Tribuna
Klaus Iohannis: „Respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli”
Klaus Iohannis: „Respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli”

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre datoria elevilor şi profesorilor de a da dovadă de respect, dar şi despre dato­ria auto­rităţilor de a se asigura că în ţară se face educaţie la cel mai înalt nivel. "Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli. Şi când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datoraţi profesorilor voştri, dar şi la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligaţia să vă trateze. Toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la şcoală încurajaţi, prote­jaţi şi în siguranţă. Din nefericire, în România nu suntem încă în această situaţie, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efec­tele negative ale corupţiei sau ale nepăsării statului. Autorităţile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe şcoli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcţional. Este tot de datoria autorităţilor să asigure un drum sigur către şcoală. Dar iată că şi aici există tergiversări în orga­nizarea şi decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demer­suri ale Guvernului care scot trans­por­tul rutier judeţean din aria serviciilor publice. (...) Avem nevoie de o normalizare a mo­dului în care interacţionăm cu instituţiile sta­tului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educaţie şi împreună cu oamenii cărora le pasă şi care acţionează. Nimic nu se schimbă de la sine. Toţi cei care au puterea de a contri­bui la schim­bare au responsa­bilitatea să o facă", a spus preşedintele cu ocazia deschiderii noului an şcolar.

Preşedintele a transmis de ase­menea că sunt unii politicieni care se tem de şcoală, iar acest lucru se vede în greşelile lor de expri­mare. "Aţi văzut însă şi voi, dragi co­pii, unii politicieni se tem de şcoală! Aici, în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare", a mai spus Klaus Iohannis.

 

Învăţământ subfinanţat

 

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat că suma alocată siste­mului de înăţământ a fost redusă la jumătate din cât prevede Legea Educaţiei Naţio­nale. "Sistemul de educaţie începe, anul acesta, cu un miliard de lei în minus, din cauza rec­tificării buge­tare, bani care s-ar fi putut re­găsi, fie în finanţarea unor programe na­ţional ţintite pentru reducerea abando­nului şcolar, fie pentru îmbunătăţirea dotării şi refacerea şcolii (…) Gândiţi-vă că anul acesta, bugetul este atât de mult diminuat, la jumătate din suma pe care o prevedere Legea Educaţiei Na­ţio­­nale", a afirmat Raluca Turcan, în Parlament.

Prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că autorizaţiile Inspec­tora­tului General pentru Situaţii de Urgenţă lipsesc din şcoli, infor­maţiile cu privire la auto­rizaţii fiind ascunse de Guvern. Totodată, ea a afirmat că banii care sunt alocaţi sistemului de educaţie se duc în plata sala­riilor, iar îmbunătăţirea siste­mului de învăţământ este un aspect ignorat. "Mare majoritate din banii care există disponibili pentru sistemul de Educaţie se duc în plata salariilor. Aproape zero bani pentru dotări, echi­pamente, pentru îmbunătăţirea siste­mului educaţio­nal", a mai spus Turcan.

PNL a solicitat, în contextul următoarei rectificări bugetare, 1% din Produsul Intern Brut, pentru obţinerea autorizaţiilor Inspec­toratului General pentru Situaţii de Urgenţă.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia