Tribuna
Elena Udrea: ”Dorinţa mea de a schimba lucrurile în bine în turism este mai puternică decât visul lui Geoană de a ajunge la Cotroceni”
Alexandra CHEŞCU
2862 vizualizari
Elena Udrea: ”Dorinţa mea de a schimba lucrurile în bine în turism este mai puternică decât visul lui Geoană de a ajunge la Cotroceni”

Reporter: După ce, timp de şase luni, aţi fost prezentată de mass-media drept cel mai activ şi dinamic ministru din actualul cabinet, dintr-o dată presa centrală şi-a schimbat radical atitudinea faţă de dumneavoastră, contestând toate acţiunile pe care le-aţi întreprins, determinând chiar înfiinţarea unei Comisii Parlamentare care să ancheteze aceste acţiuni. Ce s-a întâmplat, ce credeţi că a produs această răsturnare de situaţie?

Elena Udrea: Este adevărat, timp de şase luni am străbătut ţara de la Sud la Nord şi din Est spre Vest, constatând că dumneavoastră credeţi, ca şi mine, în bunăstarea pe care turismul o poate aduce localităţilor pe care le-am vizitat şi ţării noastre, în ansamblul ei. Am văzut cum multe fabrici şi-au închis porţile şi, peste tot pe unde am fost, oamenii m-au oprit pe stradă şi mi-au spus: „Doamna Ministru, am putea trăi şi numai din turism. Uitaţi-vă ce resurse naturale avem, ce vestigii culturale există şi ce tradiţii păstrăm. Trebuie doar să ne ajutaţi să se afle aceste lucruri”. Asta am şi făcut, în paralel cu măsurile pe care le-am adoptat pe partea de reglementare, am promovat, personal şi prin alte acţiuni finanţate de ministerul pe care îl conduc, în ţară şi în străinătate, destinaţiile turistice româneşti. Răsturnarea de situaţie s-a produs atunci când consultanţii politici americani ai domnului Mircea Geoană i-au explicat acestuia că nu are nicio şansă la preşedinţie în faţa lui Traian Băsescu, însă că merită oricum să încerce... Cum? Murdărind familia preşedintelui, compromiţând miniştri PD-L şi, cel mai târziu în septembrie, scoţând PSD de la guvernare. Asta nu are legătură cu turismul sau cu activitatea mea, e vorba de un plan electoral pe care, vedeţi cu ochii dumneavoastră, PSD, PNL şi câteva trusturi de presă încearcă să îl pună în practică.

Rep: În tot acest timp, v-am văzut frecvent pe micile ecrane. Inamicii dumneavoastră politici susţin că aceste apariţii au fost cumpărate din bani publici. Este adevărat?
 
Elena Udrea: Din păcate aţi auzit foarte multe neadevăruri despre mine în ultima lună. Evident că nu este adevărat, ba chiar lucrurile stau invers, adică am folosit fiecare moment în care m-am aflat în faţa camerelor de luat vederi pentru a promova gratuit tradiţiile noastre şi locurile mirifice pe care le avem. M-am îmbrăcat în costum popular în Maramureş, am purtat ia românească şi traista bucovineană în centrul capitalei, am mers desculţă pe plajă la Sulina, am încălecat pentru prima oară pe cal pentru a atrage atenţia turiştilor asupra hergheliei de la Mangalia şi am jucat tenis cu românul Ilie Năstase la Paris.
Am apărut în presă în acţiuni legate de mandatul meu de ministru, spre deosebire de Mircea Geoană, de exemplu, care a fost prezentat de mass-media drept candidat la alegerile prezidenţiale la tot felul de evenimente organizate pe bani publici de primarii PSD. Asta în condiţiile în care campania electorală nici nu a început încă. Geoană a fost zilele trecute vedetă a Festivalului Callatis de la Mangalia şi a Festivalului de la Mamaia, evenimente finanţate din fonduri publice de pesediştii Mazăre şi Tusac.
Nu am cheltuit niciun ban pentru mediatizarea mea, iar jurnaliştii m-au vorbit de bine sau de rău, interpretând, aşa cum au înţeles sau cum le-au dictat patronii, acţiunile mele. Ministerul Turismului a cheltuit bani exclusiv pentru promovarea destinaţiilor turistice româneşti şi a României ca destinaţie turistică, aceste cheltuieli neavând nicio legătură cu prezenţa mea în ştiri. În acest tip de cheltuieli se înscrie, de exemplu, şi difuzarea pe Eurosport a clipului de promovare a României ca destinaţie turistică avându-i drept actori pe Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, atât de cunoscuţi şi îndrăgiţi în întreaga lume...


Rep: Câţi bani a cheltuit până acum Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare? Vă întreb acest lucru ca să vedem care este miza Comisiei Parlamentare care anchetează aceste cheltuieli.

Elena Udrea: Mai întâi vreau să vă spun că presa a scris că valoarea contractului încheiat de PSD cu compania americană Benenson Strategy Group pentru consilierea electorală a candidatului Mircea Geoană este de 12 milioane de dolari, mai mare decât întregul buget de promovare a turismului românesc, buget care, după ultima rectificare, este de aproximativ 11 milioane de dolari. În acelaşi timp, la ministere conduse de PSD bugetele de publicitate sunt cu mult mai mari decât la Turism. Până la constituirea comisiei, ministerul nu cheltuise decât aproximativ 3 milioane de Euro pentru promovare, din care mai mult de jumătate pentru târgurile de turism la care ţara noastră a fost reprezentată. Vă asigur că, la Ministerul Turismului, fiecare leu a fost cheltuit cu respectarea legii şi a actelor normative care reglementează achiziţiile publice. Dar, aşa cum am mai spus, Comisia Parlamentară nu are nicio grijă legată de banul public sau de lege, singura grijă a membrilor comisiei este aceea a compromiterii mele, a partidului din care fac parte şi a candidatului nostru pentru preşedinţia României.

Rep: O altă acuzaţie pe care unii dintre membrii comisiei v-au adus-o este aceea că aţi fi dat mai mulţi bani pentru infrastructura turistică administraţiilor publice conduse de PD-L. Chiar aşa stau lucrurile?

Elena Udrea: Pentru prima oară după 1989, statul român a alocat o sumă importantă pentru susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructura turistică, proiecte aparţinând administraţiilor publice locale. Lista primăriilor şi consiliilor judeţene beneficiare a fost stabilită printr-o Hotărâre de Guvern în anul 2006, adică de Guvernul Tăriceanu. Proiectele se derulează în cadrul a patru programe naţionale de dezvoltare turistică: „Schi în România", „Dezvoltarea turismului balnear", „Dezvoltarea turismului în Delta Dunării şi pe Litoral", „Dezvoltarea infrastructurii în zona montană înaltă". Să nu îmi spuneţi că Guvernul Tăriceanu a alocat cu prioritate bani primarilor PD-L, şi nici că ar trebui să nu mai aprob bani la munte, fiindcă acolo sunt mai mulţi primari PD-L, sau la mare, doar fiindcă Radu Mazăre este PSD-ist. Din acest punct de vedere, culoarea politică zău că nu are importanţă, sunt bucuroasă că am reuşit să aduc de la buget aceşti bani pentru proiectele de turism ale primăriilor, bani investiţi pentru a aduce bunăstare comunităţilor locale.

Rep: Aţi reclamat un scenariu de compromitere a dumneavoastră după apariţia înregistrării unei discuţii dintre membrii comisiei. Sunt voci care susţin însă că înregistrarea neautorizată a respectivei convorbiri este mai gravă decât discuţia, pe fondul ei. De ce v-a supărat aşa de tare respectiva înregistrare?

Elena Udrea: Ştiam că am de-a face cu o comisie alcătuită din adversari politici de la PSD şi PNL, însă nu mi-aş fi putut închipui că oamenii aceştia sunt în stare să calce legea în picioare, afirmând că trebuie cu orice preţ să-mi fabrice mie un dosar penal, că vor să asculte telefoanele angajaţilor ministerului şi să-i ameninţe cu pierderea libertăţii. ”De frică, omul spune orice”, afirmă un membru al comisiei. E foarte grav, nu este posibil ca sub umbrela unei comisii parlamentare să se petreacă asemenea abuzuri. Tot din înregistrarea prezentată opiniei publice de către mass-media se vede cum membrii comisiei plănuiesc să vă mintă în continuare pe dumneavoastră, aşa cum au minţit că aş fi încălcat legea finanţelor publice, că aş fi cumpărat perdele de 75.000 de Euro, că mi-aş fi cumpărat limuzină, că nu aş fi trimis toate actele pe care le-au cerut sau că angajaţii s-au ascuns luându-şi concediu. Mii de minciuni am auzit şi am citit în ultima lună. Dar să spună că îi vor ameninţa pe angajaţii ministerului pentru a-mi fabrica mie dosar penal, asta nu pot să accept. Sunt ministru al acestei ţări, în niciun caz nu pot să fiu mai presus de lege, dar asta nu înseamnă că am drepturi mai puţine decât oricare alt cetăţean – motiv pentru care am cerut statului să mă apere şi le-am depus plângeri penale participanţilor la discuţia înregistrată. Altfel, am aflat şi eu, ca şi dumneavoastră, din presă, că înregistrarea există, am citit chiar că i-ar aparţine unui membru al comisiei. Puneţi-vă în situaţia mea, aş fi preferat să nu se vorbească niciodată că mi se fabrică un dosar penal, aş fi preferat ca discuţia să nu fi existat şi atunci nu ar fi fost nici această înregistrare.

Rep: Ce urmează? Vă veţi mai prezenta în faţa comisiei? Presiunile sunt foarte mari, unii vă cer demisia, ba se vorbeşte şi de desfiinţarea ministerului.

Elena Udrea: Închipuindu-şi că astfel l-ar putea învinge pe Traian Băsescu, consultanţii americani i-ar putea recomanda lui Geoană să dinamiteze munţii României, să scufunde litoralul, să demoleze bisericile la care ne închinăm şi să interzică Zilele Oraşului sau Fiii Satului, să desfiinţeze ministerul şi să şteargă România de pe hartă. Iar Geoană ar face toate aceste lucruri fără să clipească. Eu am cerut, din respect pentru instituţia de bază a democraţiei, Parlamentul, înlocuirea din comisie a celor cinci participanţi la complot. În rest, presiunea lor de a distruge orice lucru bun din ţara noastră este cu mult mai slabă decât dorinţa dumneavoastră de a schimba lucrurile în bine, şi asta îmi dă curaj. Voi continua să îmi văd de treabă, să vin la dumneavoastră acasă şi să încerc să aduc în localităţile pe care le-am vizitat şi turişti, vorbind lumii întregi despre frumuseţile ţării mele, despre istoria noastră, despre datinile pe care le avem, despre cântecul, mâncarea şi ospitalitatea românească.




