logo
Descoperiri arheologice şi cercetări ştiinţifice, la Conferinţa Internaţională „Interethnic Relations in Transylvania”
Liuba STARII
521 vizualizari
Descoperiri arheologice şi cercetări ştiinţifice, la Conferinţa Internaţională „Interethnic Relations in Transylvania”
Biblioteca Judeţeană ASTRA a găzduit, în perioada 19-21 octombrie, Conferinţa Internaţională "Interethnic Relations in Transylvania ”. Cea de-a XI-a ediţie a adunat 30 de participanţi din ţară şi străinătate, la Sibiu.

Conferinţa a debutat vineri, 19 octombrie, cu lansarea volumului “Militaria Mediaevalia în Europa centrală şi de sud-est”.

”O carte foarte interesantă, care include mai multe lucrări ale unor colegi din ţară şi din străinătate. Volumul este bilingv, în română şi engleză. Are 249 de pagini şi conţine articole ştiinţifice, fotografii, hărţi şi ilustrări tematice”, a spus Claudia Urduzia, unul dintre organizatori.

De asemenea, în cadrul evenimentului au avut loc comunicări, prezentări ştiinţifice şi o masă rotundă cu tema ”Patrimoniul Cultural European – de la amprentă etnică la valoare universală”.

Eu reprezint Universitatea din Ujhorod, din vestul Ucrainei. Am aflat despre această conferinţă de la colegii mei din Liov. Mă simt onorat să particip. Pentru a doua oară sunt la Sibiu. Fac cercetări în domeniul militar. În această ediţie, vreau să prezint noutăţi arheologice din secolele XII şi XVI. Proiectul meu cuprinde descoperiri arheologice, precum sabia cavalerului, care a fost găsită în zona de frontieră a Ucrainei şi a României. Al doilea obiect este un bascinet din secolul XIV, care a fost găsit sub Kiev, şi al treilea obiect este o sabie din secolul XVI, găsită la sudul Ucrainei. Sibiul e un oraş fantastic, stilul lui gotic mă fascinează”, a povestit Wolodymyr Hucul.

Rezultatele cercetărilor şi fenomenele istorice

Un alt participant din Bulgaria a mărturisit că este îndrăgostit de oraşul de pe Cibin şi în fiecare an îl vizitează: “Eu reprezint Muzeul Arheologic din Varna. De fiecare dată când vin la Sibiu observ schimbări şi îmbunătăţiri în acest oraş. Am adus o contribuţie în dezvoltarea acestei conferinţe. Am organizat mai multe conferinţe de acest gen, la Varna, unde au fost invitaţi şi colegii mei din Sibiu. Peste câţiva ani şi ei au început să organizeze conferinţe asemănătoare. Pot să spun că colegii mei din Sibiu se descurcă mai bine şi au succes în cercetări istorice şi în organizarea şi desfăşurarea conferinţelor”, a spus Valeri Yotov, directorul Muzeului Arheologic din Varna.

”Aspectul interetnic, relaţiile dintre grupuri umane ce se autodefinesc sau sunt percepute drept comunităţi individuale pe baza unor trăsături legate de provenienţa etnică, de limbă, de tradiţii culturale sau convingeri religioase, este probabil unul dintre cele mai fascinante fenomene dezvoltate de-a lungul istoriei. Specialiştii participanţi la conferinţele ”Relaţii Interetnice în Transilvania” şi-au prezentat rezultatele cercetărilor în faţa colegilor de breaslă, a invitaţilor şi a publicului participant, sub forma unor comunicări bazate pe material ilustrativ, continuate de discuţii şi schimburi de opinii, extrem de importante în circulaţia ideilor ştiinţifice”, a conchis Zeno Karl Pinter, organizatorul evenimentului.

comentarii
1 comentarii

Bani de-a dura.220 au deschis stirea, jumatate au citit si pe cati i-a fascinat??
Bani la cantine si spitale, nu la sedinte cu patru-cinci adunati si apucati, de cine stie unde, pentru cv-ul la cine mai stie cine...si o masa tovaraseasca.
nuoarul
22.10.2018 22:03
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

vino

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia