Tribuna
"Digitaliada” a fost prezentat colegilor, la Turnu Roşu

Programul naţional "Digitaliada", în care este inclusă, începând din acest an şcolar şi Şcoala Gimnazială "Matei Basarab" din Turnu Roşu, a fost prezentat recent  responsabililor de la mai multe instituţii de învăţământ sibiene, în cadrul unei acţiuni de promovare desfăşurată la Centrul de Documentare şi Informare Turnu Roşu. Alături de gazde, la acţiune au participat reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, inspector prof. Anca Voineag, reprezentantul administraţiei publice locale a comunei, viceprimarul Mihaiu Toma Grigore, reprezentanta echipei de management şi implementare "Digitaliada", Marilena Andrei, alţi invitaţi. Întâlnirea a fost coordonată de directorul instituţiei de învăţământ, prof. Mihaela Iuliana Floare.
Pentru câteva ore bune, participanţii au putut intra în tainele programului, atât teoretic cât şi prin implicarea în diverse experimente şi aplicaţii informatice, reprezentanţii gazdelor împărtăşind tuturor din experienţa lor, cu mare bucurie şi disponibilitate. Cu prilejul prezentărilor ce au avut loc, s-a pus un accent deosebit pe multitudinea de avantaje aduse de implicarea şcolii în acest program, atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice ce activează aici. Metodele moderne de predare - învăţare, cu ajutorul tabletelor şi tehnologiei informatice, au fost promovate şi apreciate ca fiind foarte atractive pentru elevi, nu doar în ceea ce priveşte matematica şi TIC (tehnologia informaţiei şi a telecomunicaţiilor), materiile prevăzute la debutul programului, dar şi în ceea ce priveşte alte materii, pentru care aplicaţiile au fost introduse ulterior. De altfel, reprezentanta echipei de implementare a programului a subliniat faptul că, extinderea numărului de discipline pentru care există aplicaţii disponibile prin "Digitaliada" reprezintă unul din obiective, profesorii sau specialiştii din instituţiile de învăţământ fiind invitaţi să vină cu propuneri de aplicaţii.
Înainte de a fi invitaţi să participe la două ateliere de lucru (Matematică + TIC şi alte discipline), cei prezenţi au asistat la un scurt program de colinde interpretate de corul de elevi ai şcolii, coordonat de pr. paroh Nicolae Cristian.
La finalul activităţilor, participanţii au apreciat cum se cuvine organizarea şi programul prezentat, mulţi arătându-şi interesul de a candida la viitoarea sesiune de selecţie pentru intrarea într-o nouă etapă a acestuia.
În cursul verii acestui an, Şcoala Gimnazială "Matei Basarab" din Turnu Roşu s-a numărat printre câştigătoarele concursului de selecţie pentru includerea în programul "Digitaliada". Astfel, încă de la începutul anului şcolar, instituţia are în dotare un laborator digital complet echipat, cu materiale digitale educaţionale pentru Matematică şi Informatică şi cu profesori instruiţi pentru a utiliza metode digitale interactive la clasă, în procesul de predare. Instituţia de învăţământ din Turnu Roşu face parte din cele 10 şcoli selectate pentru etapa din acest an a programului, dintr-un total de 139 de şcoli înscrise în concurs. Laboratorul digital al şcolii a fost dotat cu 28 de tablete, pentru ca fiecare elev să poată lucra individual în timpul orei, cu laptop pentru profesor şi videoproiector pentru clasă. Împreună cu echipamentele, aceştia au primit un pachet complet de aplicaţii adaptate curriculei, materiale digitale şi planuri de lecţii, pentru a susţine învăţarea matematicii şi TIC-ului, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Profesorii au participat în prealabil la sesiuni de formare, pentru a fi pregătiţi să utilizeze metodele digitale la clasă. Din judeţul Sibiu, doar Şcoala Gimnazială Racoviţa mai participă la acest program. La nivel naţional, în prezent 4.500 de elevi de la 40 de instituţii de învăţământ se bucură de beneficiile proiectului Digitaliada, în care Fundaţia Orange a investit 1,3 milioane de euro.
"Digitaliada" a ajuns la cea de-a treia ediţie şi este un program de educaţie digitală care îşi propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare a elevilor. La nivel rural, se încurajează învăţarea prin metode digitale interactive a matematicii şi TIC pentru elevii claselor V-VIII. La nivel naţional, Fundaţia Orange susţine educaţia digitală prin dezvoltarea platformei online www. digitaliada.ro şi prin concursul de materiale digitale #Digitaliada. Platforma este un hub online de conţinut educaţional, ce poate fi accesat şi folosit de oricine este interesat, elevi sau profesori din toată ţara. (D.F.)

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia