logo
Dumbrava Sibiului: Muzeul în Aer Liber, un foişor de ispite în care am auzit Iarna cum suspină!
Rareș BIŢU
3769 vizualizari
Dumbrava Sibiului: Muzeul în Aer Liber, un foişor de ispite în care am auzit Iarna cum suspină!

Cum să fi rezistat duminică vremii cu zurgălăii ei înadins legaţi de coadă, s-audă iarna cine-a decis s-o ia la fugărit? Dac-ar fi să-i caut un emoticon pe măsură, "Ţuşti la aer!" mi se pare fix de-acolo. Cu soarele şef de echipă pe şantierul generalului Celsius, primul week-end din martie a ademenit mii de sibieni şi turişti, dornici să ia oraşul la pas, parcurile fiind preferatele zilei.

Dacă pe Cetăţii, în Tineretului ori Astra încă mai era loc de-un bişon-doi, Grădina Zoologică şi Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului au fost zonele alese de cei mai mulţi plimbăreţi. Dovadă şi sutele de maşini parcate din dreptul Cimitirului şi până hăt departe unde pădurea începea să-nghită şoseaua cu tot cu pista ei de biciclişti.

Cum la Zoo bifasem recent, iar muşuroiala de la intrare părea dezarmantă, tot la Muzeul Satului trăgeam nădejde să nu ne chiar călcăm pe bombeuri. 

La bilete, coadă. Muşterii grămadă. Cobor spre furcile caudine de-şi zic intrare cu senzor şi tehnologie. Prezint biletul şi mă văd servit cu opţiunea "Canci!". Drăcovenia nu pare dispusă să se sinchisească nici de răbdarea dovedită, nici de biletul pe care mai am puţin şi i-l desenez. Lângă mine, o hibă similară e depăşită, de o pereche, cu succes. Încerc şi-acolo, dar "Canci!" pune piciorul în prag, (a)părând sloganul zilei. De nicăieri, o angajată vigilentă soseşte salvatoare. Serveşte drăcovenia cu un soi de "Pass", unul cu care mai făcuse, probabil, dresura zilei, drăcovenia clipeşte din irişii ei electronici şi scap.

Ce frapează nu e soarele căruia la meteo i-au numărat grade vreo 22, ci gheaţa încăpăţânată să fie încă stăpâna lacului. La câţiva paşi de mal - şi când zic paşi fix de aia zic! - doi bolovani plutesc, semn că-n miezul gerului şi-un stabilopod de voia putea să traverseze lacul.

Scena de pe lac priveşte mirată spre prima sesiune de plajă organizată ad-hoc. Brusc, lângă mirare se aşează indignarea. Pantaloni scurţi, tatuaje, şunci şi celulită. Ei, lasă, nu mai daţi vina pe Sărbători, eraţi grase din septembrie! Dacă dolofana-n iegări, se ducea pe Curmătură la şorici ori direct la shaormărie, făceam cumva şi reprimam remarca, dar cum nu s-a dus, n-am reprimat.

Liniştea pădurii e spintecată ba de-un chiot de copil, ba de-o pală de vânt ieşit la prima hârjoană cu mirosul de primăvară. Printre picioare mai să mi se înnoade prichindei şi căţei. Pardon, puzderia de căţei pentru care "Azi e voie, aşa ne-au zis la poartă, da-n timpul săptămânii nu", explică sfătos un mânuitor de lesă. Oare patrupezilor când le-o fi păsat ultima dată de-i duminică sau nu?

Atracţia zilei, un cârd de gâşte. Nu-i prea clar ce le animă arţagul, dar ceva sigur au de împărţit după cum se răţoiesc. Bine că nu-s raţele cu chef de sfadă: cum să fi zis, că se gâsculesc?

Să mergeţi să le vedeţi, ce frumoase sunt!" aud povaţa unei cunoştinţe. Verific stocul şi încă-i bine: pop-corn avem, că la banane şi cafea aud c-au renunţat de mult. Mai jos, lângă lac câteva raţe fierb, deşi nu-i nici picior de varză. Aproape că le-auzi bolborosind pline de invidie: suntem aici, suntem şi colorate, nu ca albicioasele ălea, o poză nu ne faceţi şi nouă? 

O potecă furişată din aleea care înconjoară lacul aruncă ocheade. Nu ţin minte să ne mai fi întâlnit de-o vreme, aşa că urc spre poala unei păduri unde primăvara îşi face inventarul: "Bondar avem? Avem! Câţi? Unul, dar mare, cât o dronă! Croitori? Oho! Aşa mulţi? Câtă frunză şi câtă iarbă! Bucureşteni? Sigur că da, uite ăla tocmai l-a sunat pe Mitoşeru! Cine-i Mitoşeru? Unu cu care se vorbeşte musai tare, s-audă şi ăia de la terase, de pe Bălcescu. Sticleţi? Era unu în faţă la Hilton ... Nu ăla, sticleţi cu tril şi pene, nu chipiu: Avem! Lipseşte careva? Nu, să trăiţi: atunci să-nceapă Primăvara! ... Era să uit, ia linişte! ... O auziţi? Aloo, croitorii ăia, ia tropăiţi mai în şoaptă: acum aude toată lumea Iarna cum suspină cu sughiţuri? 

 

 
comentarii
1 comentarii

Dumbrava-i superba in toate anotimpurile!Pacat insa ca dusmanii sibienilor(i-am numit pe distinsii consilieri) au marit de ceva vreme cu 60% pretul abonamentelor familiale.Iar de atunci nici eu si nici prietenii mei nu-l mai vizitam.Sa stiti ca foarte multi vizitatori locali sunt familisti cu venituri modeste care pur si simplu am fost alungati!Multumim,dragi consilieri!
Un "fost"vizitator fidel
07.03.2017 14:56
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia