logo
Cu cărţile pe faţă
C. N. PICĂ
2134 vizualizari
Cu cărţile pe faţă

Pe B-dul Victoriei, lângă căminele studenţeşti se află un fel de cârciumă ce-şi zice "Andiamo" (Haide, în italie­ neşte). Am fost, întâmplător, acolo, în 16 XI a.c.: gheţărie curată, congelator, criptă de ţinut morţi să nu se-mpută. Dacă le place patronilor italiana, ar trebui să-i zică "Fuori di qui". Se pare că şe­mi­neurile sunt doar de decor.

• Pe scena Teatrului Gong "a fost sădită o ridiche cât un cap de om. Mi se părea mai interesantă o ştire cum că s-a sădit un cap de om cât o ridiche!

• A ajuns la mine o revistă "Capital Cultural" (nr.9, 2017). Interesantă. Făcută de nişte (bănuiesc) tineri de care n-am auzit până acum: Oana Ciucă Lazăr, redactor-şef, Teia Brînză, Elena Călinescu, Adela Cândea, Lucian Micu, Monika Tompos şi colaboratori. Pu­bli­caţia este cofinanţată de Consiliul Local şi Primăria Sibiu. Mă bucur să văd că se mai cheltuiesc bani şi cu folos.

• De asemenea, vă reco­mand volumul "Psihanaliza basmelor" de Bruno Bettel­ heim (Editura Univers, 2017), în traducerea fluentă a lui Teodor Fleşeru, în Colecţia "Educaţie cu blândeţe". Veţi înţelege că basmele, departe de a fi nocive - cum susţin unii duşi cu pluta - în educarea copiilor, sunt chiar recoman­date pentru formarea lor, dacă li se explică semnificaţiile, de la Hansel şi Gretel, Scufiţa Roşie (nu-i despre pionieri sau utecişti!), Jack şi vrejul de fasole, la Albă-ca-Zăpada, Cenuşăreasa, Frumoasa din pădurea adormită). (Sunt mai de spaimă desenele animate care se difuzează acum).

• Sibienii şi nu numai ei sunt împotriva modificărilor aduse Codului Fiscal, dar care gu­vernanţi, ajunşi la putere, au mai ţinut seamă de păre­rea alegătorilor? În care demo­craţie aţi văzut ca sătulul să-l creadă pe flămând? 

• Daniel Natea, deşi concurează pentru clubul Dinamo Braşov şi pentru România, îşi poartă cu cinste titlul de "Cetăţean de Onoare al comunei Păuca", de unde se trage. La 25 de ani, "colosul" nostru (2,03 m, 170 kg) mai are multe de de­monstrat în  judo-ul româ­nesc şi internaţional.

•  Dacă ţineţi neapărat să aveţi câini, pe care să-i plimbaţi ca să vadă centrul istoric, vă sfă­ tuiesc să vă luaţi masculi, care măcar se pişă la perete ori la un copac, nu căţele care se crăcesc în mijlocul trotua­rului. (Pubelele "speciale" plătite şi instalate de Primărie sunt pline de alte gunoaie, nu de căcaţi câineşti).

•  Apropo, cică Asociaţia producătorilor sibieni de telemea a pornit formalităţile pentru înregis­trarea mărcii "Telemea de Sibiu". Deocamdată cumpă­răm de la Express Napolact şi Covalact, firme care au fost mai iuţi de picior...

•  Am auzit că poliţiştii noştri vor fi dotaţi cu veste antiglonţ. Altă găsel­niţă inutilă,  fiindcă majoritatea nu au fost răniţi ori ucişi cu arme de foc, ci bătuţi sau căl­caţi cu maşinile. Sunt curios ce firmă produce respectivele veste, ca să vă spun cine e în spatele ei. (Mai ştiţi cine a fabricat celebrele "cărţi de alegător", care nici pentru şters la cur nu sunt omo­logate?!).

• La chioşcul de difuzare a presei din gara sibiană cei care mai trăiesc o delectare în lectură găsesc volumul lui Lucian Nadiu "Din surprizele şi necazurile unui medic", o carte încântătoare.

comentarii
1 comentarii

Interesanta sintagma „traducerea fluentă a lui Teodor Fleşeru”, dar ce intzelegi matale prin traducere ne-fluenta: oare cumva in-fluenta?
Daca ai fi si matale fluent, nu am fi nevoitzi sa legam cuvintele cum credem de cuviintza, ci ele s-ar aseza fluent in discurs, fara locuri libere intre silabe. Dar asta e vina culegerii, a corecturii, a altora. Sau, daca esti platit la cuvant, intzelegem ca ai vrut sa apara mai multe decat sunt si nu mai comentam necazul omului de presa...
Iar chestia cu deplangerea democratziei nu se potriveste cu pretentzia matale, cam totalitară, cum ca sibienii si nu numai ei sun impotriva a ceva. Adica totzi sibienii, de unde ai scos-o?
„Se pisa, se cracesc, cacatzi cainesti” nelipsitele delicii lingvistice cu miros personal care ne conving si de aceasta data ca nu altcineva a scris articolul decat emblematicul Dobra. Rezon!
Mick si Muck
04.12.2017 16:59
Din aceeasi categorie
sevis

tdc sibiu

traistuta culturala

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
brukenthal
Licitatie publica

accentmedia