comentarii
26 comentarii

am citit numai 2 randuri din "interviul" asta si mi s-a intors stomacul pe dos! Cat de lingusitor si pupincurist! Josnic!Faceti "Tribuna" de cacat, "jurnalistilor"!
ceausescu
27.08.2009 02:08
Consider foarte necesar ca jurnalistii de la Tribuna,daca ai au coloana vertebrala si mandrie de SIBIENI, sa informeze intr
sibian de pe strada Semaforului, exasperat de traficul rutier din oras
27.08.2009 03:59
Asta-i campanie electorala pro PD-L si Basescu.Pe madam Zarzarica nu o doare capul de ce a facut cu banii publici,ca-s ai lui tacsu si ai cocosului ei,pe ea o gadila Basescu si candidatura acestuia.Nu stim cine-i rep.Chescu,dar e jenant cum s-a facut pres in fata calaretei nationale care in 6 luni s-a plimbat sa-si faca imagine nu numai in cele patru puncte cardinale ale landului autohton,dar a depasit si granitele,vezi Doamne,pentru binele boborului si la rugamintea acestuia,ca sa ce ,ca sa promoveze frumoasele noastre gropi,gunoiul cat casa pe care-l gasesti pe unde nu te astepti,nesimtirea comerciantilor,hoardele de colorati cu ceafa lata si pripoane aurite la gat groase cat mana,intr-un cuvant o mizerie generalizata.Pe cine crede matracuca asta ca mai minte ? Parca am fi pe vremea cealalta cand se raportau succese peste succese dar tara se scufunda-n saracie.As intreba-o pe reportera daca i-a trecut durerea de sale si a reusit sa-si indrepte coloana vertebrala intre timp.RUSINE !
d-usa-atlanta
27.08.2009 07:51
Imi plac oamenii astia 2 cu "coloana vertrebrala" ... hotarati nu gluma, mai era unul care vindea motorina de la Comtram mai stie cineva de el ceva . Ziar de "găleată".
Piatra.
27.08.2009 08:05
RUSINE CIT DE CURIND O SA VA CITITI UNUL ALTUIA ARTICOLELE DACA MAI FACETI CAMPANIE ELECTORALA IN LOC SA INFORMATI CITITORII.SUNTETI TROMPETA PDL.
nicolae
27.08.2009 08:15
de accidentul de langa deva cu autocarul attlasib nu pomeniti nimic ?
sau e afacerea lu sefu si e interzisa informatia aceasta ?
sau e posibil ca ramona gaina sa puna articolul ca "ultima ora" dupa 24 de ore !
sunteti jalnici !
atom
27.08.2009 08:51
Faceti campanie electorala stimati oameni de la Tribuna. Exact cum s-a facut si cu Zilele Tineretului pentru Elena Basescu. Nici d-na Cocos nici d-voastra nu ati invatat nimic. Sa plece si ea cum a plecat d-na Ritzi.
renuntati la ploconul politic
27.08.2009 09:16
propun terminarea rapida a centuri,sa poata circula udrea pentru a promova turismul rominesc,ca de prostituat o face TRIBUNA
ben
27.08.2009 09:17
Imi vine sa vomit.
Cristi
27.08.2009 10:23
Imi este scarba!
Nu imi vine a crede pe mana cui a ajuns Romania noastra!
Un mediesan
27.08.2009 10:38
lasati vaicarelile ca va duceti la vot in noiembrie si parca va ia D-zeu mintile.
votati tot aiurea si dupa aia va dati seama ce ati facut, dar e prea tarziu, trebuie sa mai asteptam 5 ani...
dar nici atunci n-o sa va invatati minte si uite-asa...
asa va trebuie!
27.08.2009 10:48
JEGOSI ORDINARI SI IMPUTITI. SUNTETI ACELAS TIP DE LICHEA PRECUM NESPALATUL VOSTRU DE SEF. NU VA MAI CITESC CAT TRAIESC SI DACA MAI EXISTA PUTINA MINTE IN RANDUL SIBIENILOR AR TREBUI CU TOTI SA BOICOTEZE ACEST ZIAR DE CACAT CARE A INCAPUT PE MAINILE PLINE DE BALE ALE UNUIA CARE ABEA DACA POATE SA-SI PRONUNTE NUMELE FARA SA-SI LUXEZE SINGURUL NEURON ARE I-A MAI RAMAS. IDIOTI SI TEMBELI ASTA SUNTETI...
TNT
27.08.2009 10:49
motorina mai aveti?
Pesimistul
27.08.2009 11:20
Imi este scarba!
Nu imi vine a crede pe mana cui a ajuns TRANSIVANIA noastra!romania nu mai exista,a distrus-o iliescu cu tiganii lui.
Lasati vaicarelile ca va duceti la vot in noiembrie si parca va ia D
un transilvanean
27.08.2009 11:58
CENTTURA...CENTURA....CENTURA...mincinosilor ...ati imbolnavit sute de oameni de nervi...NUmai furati atit de mult si mai lasati bani si pentru CENTURA
Dan
27.08.2009 12:17
Hoti dracului!!!
Imi este sila de voi! Cacatilor!
Idol
27.08.2009 12:55
Elena Lupescu,Elena Ceausescu,Elena Basescu,Elena Udrea...Ce cauta logodnica lui Cocos la ministerul turismului ? Are pregatirea necesara ? Pe bricul Mircea Basescu ? E dezgustator ca faceti publicitate unui asemenea personaj nefast al politicii romanesti.Nomina odiosa.
Emilian Georgescu
27.08.2009 14:31
bah hahalerelor de ce sa termine centura,eu unde mai fac liniute?
sb 86 dmx
27.08.2009 14:52
Nu mai scrieti articole lingusitor pdliste intrun ziar serios.Toate articolele despre pupezele(zinele)Raluca,Nuti Udrea,Madam Ridzi si miss Anastase sunt scrise la comnanda pdlista,la fel si cele despre cetateanul de oroare sibian Basescu
marius
27.08.2009 15:13
SILA TOTALA ! COTOFANA ASTA HOATZA CRESCUTA SI HRANITA IN OGRADA LUI COCOS SI BASESCU CHIAR SFIDEAZA UN INTREG POPOR !
vio
27.08.2009 16:41
Ca sa dezvolti turismul ca activitate economica intr-o tara iti trebuie neaparat si o infrastructura dezvoltata. Or,degeaba se doreste ca in Sibiul nost',oras binecuvantat cu atatea atractii turistice(atat in intravilan cat si in imprejurimi), sa vina cat mai multi turisti daca nu exista o autostrada de centura care sa preia tranzitul rutier. Deci vedeti si dumneavoastra, stimati cititori, de ce am tras semnalul de alarma catre cei responsabili(presa,autoritati publice,parlamentari P.D.L.de Sibiu,societatea civila).
Vasile Paraian = un sibian exasperat de traficul rutier de pe str. Semaforului
27.08.2009 17:42
Mult succes, d-na Udrea!
Maria
27.08.2009 17:43
Fata, si tu esti blonda?
Pentru Maria
27.08.2009 19:29
Acum cateva zile,am scapat de ziarul Sibiustandard ,care o lingea aproape zilnic pe pitigaiata de Turcan,iata ca acum a inceput Tribuna,cu d-na ORGAN,imi pare rau, n-am sa mai citesc nici macar rubrica de anunturi din acest ziar.Rusine,de 3 ori rusine!
Un sibian
27.08.2009 19:37
acum inteleg de ce tot rapeta cuvintul ORGAN, ii sta gindul numai la el. asa a promovat
ben
28.08.2009 09:57
De ce mi-ati sters comentariul de ieri bai slugacilor? Oare n-aveam dreptate in ce spuneam? Cred ca tocmai de aceea m-ati sters ratatilor.
nea Ion agricultoru
02.09.2009 11:39
Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA