Tribuna
Astra film
„De ce zboară elicopterele”? De ce suntem o adunătură de panicaţi?
Dumitru CHISELIŢĂ
1541 vizualizari
„De ce zboară elicopterele”? De ce suntem o adunătură de panicaţi?
© mapn.ro

E amuzant cum într-o ţară plină de luptători, de super-revoluţionari, de mari curajoşi şi de eroi demni de benzile desenate, de vorba aceea, zguduitori ai temeliei lumii, nişte lucruri banale pentru perioada în care trăim, generează stări de panică. Numai în ultima vreme suntem bombardaţi, direct sau pe reţele, cu întrebări de tipul „Ce şi de ce bubuie dinspre Dumbrava?”, „Ce e cu elicopterele astea deasupra oraşului?”, „De ce sunt camere video la trecerile de pietoni şi giratorii”? „Ce e cu camioanele militare de pe DN Ţşpe?”, şi aşa mai departe...

Când eram copil, zile şi nopţi la rând, pe deasupra cartierului, dădeau ture elicopterele de la regimentul de (desigur) elicoptere. IAR-uri 316 şi 330. Alouette şi Puma. Zbârnâiau zi şi noapte, de ajunsesem să le identific din auzite. Alea care bârâiau mai pe joase, erau Pumele. Alea care sunau de zici că motorul avea clopoţei, erau Alouette-le. Era un deliciu, vara când aveai geamul deschis, să-ţi sune la cap aşa ceva. Dar nu ne speriam, nu ne întrebam „ce ne facem fetelor”, nu intram în sevraj că începe războiul cu americanii ori ruşii ori ungurii. La fel, dinspre Poplaca periodic, se auzeau bubuieli. Şi ziua, chiar şi noaptea. Şi filosofam că „a, sunt ăia de la ofiţeri în poligon”. Nu aveam deloc impresia că a explodat vreo hală sau că s-a mutat linia frontului la Zoo şi Disco-Bar. Aia era. Sibiul era unul din cele mai militare oraşe din România. Aşa cum e şi acum. Numai că ori s-a uitat detaliul ăsta, ori se trăieşte prea în spiritul confortului propriu şi cu teama de a-l pierde.

Hai să ne panicăm!

Bineînţeles că dacă zboară elicoptere pe cer, mâine va fi război. Că de aia zboară pe cer, ca aşa e şi în Call of Duty si Battlefield. Şi e de la sine înţeles că dacă auzi poc-poc în poligon şi dacă vezi camioane kaki pe carosabil, se confirmă că mâine va fi război. Se supără Putin, vin maghiarii antieuropeni ai lui Orban să „claim” Ţinutul Secuiesc, sau e război civil între Alianţa Vestului şi Alianţa Restului ori şi-a declarat Sibiul autonomie unilateral, iar vâlcenii şi gorjenii forţează intrarea în oraş pe aliniamentul Mall-Dedeman-Arhitecţilor/Cireşica. Deci e naşpa rău. Că o să-l ia pe Yubi la armată, o să-i confişte smartphone-ul de nu o să mai poată face live-uri la volan şi nici selfie-uri. Bineînţeles că la război nu mai ţine moda cu barbă şi tricou „deştept”, nu îţi vei putea lua trotineta sau skate-ul, şi vei vedea că a mânui o armă în realitate e mult mai dificil decât online. Dar hai să nu mai batem câmpii, că iar vă speriaţi.

Dacă eşti NATO, faci exerciţii NATO

Nu e bă, niciun război. Elicopterele alea de pe cer sunt Hawk-uri care vin de la Cincu, care e poligon NATO. În general, într-un poligon NATO, se adună diverşi militari, cu ale lor, care ghici ce fac? Se antrenează. Pentru război, nu pentru flashmob-uri sau ateliere de fast-food.  De era încă serviciul militar obligatoriu, poate că miroseaţi şi voi nişte Cincu şi aveaţi parte de altă adrenalină decât să te dai cu motorul pe Victoriei. Că de aia suntem în NATO. NATO e o alianţă militară. Adică aia e menirea ei, ca să fie pregătită de război. Şi pentru asta te antrenezi. Cu ce ai în dotare: tancuri, rachete, transportoare artilerie, avioane, elicoptere, nave de luptă, militari şi caporali.
Că nu poţi, dacă, să zicem, Putin, bau-baul hashtagilor, vrea să îşi arate muşchii, sau alţii care-or fi ei, să te împotriveşti cu o petiţie de la Declic. Nici cu postări cu m***e, nici măcar cu proteste cu beculeţele de la telefon sau cu pozici trucate. Nici cu editoriale pe Republica. Nici măcar cu apeluri la vot pentru Diaspora. Ci e o chestie, aşa, mai militară. Mai de băieţi. Uite aşa cum mergeţi voi la cursuri de specializare, aşa fac băieţii aceia exerciţii militare. Atâta tot. Nu va fi mâine război dacă vezi elicoptere pe cer şi camioane pe şosea. Nici dacă bubuie AG-ul la Poplaca. Deci, de ce ne panicăm? Aşa e la Sibiu. Şi dacă eşti NATO, faci exerciţii NATO. Atâta tot, nu se dezmembrează familii şi nu se sapă tranşee în pavajul înierbat din curte. Doar că oamenii sunt speriaţi de ceva. Asta e şi ideea. Când eşti speriat, manipularea merge mai uşor.

comentarii
1 comentarii

De ce trag clopotele, Mitica?
20.06.2019 07:14
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia