logo
Drumul spre succes
Viorel ANDRIESCU
1924 vizualizari
Drumul spre succes

O echipă tânără şcolită, pro­fesionistă, motivată, am­biţioasă. Confruntată, din plin, cu capriciile şi incertitu­dinile unui domeniu de activitate cu totul special, unul solicitând, înainte de toate, putere de sinteză şi viziune.  Pionieratul în piaţa derivatelor a făcut din Sibiu un reper, la nivel nu numai naţional, ci şi internaţional, respectat şi preţuit.
SIBEX este deja un nume, singurul operator de piaţă din România şi singura piaţă de derivate, la nivel naţional, aliniată – EMIR (Regulamentul European privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii) şi aliniată astfel standardelor burselor europene prin semnarea, în anul 2014, a unui parteneriat strategic cu Grupul Bursei din Atena (Athex Group), în vederea implementării unui nou sistem de compensare şi a unui nou sistem de tranzacţionare.
La începutul acestui an, SIBEX a semnat un protocol de colaborare şi cu Bursa din Cipru (Cyprus Stock Exchange), în ideea creşterii lichidităţii pieţei locale, urmare a implementării unui concept nou, ”care reuneşte, prin cooperare strategică re­gională, tripartită, trei burse regionale – Athex Group - SIBEX – Cyprus Exchange, facilitând accesul participanţilor de pe pieţele din Grecia şi Cipru, pe pieţele administrate de SIBEX”, după cum ţinea să remarce directorul general al societăţii, Ovidiu Pe­tru. Noua soluţie tehnică de tranzacţionare lansată în producţie în decembrie 2014, va avea ca efect o reducere semnificativă a costurilor pentru SIBEX. ”Participanţii la pieţele SIBEX şi clienţii finali ai acestora beneficiază de o interfaţă de acces web-based, care nu necesită instalare, ci doar o conexiune la internet. Prin aplicaţia XNET Trader se pot tranzacţiona peste patru mii de produse, de pe cele mai reprezentative pieţe de capital din lume”.
În aprilie 2015, în strânsă legătură cu proiectul de înfiinţare de către SIBEX a pieţei reglementate de instrumente financiare derivate pe energie electrică, Deutsche Börse şi Bursa din Sibiu au semnat un protocol de colaborare, care vizează stabilirea unui parteneriat instituţional în scopul identificării soluţiilor optime specifice tranzacţionării noilor produse derivate pe energie electrică.

DEUTSCHE BÖRSE ŞI SIBEX COLABOREAZĂ PENTRU ÎNFIINŢAREA PIEŢEI CU ACTIV SUPORT ENERGIE ELECTRICĂ


Bursa din Sibiu intenţio­nea­ză să înfiinţeze şi să adminis­treze o piaţă reglementată de instrumente financiare derivate cu activ suport e­ner­gie electrică, având opor­tunitatea de a folosi în acest sens soluţia tehnică de tranzacţionare  oferită de Deutsche Börse - M7, care este sistemul performant al Deutsche Börse, adresat burselor de mărfuri, parte a arhitecturii globale IT 7 Marcket Tehnology. În cadrul parteneriatului astfel încheiat, Deutsche Börse ar urma să furnizeze SIBEX sistemele electronice şi de infrastructură pentru tranzacţionarea şi facilitarea accesului la sistemul de compensare-decontare pentru produsele derivate cu activ suport energie electrică.
Ovidiu Petru ne declara, în context: ” Parteneriatul cu Deutsche Börse reprezintă încă un pas realizat către obiectivul strategic propus, acela de a deveni un operator important în piaţa bursieră regională. Suntem încrezători că brokerii români şi traderii de energie vor beneficia din plin de tehnologia şi expertiza Deutsche Börse, în domeniul tranzacţionării derivatelor de energie şi suntem mândri să fim primii care vom fi în masură să oferim această excelentă oportunitate pieţei locale”.
Trebuie avut în vedere că Deutsche Börse este unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de date şi tehnologie din lume pentru industria valorilor mobiliare, cu o gamă variată de produse şi servicii adresate emitenţilor, investitorilor şi intermediarilor.

FURNIZORII DE ENERGIE, BUCUROŞI CĂ-ŞI POT DIMINUA RISCURILE


Contractele futures care au ca activ suport indicii pie­ţei spot de energie sunt un produs mult aşteptat de către traderii de energie. Astfel, este de reţinut poziţia Asociaţiei Furnizorilor de Ener­gie Electrică din România care puncta: ” Derivatele pe energie au fost solicitate de noi mult timp. Ne bucurăm că proiectul demarează pentru că avem nevoie de acest produs, mai ales în această perioadă în care piaţa spot este extrem de volatilă”.
Potrivit unui comunicat al OPCOM şi SIBEX, lansarea contractelor futures îi ajută pe operatorii din piaţa energiei să-şi diminueze şi să-şi transfere riscurile aferente evoluţiei preţului spot, al electricităţii. De asemenea, acest produs de tranzacţionare serveşte şi interesului participanţilor din pieţele financiare de lărgire a portofoliului de instrumente avute la dispoziţie pentru gestionarea riscurilor financiare de investiţie.

NOI SOLUŢII TEHNICE


În întreaga lume, contractul futures este unul dintre cele mai populare instrumente de acoperire a riscului, asigurând investitorii împotriva unor eventuale evoluţii nefavorabile,  a pieţei şi a preţurilor.
Contractele futures şi options tranzacţionate pe bursa sibiană, prima bursă de derivate din ţara noastră, reprezintă instrumente importante, cu un statut bine definit. Oferta SIBEX pentru produsele financiare derivate se referă la contractele futures pe acţiuni româneşti (SIF-uri, bănci, alte companii listate la BVB), contracte futures pe acţiuni internaţionale (Apple, Adidas, Bayer, BMW, Deutsche Bank, E.ON, Facebook, Google, McDonald’s, Visa), contracte futures pe aur şi petrol, pe indicele american Dow Jones Industrial Average şi contracte futures pe perechi valutare.
În concluzie, tran­zac­ţionarea instrumentelor financiare derivate prezintă avantaje incontestabile: un nivel ridicat de flexibilitate, sume imobilizate mai reduse, rezultate amplificate, comisioane mici, folosirea lor în strategii inovative. Combinate cu accesul facil pe piaţa la termen administrată de SIBEX, toate asigură premisele necesare unor investiţii profitabile.

BANII TREBUIE PUŞI LA LUCRU !


Cei mai mulţi oameni sus­ţin că le este imposibil să economisească, dar plătesc ani de zile rate la creditele bancare. Lucrul acesta în­seamnă că, de fapt, ei se pot descurca să trăiască lipsindu-se, zilnic, de banii pe care îi plătesc băncilor. Prin urmare plătesc şi împrumutul de la bancă, dar şi dobânzile aferente. În felul acesta, ei îmbogăţesc băncile. Cât priveşte investiţiile în piaţa de capital, acestea sunt accesibile oricui. Nu este nevoie de studii de specialitate pentru a investi şi pentru a câştiga.
Primul lucru care trebuie învăţat este că ”banii trebuie puşi la lucru !” Cât de puţini ar fi, ei trebuie să producă !

comentarii
1 comentarii

Penibil. Bursa din Sibiu e pe pierdere din 2011 incoace. Volumele ei sunt ridicole. Uitati-va pe rezukltatele financiare, ca sunt publice. Sibex e un mort viu...:))
Stef
12.04.2016 10:15
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sound

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia