logo
Din 7 iunie: Telemeaua de Sibiu a primit protecţie naţională
Din 7 iunie: Telemeaua de Sibiu a primit protecţie naţională

Conform declaraţiei lui Ilie Brad, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu, din 7 iunie "Telemeaua de Sibiu" a primit protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii, conform legislaţiei europene şi naţionale. Începând cu această dată, dreptul de utilizare a logoului naţional, precum şi dreptul de a comercializa "Telemeaua de Sibiu" revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judeţului Sibiu, care respectă prevederile din caietul de sarcini şi care sunt supuşi controlului şi certificării unui organism de inspecţie şi certificare recunoscut de MADR.

Aşa cum a ţinut să sublinieze directorul Ilie Brad, denumirea înregistrată "Telemea de Sibiu" este protejată de-acum împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului.

Menţionăm că autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logoului naţional "Telemea de Sibiu" este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, iar amenzile sunt usturătoare.

"Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagularea enzimatică cu cheag şi prelucrarea conform unei metode tradiţionale. Ea se prezintă sub formă de bucăţi pătrate sau dreptunghiulare, cu o înălţime de 12-14 cm şi o greutate de 0,3 kg, până la maxim 3 kg. Are suprafaţa netedă, curată şi fără coajă şi se comercializează atât proaspătă, cât şi maturată.

Telemeaua de Sibiu proaspătă are termen de valabilitate 2 luni şi se păstrează la o temperatură de 6-8 grade C.

Telemeaua de Sibiu maturată are termen de valabilitate 12 luni şi se păstrează la temperatura de 8-12 grade C" - se arată în caietul de sarcini care a stat la baza autorizării de către Comisia Europeană a brandului "Telemeaua de Sibiu/Indicaţie geografică protejată".

De reţinut că aria geografică de producţie şi maturare a brânzei "Telemea de Sibiu" este constituită strict din teritoriul administrativ al judeţului Sibiu.

Grupul aplicant al acestui brand este format din membrii Asociaţiei Producătorilor de Telemea de Sibiu, care are sediul în Răşinari, str. Octavian Goga nr. 1520, preşedinte Florin Dragomir.

 

comentarii
1 comentarii

Sper sa fie chiar de oaie, fara amestec cu cea de vaca...
Maigret
16.07.2018 08:31
Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia