Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
La Sibiu s-au sărbătorit 175 de ani de existenţă a Artileriei Române, de Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Dumitru CHISELIŢĂ
639 vizualizari
La Sibiu s-au sărbătorit 175 de ani de existenţă a Artileriei Române, de Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Poate puţini sibieni ştiu că în oraşul lor se află singura instituţie de învăţământ militar din România care pregăteşte, profesional şi militar, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti în armele artilerie terestră şi apărare antiaeriană: Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”, în componenţa căreia se află Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”.

Aici, joi, a fost sărbătoare, ca în fiecare an în prima decadă a lui noiembrie, când se aniversează existenţa, în Armata României, a Armei Artilerie. Data a fost aleasă să fie 10 noiembrie 1843, când, după o vizită la Constantinopol/Istanbul, domnitorul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu, primeşte din partea  sultanului, patru tunuri cu ţeava din bronz, calibrul 80 mm, ca "să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti" şi când prin Porunca Domnească nr. 198, Bibescu a legiferat înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti. Primul comandant al acestei prime baterii de artilerie a fost căpitanul Pavel Lenz, având ca subalterni pe locotenenţii Scarlat Ciocârlan şi Nicolae Haralambie. Astfel, 10 noiembrie este pentru artileria română, zi de sărbătoare.

Ceremonial militar şi defilare

Anul acesta, s-au sărbătorit 175 de ani de existenţă a Artileriei Române moderne, în locul unde tinerii militari din toată ţara îi învaţă tainele. La Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din cadrul SAUSL „General Eremia Grigorescu”. Unde, joi, cu începere de la ora 11, au avut loc o serie de momente festive care au marcat sărbătoarea. O sărbătoare în zi de sărbătoare, deoarece tot joi s-a sărbătorit Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Ceremonialul militar a debutat cu primirea, în formaţie, a Drapelului de Luptă al Şcolii, urmat de trecerea în revistă a efectivelor, şi intonarea Imnului naţional. Au urmat citirea mesajului ministrului Apărării, Mihai Viorel Fifor, şi un serviciu religios. Despre importanţa acestui moment au vorbit subprefectul Horaţiu Marin, lt. col. Daniel Gheondea, comandantul CIATAA „Ioan Vodă” şi col. Alexandru Puiu, comandantul SAUSL  „Gl. Eremia Grigorescu”.

Au urmat ceremonialul de depuneri de coroane, la bustul voievodului Ioan Vodă, din incinta şcolii şi defilarea efectivelor şcolii, plus a unui pluton de studenţi militari îmbrăcaţi în uniforme de epocă.

Simpozion şi distincţii pentru veteranii artilerişti

A doua parte a momentului aniversar a fost una „indoors”: în sala „Nicolae Pavelescu” s-au desfăşurat lucrările simpozionului „Artileria română modernă la ceas aniversar”, moderat de lt. col. Daniel Gheondea. Au prezentat expuneri despre istorie în general şi istoria artileriei în special, col (r) Gheorghe Bichiceanu, gl. bg. (r) Adrian Stroea, iar fostul comandant al şcolii, gl. bg. Eugen Popescu a transmis, celor prezenţi, un salut din partea „veteranilor” şcolii, urmat de o „replică” a tinerei generaţii de ofiţeri artilerişti, din partea slt. Gabriela Roşca. Un salut din partea Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Sibiu a fost transmis de col (r) Ion Lepădat.

Tot aici au avut loc lansarea cărţii „Istoria Artileriei Române în studii şi comunicări”, de Gh. Bichiceanu şi a unei noi ediţii a revistei „Artilerie Modernă Română”. Tot aici au fost recompensaţi cu distincţii, citări pe ordin de zi şi alte surprize, membrii personalului SAUSL care s-au distins prin „îndeplinirea exemplară a atribuţiunilor de serviciu”, foştii ofiţeri şi cadre didactice din cadrul şcolii şi, nu în ultimul rând doamnele şi domnişoarele care şi-au sărbătorit ziua onomastică.


comentarii
2 comentarii

Domn Mitica, cred ca ti-a placut armata sau n-ai despre ce scrie...
@@@
09.11.2018 22:06
Vreau sa va spun ca aceasta a fost mama mea care ma introduce la doctor, cand a aflat ca am avut atat de multe necazuri in casatoria mea mi-a spus atunci ca a ajutat-o atat de mult de aceea i-am contactat sa fie a rezolvat de asemenea problema mea de atunci i-am supărat Îmi promit că, în calitate de log pe măsură ce trăiesc, voi continua să împărtășesc mărturia și dacă cineva este acolo trecând prin orice dificultate de relație ar trebui să contacteze DR JAZAZA prin e-mailul său: drjazazasolution @ gmail.com sau WhatsApp +1 (209) 837-3537
De asemenea, el se specializează în următoarele probleme
(1) Dacă doriți ex-spate.
(2) dacă aveți întotdeauna vise rele.
(3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
(4) Vrei ca femeile / bărbații să alerge după tine.
(5) Dacă vreți un copil
(6) Vrei să fii bogat
daniela villa
10.11.2018 17:48
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia