logo
Invenţie brevetată prezentată de inventatorii sibieni la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva 2018
Invenţie brevetată prezentată de inventatorii sibieni la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva 2018

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost prezentă în perioada 11-15 aprilie 2018 la cel de-al 46-lea Salon Mondial de Invenţii de la Geneva, Elveţia, eveniment internaţional de mare prestigiu în acest domeniu în lume. Anul 2018 a adus un plus de valoare  inconstestabilă noutăţilor pe plan mondial prezentate în domeniul inventicii şi al transferului de tehnologie. Salonul Mondial de Inventică de la Geneva este considerat de specialişti cel mai important şi cel mai prestigios Salon Mondial de Inventică din lume. Salonul este organizat anual de Guvernul Federal Elveţian, statul şi oraşul Geneva şi de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (WIPO). În anul 2018 au participat 40 de ţări de pe 5 continente, 822 de expozanţi (record) care au prezentat 1100 de invenţii, pe o suprafaţă utilă de 9000 mp. Dintre participanţi 78% au fost companii, universităţi şi instituţii de stat şi 22% au fost investitori şi cercetători privaţi. Organizaţiile elveţiene au reprezentat aproximativ 9% dintre expozanţi restul de 91% fiind expozanţi străini. Salonul a avut în acest an un număr de 31.050 de vizitatori.
România a prezentat în competiţia de la Geneva un număr total de 36 de invenţii, acestea fiind selectate prin concurs de către o Comisie internaţională de specialişti a Ministerului Cercetării şi Inovării. Pentru cele 36 de invenţii a existat finanţare din partea statului român (taxa de participare pentru fiecare invenţie selectată a fost plătită de statul român). Cele 36 de invenţii selectate spre a fi prezentate la Geneva au reprezentat aproximativ 55% din totalul invenţiilor înregistrate în competiţie în cadrul Ministerului Cercetării şi Inovării. Am avut satisfacţia şi bucuria ca invenţia brevetată a Universităţii sibiene să fie selectată ca îndeplinind punctajul din competiţia desfăşurată în prealabil de către Ministerul Cercetării şi Inovării şi să fie luată decizia de a fi înscrisă în concursul de la Geneva de anul acesta.
Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost reprezentată la Geneva de prof. univ. dr. Constantin OPREAN (membru în Juriul Internaţional) şi de prof. univ. dr. Mihail Aurel ŢÎŢU (director Centrul Regional OSIM pentru Promovarea Protecţiei Proprietăţii Intelectuale de la Sibiu), cu o invenţie brevetată din domeniul dispozitivelor de prelucrare şi control, aplicabilă atât în inginerie mecanică, în inginerie medicală cât şi în medicină (chirurgie). Dispozitivul ("Device for sharpening prismatic tools by round grinding") a fost proiectat şi realizat sub forma unui prototip funcţional, iar echipa de inventatori este multidisciplinară şi este formată din profesori universitari de la două universităţi româneşti: Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu şi Universitatea Transilvania din Braşov, titularul invenţiei fiind Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Echipa de inventatori a acestui dispozitiv este formată din: ŢÎŢU Aurel Mihail, CIOARĂ Gheorghe Romeo, OPREAN Constantin, CIOARĂ Silviu Constantin, SABĂU Dan, DURDUN Emilia şi RĂCHIERU Nicoleta. Invenţia a fost încadrată de către Juriul International la Clasa A. După evaluare Juriul Internaţional de la Geneva format din 45 de experţi internaţionali a hotărăt şi a validat în unanimitate ca inventatorii acestei invenţii brevetate să primească următoarele recunoaşteri internaţionale: Medalia de AUR la Clasa A cu Diploma de Excelenţă, Premiul Special al "International Technology Strategic Aliance" Hong Kong (ISTA) cu Diploma de Excelenţă, Premiul Special al Delegaţiei oficiale din Portugalia cu Diploma de Excelenţă, Premiul Special al Delegaţiei Oficiale din Egipt cu Diploma de Excelenţă şi Premiul Special şi Medalia de AUR ale Delegaţiei oficiale din Franţa cu Diploma de Excelenţă.
Ca urmare a rezultatelor remarcabile, începând cu anul 2011, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost invitată să  acorde un premiu special, la festivitatea oficială finală de la Geneva şi anume "Premiul Special LAUS INGENII CAUSA" pentru o invenţie prezentată la Salon. În acest an, după o analiză oficială făcută de Juriul Internaţional, prof. univ. dr. Constantin                OPREAN a decernat în numele Rectorului Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, prof. univ. dr. ing. Ioan BONDREA, acest premiu unor inventatori de la "Hong Kong Science and Technoly Park" şi anume inventatorilor SONG Aiguo, CHEN Dapeng, LI Huijun, XU Baoguo, pentru brevetul de invenţie "Haptic pen utilizing active and passive actuators with real time force and vibro-tactile feedback enhancing the sense of interaction on touch screen devices, providing a novel approach to perceive virtual objects for visually impaired users".
Jean-Luc Vincent, preşedinte fondator al Salonului, a fost încântat şi a spus: "După anul 2017, expoziţia a luat o nouă dimensiune, păstrând în acelaşi timp filozofia ei fundamentală. Nivelul calităţii invenţiilor prezentate creşte în fiecare an". Directorul general al Palexpo, Claude Membrez, a fost mulţumit de succesul din acest an şi a spus: "Salutăm provocarea nesfârşită pe care o întâmpinăm în fiecare an pentru a găsi cei mai buni inventatori din întreaga lume. În acest an, numărul record de inventatori ne încurajează să continuăm eforturile pentru a creşte şi a consolida reputaţia acestui Salon Mondial de Invenţii de la Geneva". Gaëlle Grosjean, director general al Salonului a spus: "A fost o perioadă de cinci zile incredibil de intensă de câte 9 ore pe zi, dar sunt încântată de rezultate, precum şi de cei care au participat la Palexpo Geneva în 2018".
Mulţumiri celor care au făcut posibilă participarea României şi a Universităţii sibiene la cel mai prestigios Salon Mondial de inventică din lume. Mulţumiri domnului ministru al Ministerului Cercetării şi Inovării, Nicolae BURNETE, care a condus delegaţia de inventatori a României în acest an la Geneva. Nu în ultimul rând mulţumiri cu totul şi cu totul speciale SC Phonix Laser SRL Sibiu şi personal domnului director general ing. Dumitru ŞERBAN pentru sprijinul şi suportul deosebit pe care îl acordă inventatorilor necondiţionat de ani şi ani de zile. Şi în acest an, la Geneva, am fost înconjuraţi de oameni care ne iubesc şi ne apreciază pentru ceea ce suntem şi pentru ceea ce facem.
În spatele unor astfel de recunoaşteri internaţionale este foarte multă muncă intelectuală dar şi fizică ce nu este conştientizată întotdeauna de către cei din jur. Numărul de zile şi nopţi necesar pentru a aduce o invenţie brevetată sub forma unui prototip funcţional în faţa omenirii este impresionant dar este rezultatul pasiunii nemărginite şi a speranţei că paşii mici ar putea schimba în bine lumea. Toţi inventatorii de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu se străduiesc să promoveze în ţară şi străinătate imaginea şcolii de inventică de la Sibiu. Noi cei de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, care am participat la acest concurs internaţional de la Geneva, ne-am aflat pe podiumul celor laureaţi şi am adus acasă meritele speciale ce se cuvin din plin şcolii noastre sibiene promovând într-un mediu extrem de elevat imaginea Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu în lume!

Sibiu, 25 aprilie 2018
Echipa de inventatori a brevetului de invenţie

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia