Tribuna
Fructe, legume şi... căldură din Piaţa Cibin
Alexandra CHEŞCU
4278 vizualizari
Fructe, legume şi... căldură din Piaţa Cibin
"Căldură mare, mon cher!" şi dacă tot avem după–amiaza liberă, ia să dăm noi o fugă până în piaţă pentru nişte vitaminizări, cum ar spune unii cunoscuţi. Zis şi făcut, aşa că ne–am luat băgăjuţu' şi ne–am dus în Piaţa Cibin s[ ne facem ceva provizii proaspete pentru meniurile de vară.
Dacă în urmă cu şase luni, pe gerul care crăpa pietrele, la Cibin găseai doar vreo patru ...cinci... cinşpe precu­peţi, acum în zi de vară, chiar şi pe caniculă, mesele sunt pline-ochi. Cu roşii de toate felurile, cartofi, vinete, ardei gras, capia şi gogoşar, cu legături de ardei iute colorat în verde, galben şi roşu, cu rădăcini de hrean prinse la un loc, busuioc, cimbru, cea­pă, usturoi, mere de vară, mere obişnuite, afine, mure, piersici de vie mari cât un pumn de copil, prune numai bune de pus la plăcintă, caise, struguri de toate felu­rile şi mărimile, dovlecei şi câte şi mai câte...Şi nu trebuie decât să faci câţiva paşi prin Piaţa Cibin ca să ai impresia că însuşi Cornul Abundenţei s-a răsturnat aici. Oh, şi de-ar fi văzut bunicul meu de la Turda toate astea, sunt sigură că ar fi spus: "Bo­gată, e bogată piaţa, copila mea". Bogată într-adevăr, dar nu putem trece cu ve­derea aerul înnăbuşitor şi soarele care râde cu toată faţa spre cei care suportă mai greu canicula. De cald, e cald ta­re, dar în ciuda vremii chinui­toare pentru precupeţi, cumpărătorii nici nu par atinşi de zăpuşeală şi creează aici un adevărat furnicar. Înarmaţi cu sacoşe de toate felurile şi mărimile, cu coşuri sau rucsacuri, oamenii parcă au uitat de căldură, se învârt în jurul tarabelor, negociază, schim­bă câte-o vorbă cu precu­peţii, dar, mai ales, îşi cară bogăţiile spre casă. Şi chiar au ce căra pentru că pe lân­gă abundenţa de legu­me, fructe şi plante aroma­tice de ai zice că lumea asta nici n-a auzit de secetă, Piaţa Cibin e foarte ieftină.

1 leu

Şi cum aş putea spune că-i scumpă când multe dintre legume costă 1 leu, sau un leu jumate: vinetele la 1,20 lei kilogramul, 1 leu dacă le iei la sac sau dacă te încu­meţi să le cumperi pe cele albe, 1 leu porumbul pentru fiert, 1,5 lei kilogramul de do­vlecel, 1 leu legătura de ardei iute, hrean şi ceapă verde, un leu cincizeci "kilu" de cartofi. Acum e timpul pentru unele cumpărături de îndestulat cămara, în timp ce pentru altele mai e puţin de aşteptat, pentru că cele mai scumpe legume par să fie astăzi (n.r. ieri) gogoşarii la 4 lei şi roşiile de grădină la 5 lei kilogramul. Asta doar dacă vrei să mănânci o roşie ca la mama sau la bunica acasă, pentru că mult iubi­tele legume pentru bulion sau salată cu busuioc şi (mmmm)mozarella, mai pot fi cumpărate şi cu 2,5 şi chiar cu 2 lei. Şi în acelaşi regis­tru, iubitorii de ardei şi de var­ză nouă plătesc un pic mai mult pentru a-şi potoli pofta, pentru că ambele le­gu­­me costă 3 lei. Kilo­gramul.

De "trei ori 20 de ani şi încă 17 pe deasupra"

Dacă legumele sunt cum sunt şi cumpărarea lor nu sărăceşte pe nimeni, treaba cu fructele e mai scumpă. Nu ştiu de ce. Poate se fac mai greu, poate se culeg mai greu. Agricultorii o ştiu, ei, mai bine, aşa că ce vedem noi, sunt preţurile: 5, 6 lei kilogramul de struguri, 4,5 lei kilogramul de piersici şi 5,5 lei, cel de nectarine. Perele sunt "cotate" la 3 lei, iar prunele la 2,5. Merele de vară te "sărăcesc" cu 2,5 lei, iar piersicile de vie cu 6 lei. Iar lucrurile devin şi mai complicate dacă te aventurezi spre tarabele cu fructe de pădure, de unde pot fi achi­ziţionate pentru dulceaţă, salată, sirop, plăcinte şi alte bunătăţi, afine, mure şi că­tină la 15 lei kilogramul şi la 5 lei două pahare, zmeură la 25 de lei kilogramul şi me­rişor, la 20. "Se adună foarte greu şi nu mai sunt. În maxim două săptămâni sunt gata" , ne-a spus precupeaţa, des­tăi­nuindu-ne că a adunat bunătăţile din Munţii Cindrel şi Negoiu şi că preţurile pot fi negociate.
Pe aceeaşi linie de mese cu vânzătorii de fructe de pădure l-am găsit şi pe nea Ilie. Este din Fântânele şi are de "trei ori 20 de ani şi încă 17 pe deasupra". Aşadar, 77 de ani şi stă în piaţă cu hrean. L-am găsit la masa lui, mâncând liniştit dintr-o felie de pâine şi o roşie. E tare simpatic şi zâmbeşte cumva în barbă în timp ce-mi spune care e preţul legă­turilor: "Asta-i un leu, asta 4 şi asta 5", îmi spune ară­tându-mi fiecare mănunchi în parte. "Dar cum vă des­curcaţi pe căldura asta?" îl întreb şi îmi răspunde zâm­bind şugubăţ "Noi, bătrânii, ne descurcăm foarte bine. Piaţa-i bogată, da' portofelu-i sărac. Şi sărăcim tot mai tare. Suntem foarte mulţu­miţi că dăm 930 de lei pe lună şi că mergem cu portofelul gol acasă. Da' chiar aşa să scrii! Dacă            mi-am băgat pită şi roşie... Nu salam şi din alea"..."Dar, cu seceta cum e pe la dum­neavoastră prin Fântânele?" întreb din nou, pentru ca nea Ilie să-mi răspundă în ace­laşi registru: "Cu seceta e rău. Se uscă porumbul. Udăm roşiile cu căldările şi cartofii sunt micuţi.."
Oameni de toate felurile. vârstele şi mărimile, căldură mare şi bogăţie de legume şi fructe. Cam astea se găseau ieri în cea mai mare piaţă a oraşului, un loc ce trăieşte într-un mod aparte, mai bine sau mai rău, în funcţie de vreme şi de vremuri...comentarii
7 comentarii

Decat banalitatile de rigoare,cu preturile,pe care oricine le stie,mai bine ati fi scris despre mafia din piata despre taxele foarte mari percepute producatorilor,desi conditiile sunt neomenesti.Se putea acoperi piata,lucru elementar,ca sa nu mai fie asa caldura vara,iar iarna oamenii ingheata acolo,dar si marfa lor.Dar poate ca nu vrei sa suparati pe cineva important...sau nu aveti voie sa scrieti decat articole triumfaliste.Maiori cedo ?
Cumparator
09.08.2012 08:02
este vorba de nea iliuta din cacova?
gardian aiud
09.08.2012 08:26
Alo pasarilor de la DSV nu veniti la produs la Cibin, ptr vreun sef care are nunta?
John
09.08.2012 10:18
in speranta ca cineva din consiliu local va citi acest articol ii propun ca sa faca ceva cu parcarea de la piata cibin deoarece e insuficienta iar solutia ar fi o parcare peste raul cibin!
dcta
09.08.2012 20:24
Cm draq vand unii la tarabe rosii, castarveti, ceapa alba usacta, cartofi, morcovi, vinete, ceapa rosie, sfecla rosie, varza, ardei gras si altele cand aceste legume au zone diferite i care se cultiva??? AAAA, sunt producatorii de baza din Piata Cibin, cei care "produc" 12 luni pe an si care nu platesc nici impozit si nici alte taxe la Primarie ci doar plata in natura, pardon produse! Astia o duc cel mai bine, au masini moderne, microbuze spatioase si rapide pentru marfa, cele mai bune locuri in piata "retinute" nu achitate!!! Pai cum sa concureze saracul producator (care ajunge odata pe saptamana la Sibiu cu 10-15 saci de ardei sau vinete) la preturi cu acesti bastinasi din pietele orasului cand el plateste mai mult decat incaseaza si ajunge la concluzia ca mai bine vinde marfa de acasa din fata portii! SA AUZIM DE BINELE LOR!
siby
09.08.2012 20:32
Intermediara din imagine,zis agricultoare din Poarta Turnului,vopsita la par,nu prea arata de pe la Tandarei s-au Ganeasa.Asa ca ce-i de la Tribuna lasati-o balta chiar daca v-a pus ceva printr-o sacosa.Voi nu vede-ti ca circa 80% din vanzatori sunt tigani din Poarta Turnului,10% sunt bisnitari sibieni care cumpara de la Olteni si le vinde mai scump si restul sunt Adevarati agricultori din partea Olteniei.Locuiesc in Sibiu de circa 50 de ani si cunosc piata de la a la z.
cabuta
09.08.2012 21:23
probabil ca stii piata de la a la zet, da cu gramatica e bai mare. ce te-ai gandit? decat sa fie prea putine cratime, e mai sigur sa le nimeresti pe alea bune daca pui mai multe, nu-i asa?
@cabuta
09.08.2012 23:23
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia