logo
Expoziţia "Femeile în arta grafică românească", la Brukenthal
Dumitru CHISELIŢĂ
416 vizualizari
Expoziţia
Între 9 august şi 30 septembrie, la Cabinetul de Stampe şi Desene din cadrul Palatului Brukenthal, iubitorii de artă pot admira expoziţia "Femeile în arta grafică românească".

"Parcurgând expoziţiile clasice de artă vizuală şi răsfoind publicaţiile generale de istoria artei, se poate lesne observa că prezenţa artistelor este redusă. Însă artistele au existat şi există, au creat şi creează, numărul lor fiind, în realitate, semnificativ mai mare decât ne arată documentele de arhivă sau lucrările de artă care au supravieţuit timpului. Cu câteva excepţii, artistele au fost timp îndelungat mai puţin vizibile decât artiştii, din motive ce au ţinut, în general, de factorii culturali, socio-economici şi politici care au modelat societăţile în care au trăit.

În acest context, expoziţia „Femeile în arta grafică românească” îşi propune să aducă în faţa publicului o selecţie de lucrări variate din punct de vedere tematic şi stilistic, aflate în colecţia de stampe şi desene a Muzeului Naţional Brukenthal, din creaţia artistelor de pe teritoriul actual al României.

Sunt expuse scene de gen, alegorii, naturi moarte, peisaje şi portrete din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până la sfârşitul secolului XX, realizate de artiste precum Sonia Barcianu-Petraşcu, Emilia Böbel, Eva Cerbu, Anna Dörschlag, Hermine Hufnagel, Ana Iliuţ, Hildegard Klepper-Paar, Hildegard Kremper-Fackner, Alma Redlinger, Betty Schuller ş.a.m.d.

Expoziţia se înscrie în demersurile recente de redescoperire şi valorificare a creaţiei vizuale a artistelor din România, dar şi în curentul internaţional de recuperare a contribuţiei femeilor la dezvoltarea ştiinţelor umaniste, sociale, naturale şi exacte" spune curatorul expoziţiei, dr. Laura Coltofean-Arizancu.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia