logo
Despre cum mâncau principii Transilvaniei, la Muzeul de Istorie
Dumitru CHISELIŢĂ
746 vizualizari
Despre cum mâncau principii Transilvaniei, la Muzeul de Istorie

Imagini ale pieselor din argint, cositor, cupru şi oţel din colecţiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puţin cunoscute sau care nu au fost expuse până acum, care făceau parte din vesela şi tacâmurile păturilor privilegiate ale Transilvaniei, vor putea fi admirate într-o nouă expoziţie organizată de Muzeul Naţional Brukenthal.

Expoziţia „Servirea mâncării, între medieval şi modern” va fi vernisată pe 20 iulie, la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, în curtea interioară. Expoziţia face parte din proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluţiei veselei şi tacâmurilor folosite în spaţiul european, la trecerea dintre medieval şi modern.

„De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveştile cuprinse în această expoziţie urmăresc evoluţia cuţitului de la armă-tacâm la stadiul de cuţit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenuşăresei tacâmurilor – furculiţa, a cărei folosire generalizată a reuşit abia în era industrializării. De asemenea, naraţiunea expoziţiei urmăreşte felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziţionării şi folosirii instrumentarului de masă” spun curatori dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib şi dr. Raluca Frîncu. Fotografiile sunt realizate de  Alexandru Olănescu, iar prelucrarea grafică a fost asigurată de Chris Balthes. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 31 decembrie 2018.

În plus, în curând va fi lansat în format tipărit şi online volumul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei, în sec. XVI”, care cuprinde o selecţie de reţete din „Cartea de bucate a bucătarului-şef al Principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a sec. XVI, cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia