Tribuna
De Sfânta Marie Mică, Retişul a fost în mare sărbătoare
I. BÂRSAN
1314 vizualizari
De Sfânta Marie Mică, Retişul a fost în mare sărbătoare
Cea de-a IV-a ediţie a festivalului „Rara de la Retiş”, organizată de Consiliul Local şi Primăria Brădeni, a avut loc sub semnul marii sărbători a Naşterii Maicii Domnului - Sfânta Marie Mică.

Au profitat de acest prilej şi le-au adresat felicitări celor care poartă numele Maria, senatorul Nicolae Neagu, administratorul judeţului, Sebastian Dotcoş şi viceprimarul Sibiului, Tiberiu Drăgan.

Numeroşii spectatori din Retiş dar şi din alte localităţi au avut parte de un program deosebit, susţinut de mari artişti ai folclorului, nume consacrate, de mare valoare artistică, dar şi tineri foarte talentaţi de pe Valea Hârtibaciului.

Alături de Lia Maria Bologa, cea mai valoroasă reprezentantă a cântecului hârtibăcean, spectatorii s-au bucurat de prezenţa lui Alexandru Pugna, Nelu Albu, Diana Lupu, Benone Sinulescu, Valeria şi Traian Ilea, Veta Biriş, Vlăduţa Lupău, Diana Lupu, Românică Andrei, Constantin Vasilescu şi tinerii interpreţi cu origini retişene Anuţa Baciu – Taftă, Marinela şi Florin Suciu şi Adrian Sonea.

Spectacolul a fost deschis de Lia Maria Bologa care, după ce le-a felicitat pe cele care poartă numele Fecioarei Maria, a vorbit despre legăturile sufleteşti şi dragostea ce le-o poartă retişenilor, alături de care a susţinut spectacole la începutul carierei sale artistice, amintindu-l şi pe Ioan Baciu (Băciucu), cel care a învăţat ultima generaţie de jucători să ducă mai departe emblematicul joc de pe Valea Hârtibaciului.

Apoi a venit rândul jucătorilor retişeni să încânte spectatorii cu Rara Retişană, jocul fecioresc cu care se începea pe vremuri jocul satului, duminica ori în sărbători. Cei 11 jucători au reuşit să impresioneze încă o dată publicul prin eleganţa şi vigoarea mişcărilor.

Au urmat pe scenă marii interpreţi ai folclorului românesc, care au ţinut să mulţumească publicului pentru aplauze şi primarului Liviu Modoi pentru invitaţie şi pentru organizare. Au fost ascultate cu bucurie cântece îndrăgite din repertoriul acestor mari interpreţi, cântece religioase cântate de Alexandru Pugna, Valeria şi Traian Ilea, de Veta Biriş - din repertoriul căreia n-au lipsit cântecele patriotice.

De o primire deosebită s-a bucurat Vlăduţa Lupău, pe care aplauzele publicului au readus-o mereu pe scenă.

Constantin Vasilescu, după o suită de cântece de învârtit a dat glas unei pricesne, „Sfântă Marie”. Vocea lui puternică şi curată, frumuseţea cântecului şi interpretarea au creat un moment deosebit, de linişte şi trăire spirituală.

Alături de Constantin Vasilescu s-a bucurat de aplauze şi frumoasa retişeană Anuţa Baciu – Taftă.

Ansamblul „Românaşul” din Albeşti, în care sunt şi nepoţi ai retişenilor, a fost primit cu bucurie şi răsplătit cu aplauze pentru suita de jocuri populare de pe Târnave prezentate cu multă vigoare şi talent.

Spectacolul de pe scenă a fost încheiat de interpreţii Marinela şi Florin Suciu. Marinela şi-a asumat şi rolul de prezentatoare a celor care au urcat pe scenă la frumosul spectacol.

A IV- a ediţie a Festivalului „Rara de la Retiş” s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii, realizat pentru prima dată în satul în care oamenii se mai bucură de vechile tradiţii, de cântecele şi jocurile populare.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia