțel. De altfel, în partea de jos a bazinului se observã cum bãltește mizeria, aerul fiind de nerespirat. Anul acesta, pe 27 iunie, s-a constatat cã ambele pompe sunt defecte din nou. „Domnul primar a fost aici dupã ce a fost ales. știe ce este aici, își dã seama cã a fost un concept greșit, dar nu se poate face nimic pentru cã nu sunt bani. Or, oamenii de aici cât pot sã reziste în mizerie? A zis cã peste doi ani de zile va aduce un nou proiectant și va muta bazinul de aici”, a spus Dora Viciu. Cel mai mult îi supãrã pe localnici modul în care a fost realizatã lucrarea. „Dacã nu deranja cu nimic și dacã era o izolație ca lumea și nu curgea pe afarã și funcționau pompele, nu spunea nimeni nimic”, a mai spus Dora Viciu.
.
Primarul asigurã cã problema va fi rezolvatã sãptãmâna aceasta

Sesizați de cãtre localnici, reprezentanții Primãriei s-au deplasat de mai multe ori la fața locului. Contactat telefonic de Tribuna, actualul primar al comunei Roșia, Ioan David, a spus cã a comandat deja douã pompe din Italia și, cel târziu marți, 26 iulie, cele defecte vor fi înlocuite. „Din punctul meu de vedere, lucrurile se rezolvã. Pompele au fost defecte, nu știu din ce motiv. Am comandat deja pompele, așteptãm sã ajungã în țarã, din Italia, și luni (n.r. 25.07) - marți urmeazã sã le montãm, iar problema este rezolvatã. Dacã ne vin pompele, marți cel târziu problema va fi rezolvatã”, a spus Ioan David, primarul din Roșia. Acesta a ținut sã precizeze cã deși problema va fi rezolvatã pentru moment, va încerca sã gãseascã soluții pentru a face un alt traseu de canalizare. „Nu știu cum au pus ei problema la vremea respectivã, în 2006-2007, când au proiectat acea stație de pompare. Eu am stat și i-am ascultat pe oameni, au dreptate. Asta e o soluție de moment, din punctul meu de vedere, pentru viitor o sã mã gândesc la alte soluții și încerc sã fac un alt traseu de canalizare, de refulare de fapt de la stația de pompare. La momentul respectiv am înțeles cã asta a fost singura soluție”, a mai spus primarul din Roșia.







comentarii
1 comentarii

Probabil acelas lucru se va intamle si in Satul Rod.
O fi aceiasi firma care a facut proiectul :).....
Vor sa faca statia de pompe linga Casele localnicilor.
Mister
26.07.2016 08:47
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA