Tribuna
Expoziţie de fluturi exotici, la Muzeul de Istorie Naturală
Expoziţie de fluturi exotici, la Muzeul de Istorie Naturală

"Fluturi exotici din colecţiile Muzeului de Istorie Naturală" este numele unei noi expoziţii care se va deschide, astăzi, la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

Expoziţia prezintă 94 de specii exotice de fluturi şi molii din colecţia entomologică a Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, departament al Muzeului Naţional Brukenthal. Aceste specii provin din America de Sud (Peru, Brazilia, Argentina, Columbia, regiunea Amazonului), Mexic, Cuba, America de Nord, Africa, Madagascar, Australia, Japonia, India, Indonezia, Taiwan, China, Thailanda, Insulele Solomon, Malaezia, etc.

În cadrul expoziţiei se remarcă o serie de specii datorită particularităţilor acestora, respectiv cea mai mare specie de molie asiatică – fluturele Molia Atlas a lui Edward (Archaeoattacus edwardsii), cea mai mare molie din America de Nord – molia de mătase Cecropia (Hyalophora cecropia), cel mai mare fluture al genului Morpho – fluturele Morpho al apusului (Morpho hecuba), cel mai mare fluture din America de Nord – fluturele coadă de rândunică gigant (Papilio cresphontes), specia de fluture cu cea mai mare anvergură a aripilor – fluturele molie Vrăjitoarea albă (Thysania agrippina); specii endemice precum fluturele Parides grunlachianus care trăieşte doar în Cuba, fluturele molie Rotschilda jacobaea răspândită doar în Argentina; fluturii din genul Ornithoptera denumiţi fluturi-păsări şi care sunt consideraţi superlativul frumuseţii din lumea fluturilor, celebrii fluturi albaştri din genul Morpho sau fluturii de azur etc. De asemenea sunt menţionate diferite aspecte caracteristice speciilor cu privire la comportament, morfologie, distribuţie.

Piesele etalate fac parte din colecţia Wilhelm Weber, materialul fiind achiziţionat de la acesta de către muzeu în anul 1971. Weber era recunoscut pentru faptul că acorda o deosebită răbdare în creşterea speciilor de fluturi exotici. Acesta a reuşit să realizeze o deosebită colecţie de fluturi exotici atât prin creşteri proprii cât şi prin schimburi şi colectări. Colecţia acestuia se remarcă printr-o varietate mare a speciilor, rezultat al preocupării colecţionarului de a avea câţi mai mulţi reprezentanţi din cele mai atractive familii de fluturi.

Expoziţia Fluturi exotici din colecţiile Muzeului de Istorie Naturală oferă ocazia de a admira unii dintre cei mai frumoşi fluturi şi molii într-o varietate de forme şi culori, şi de a remarca marea diversitate a acestora în lume", sunt de părere curatorii expoziţiei, Gabriela Cuzepan-Bebeşelea şi Nicolae Trif. Expoziţia va fi deschisă până în 31 decembrie 2018.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA