logo
"Educaţie, Cultură, Tradiţii” – simpozion internaţional cu participare sibiană, la Cernăuţi
Dan FRÂNCU
1149 vizualizari

O delegaţie formată din 75 de cadre didactice sibiene (reprezentanţi de la mai multe instituţii de învăţământ, Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Casei Corpului Didactic etc) a participat în data de 10 noiembrie, la Simpozionul Internaţional cu tema „Educaţie, Cultură, Tradiţii”, desfăşurat la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi (Ucraina). Simpozionul a fost organizat de Casa Corpului Didactic Sibiu şi  Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, pe lângă participanţii din judeţul Sibiu, fiind prezente şi delegaţii mai mici din judeţul Suceava şi raionul Briceni (Republica Moldova). Oaspetele de Onoare al simpozionului a fost ES Edmond Neagoe, Consulul General al României la Cernăuţi.

Delegaţia judeţului Sibiu a fost coordonată de inspectorul şcolar general adjunct, prof. Gheorghe Bîrză şi directorul Casei Corpului Didactic Sibiu, prof. Alexandru Dumbravă.

Cu acest prilej, între Casa Corpului Didactic Sibiu (CCD Sibiu) şi Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina a fost încheiat un acord de parteneriat, al cărui obiectiv este cooperarea interinstituţională, în direcţia derulării de activităţi educative şi culturale,  a atelierilor de lucru cu diferite teme. (Profesorii români din ambele ţări îşi propun să dezvolte relaţiile, în scopul unei mai bune cooperări în diverse domenii educative şi culturale, să sensibilizeze cadrele didactice şi elevii faţă de valorile naţionale şi faţă de conservarea şi promovarea tradiţiei, să contribuie la conştientizarea asupra acestor valori prin educaţie, dezvoltare personală şi profesională, să protejeze, dezvolte şi să păstreze obiceiurile şi tradiţiile populare, prin implicarea cadrelor didactice şi elevilor în activităţi cu specific tradiţional, dar şi să dezvolte imaginea pozitivă a partenerilor.) O primă activitate desfăşurată în cadrul acestui parteneriat a fost donaţia (o imprimantă color  şi cărţi - opere literare, auxiliare, literatură metodică etc) pe care reprezentanţii CCD Sibiu a făcut-o asociaţiei profesorilor români din Ucraina, precum şi donaţia de aproximativ 1.000 euro, pe care dascălii sibieni au făcut-o Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, pentru atât de necesara susţinere a activităţilor desfăşurate cu copiii români din Bucovina, în special sâmbăta şi duminica.

Simpozionul s-a încheiat cu un program artistic, susţinut de elevi ce activează în cadrul centrului dar şi de alţi invitaţi.

La întoarcerea din Ucraina, am stat de vorbă cu prof. Alexandru Dumbravă, directorul CCD Sibiu, care ne-a oferit mai multe detalii despre această deplasare. Astfel, am aflat că, întreaga deplasare în ţara vecină (desfăşurată între 8 şi 11 noiembrie) a fost parte a programului cursului interactiv „România Centenar – Acasă, în Bucovina”, pe lângă participarea la simpozionul internaţional amintit (reperul principal al acţiunii), programul acestui curs cuprinzând şi vizitarea liceului din Dorna Cândenilor, a oraşului Cernăuţi, (Săla Unirii din cadrul fostului Palat Mitropolitan, Catedrala, Universitatea), a cetăţii Hotin etc. Din program nu a lipsit seara cu specific românesc şi, pe drumul de întoarcere, oprirea obligatorie la „Ierusalimul românilor” – Putna, unde participanţii au adus omagiul lor marelui voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

„Pentru a marca Centenarul, Casa Corpului Didactic Sibiu a iniţiat un program de cursuri interactive, care să ducă, nu doar la cresterea gradului de cunoastere a evenimentelor petrecute in urmă cu 100 de ani şi de-a lungul istoriei, ci chiar să creeze punţi de legătura între românii, în general, şi cadrele didactice, în special, din Sibiu şi provinciile istorice componente ale României Mari, care astăzi ne lipsesc atat de mult. Drumul l-am început de 1 Decembrie 2017 la Budapesta, în faţa Parlamentului Ungariei, unde am fluturat tricolorul românesc pe care, apoi, l-am purtat cu noi prin toate periplurile centenare. În aprilie 2018, peste 60 de dascăli sibieni am fost prezenţi la Chişinău, unde am semnat un parteneriat cu Direcţia de Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău şi am clădit punţi frumoase între instituţii de educaţie din judeţul Sibiu şi Republica Moldova. De-a lungul drumului până la Chişinău, am depus coroane de flori la Oituz şi Mărăşeşti, întreaga călătorie fiind un curs interactiv de istorie şi simţire românească. Vizita la Cernăuţi, în nordul Bucovinei, a venit ca un popas firesc pe drumul către Alba Iulia, unde vom fi prezenţi la 1 Decembrie 2018. Aşteptăm cu drag să vină la noi, în luna decembrie, o delegaţie de 40 de colegi dascăli şi elevi de la Chişinău. De asemenea, am lansat invitaţia de a ne vizita şi, de ce nu, de a participa la cursuri de formare la noi şi colegilor din Cernăuţi. Deoarece vizitele noastre au avut un ecou pozitiv în rândul cadrelor didactice din judeţul Sibiu, sperăm ca în anul 2019 să mai organizăm astfel de acţiuni la Chişinău şi la Cernăuţi. De asemenea, nu as vrea sa ii uitam pe fraţii din Maramuresul istoric, sau pe cei de pe Valea Timocului. Important este însă să avem pace şi linişte în ţară, la hotare şi în suflete, iar atunci vom putea face tot ceea ce ne propunem. Mai important decât oraşul Alba Iulia este Alba Iulia sufletelor noastre, cea în care nimeni şi nimic nu ne poate opri să fim cu toţii împreună, fraţi şi surori ai unei singure familii: familia neamului românesc”, ne-a mărturisit prof. Alexandru Dumbravă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia