Tribuna
Facilităţi pentru cooperative şi grupuri de producători
Ioan VIDRIGHIN
1634 vizualizari
Facilităţi pentru cooperative şi grupuri de producători

Prin PNDR 2014-2020, anul acesta vor putea fi accesate 900 milioane de euro, a declarat George Turtoi, secretar de stat în MADR, la recenta întâlnire pe care a avut-o cu fermierii sibieni la Roşia. El a mai anunţat că, în aceste zile, se scrie strategia pentru GAL-uri, fiind disponibile finanţări pentru proiecte inovative, cum ar fi cadastrarea sau pieţele agroalimentare. În context, el i-a informat pe cei care vor să obţină finanţări prin PNDR că se vor acorda punctaje suplimentare celor care includ procesarea în proiectele lor. Cei care se constituie în cooperative sau grupuri de producători vor fi stimulaţi suplimentar cu 20% din finanţare.
George Turtoi a spus că în perioada 2014-2020 este nevoie să se treacă la urmă­torul nivel de dezvoltare a agriculturii, astfel încât să se exporte produse agricole procesate, produsele româ­neşti să fie mai prezente în hypermarket-uri, iar agricul­torii să aibă o putere mai mare de negociere. El a dat exemplul unui fermier care are 20 de vaci şi vinde litrul de lapte cu 0,6 - 0,7 lei, iar dacă e membrul unei cooperative cu 300 de vaci, vinde litrul de lapte cu 1,2 - 1,4 lei. În plus, Turtoi a lăsat să se înţeleagă faptul că, în urma discuţiilor cu ministrul de Finanţe, Teodo­rovici, până în toamna acestui an "vom veni cu un pachet de facilităţi fiscale pentru cei care creează cooperative sau grupuri de producători, astfel încât să nu mai plătească impozit pe norma de venit, ci un impozit mai mic. De ase­menea, vrem să-i scutim de impozitul pe teren pe toţi membrii care lucrează tere­nurile în cooperativă. Toto­dată, vrem să creăm un pachet de creditare pentru cooperative, care să conţină inclusiv partea de cofinanţare de care au nevoie pentru proiecte, iar pentru start-up-urile în Agricultură mai gândim încă o schemă pentru a putea găsi o creditare".
Întrebat de ce nu se mai finanţează fermele mici, secretarul de stat a replicat că "soluţia pentru fermele mici este aceea de a le finanţa sub formă de cooperativă. Ferme mici o să finanţăm foarte puţin individual şi anume pe cele care au reuşit să treacă peste pragul de semisubzistenţă şi au ajuns în pragul de sub­zistenţă, acolo unde comer­cializează pe piaţă. Fermelor mici care sunt sprijinite, la a doua tranşă de plată, li se solicită să facă dovada de comercializare de produse într-un anumit procent faţă de avansul pe care l-au primit. Banii pe care îi primesc trebuie să-i facă competitivi pe piaţă". Tocmai de aceea, prin această caravană a PNDR, vrem să conştientizăm popu­laţia în sensul în care trebuie să construim cât mai multe cooperative, să coagulăm fermierii mici şi mijlocii în cooperative sau grupuri de producători, a adăugat secretarul de stat George Turtoi.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA