Tribuna
Istoria "Cupei speranţelor sibiene"
Izvor de viitori campioni
Ovidiu BOICA
2529 vizualizari
Izvor de viitori campioni
Prima ediţie a "Cupei speranţelor sibiene" la schi alpin a avut loc pe 11 martie 1984. Din momentul respectiv, vreme de 3 decenii, competiţia mai sus amintită s-a ţinut an de an. În 2014, "Cupa speranţelor sibiene" debutează duminică, 12 ianuarie, şi are 5 etape, ultima fiind programată pe 9 martie, la "Trecătoarea lupilor" de la Gura Rîului.
"Cupa speranţelor sibiene" s-a născut în anii '80, "de vină" fiind activitatea - cu rezultate notabile - a Catedrei de schi alpin de la Clubul Sportiv Şcolar Şoimii. Până la înfiinţarea competiţiei care, în acest an, serbează 3 decenii, copiii dornici să schieze participau la concursul taberei de schi din Păltiniş. Pentru cei de la CSŞ Şoimii, concursul se numea, la iniţiativa  Anei Vernescu-Scherer, nimeni alta decât cea care a pus bazele Catedrei de schi de la clubul mai sus amintit, "Cupa Veveriţa”.
"La finele sezonului de schi 1982/1983 am constatat o creştere a numărului de copii practicanţi ai schiului în Păltiniş. Acest lucru s-a datorat, în mod special, activităţii catedrei de schi alpin a Clubului Sportiv Şcolar Şoimii. De la constituirea secţiei de schi alpin, în '78, prin încadrarea Anei Vernescu-Scherer, căreia i s-au alăturat, din anul şcolar 1979/'80, Dan Ungureanu şi Dan Laşiţă, prin transfer de la Răşinari, colaborarea cu părinţii micilor schiori a fost din ce în ce mai eficientă. Rodul acestei colaborări a fost amenajarea cabanei vechi, cum îi spunem acum, amenajarea pârtiei şi realizarea baby-liftului. Aceste reuşite au permis profesorilor să iniţieze un număr din ce în ce mai mare de copii", rememorează unul dintre organizatori, prof. Dorin Nan.
La concursurile din Păltiniş au început să participe tot mai mulţi copii şi de pe alte meleaguri, cum ar fi Cisnădie sau Cisnădioara. Asta s-a datorat în primul rând taberelor de pregătire organizate de profesorii de la şcolile din din localităţile de mai sus, dar şi a susţinerii părinţilor şi a practicanţilor schiului din această zonă. La Asociaţia Sportivă I.A.S., Radu Marcel avea preocupări pentru iniţierea copiilor în schi şi pentru pregătirea lor pentru participarea la concursurile locale şi judeţene.
"Sezonul respectiv a fost, de asemenea, foarte bun pentru schiorii sibieni participanţi în competiţiile republicane, mai ales în ce le priveşte pe fete. Aveam deja rezultate foarte bune în comptiţiile naţionale de copii, atât la fete, cât şi la băieţi, prin Barbel Henning, Adriana Macrea,  Ioana Vartolomei, Mihaela Fera şi Doris Bonfert. Ne-am gândit să organizăm o competiţie pentru copiii de 5 până la 10 ani, având ca scop, aşa cum se preciza în regulament, atragerea unui număr cât mai mare de tinerei în practicarea acestui frumos sport. De asemenea, se dorea asigurarea unui cadru propice pentru depistarea elementelor talentate pentru sportul de performanţă", mai susţine Dorin Nan.
De la prima ediţie, "Cupa speranţelor sibiene" a fost organizată după noile reglementări introduse de federaţia de specialitate din Capitală. Ştefan Sava - care trecuse de la Catedra de schi a Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti pe post de antrenor federal - a prevăzut, printre alte reglementări, ierarhizarea sportivilor pe baza listelor de puncte FIS. La fiecare concurs, după modelul federaţiei internaţionale, se calcula punctajul fiecăruia după o formulă în care se ţinea cont de timpul concurentului, de timpul câştigătorului şi de o constantă pentru fiecare dintre probe. De asemenea, s-a introdus ierarhizarea concurenţilor după fiecare sezon pe baza punctelor acumulate, luându-se în calcul cele mai bune două curse. Acest sistem a dat posibilitatea unei mai bune ierarhizări a concurenţilor şi includerea celor mai buni în loturile naţionale.
"Fiind interesaţi să-i depistăm pe cei talentaţi şi să le urmărim evoluţia, am apelat şi noi la calcularea punctelor şi la stabilirea clasamentului anual pe baza punctelor acumulate. Astfel, pe 11 martie 1984, am organizat primul concurs al copiilor de 5-10 ani şi am alcătuit prima lista pe bază de puncte", adaugă Bebe Opriş, un alt organizator al ”Cupei speranţelor sibiene”.

Amelia Eftimie şi Alin Circo, primii câştigători
La finalul sezonului de schi 1983/'84, în clasamentul general figurau 30 de fete şi 33  de băieţii. Primii clasaţi au fost declaraţi câştigătorii primei ediţii a "Cupei speranţelor sibiene". Aceştia au fost Amelia Eftimie şi Alin Circo. Pe locutrile următoare s-au clasat Claudia Deac şi Alina Corfaru, la fete, Tom Wolf şi Andrei Dragomir, la băieţi.  Printre primii clasaţi s-au aflat şi viitorii schiori de perfrmanţă, Ştefana Vereş - locul 5 (avea 7 anipe atunci), Adina Marcu - locul 7 (8 ani), Catrinel Naicu - locul 4 (7 ani) Dan Laşişă - locul 15 (6 ani) sau Alin Găvozdea - locul 19 (6 ani).
Ediţia a II-a a fost câştigată la feminin de Anda Curuţă, ia Catrinel Naicu s-a impus în întrecerea rezervată băieţilor. Aceştia au fost urmaţi pe podium de Bianca Munteanu şi Diana Chiriţă, respectiv Tom Wolf şi Iulian Făgeţean. Între cei 34 de băieţi clasaţi s-a regăsit şi Viorel Marcu, cel mai mic participant, care avea doar 5 anişori. Acesta s-a clasat pe locul 26. La fete, Alice Milu (6 ani) a terminat pe locul 16, din 27.
Ediţia a III-a a "Cupei speranţelor sibiene", cea din 1986, a inclus 7 etape. La finalul acesteia, primul loc, atât la fete, cât şi la băieţi, au fost ocupate tot de Anda Curuţă, respectiv Catrinel Naicu. Conform regulamentului, 24 de fete şi 30 de băieţi au acumulat puncte, participând la cel puţin două curse. Podiumul a fost complectat de Bianca Munteanu şi Ştefana Vereş, respectiv Dan Laşiţă şi Andrei Gâlea. Între cei prezenţi în premieră se regăseau Alexandra Buzic (8 ani) - locul 9, Astrid Hornichel (6 ani) - locul 17, Anamaria Ţârlea (7 ani), Crina Boeraş (5 ani) şi Radu Nan (5 ani).
Ediţia din 1987 - tot cu 7 etape - a avut aceleaşi podiumuri ca la ediţia precedentă, a III-a.  Între cei mai mici participanţi, de 5 ani, s-au remarcat Andreea Sasu şi Adrian Bontea. S-au clasat 28 de fete şi 32 de băieţi.
În 1988 au acumulat puncte în clasamentul general 23 de fete şi 22 de băieţi. Ocupanţii locului I au fost Adina Marcu, respectiv Dan Laşiţă. Ei au fost urmaţi de Ştefana Vereş şi Laura Munteanu, respectiv Catrinel Naicu şi Alin Găvozdea. Pe locuri fruntaşe s-au clasat şi schiorii cisnădieni Udo Hrebert (locul 4) şi Marek Stefani (5). Printre nou-veniţii în competiţie s-au numărat Adela Găvozdea (7 ani) - locul 6, Ioana Boeraş (7 ani) - locul 11, Kristiane Benning (5 ani) şi Andreea Ungureanu (6 ani).
Ediţia a VI-a, cea din ultimul an de dinaintea Revoluţiei, a avut tot 7etape. Au intrat în posesia cupei Alice Milu şi Dan Laşiţă. Pe podium s-au clasat Alexandra Buzic şi Astrid Hornikel, respectiv Alin Găvozdea şi Sergiu Fleşeriu.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA