logo
FITS
Cristina Mateescu, la Congresul Internaţional al apicultorilor, de la Sibiu: ”La nivel de apiterapie suntem pe primul loc în lume!”
Liuba STARII
1741 vizualizari
Cristina Mateescu, la Congresul Internaţional al apicultorilor, de la Sibiu: ”La nivel de apiterapie suntem pe primul loc în lume!”
Congresul Internațional ”Apiquality&Apidemica 2018” i-a adunat pe apicultori, biologi, biochimiști, farmaciști, medici, ingineri și oameni de afaceri din peste 25 de țãri ale lumii, la Sibiu. În cadrul congresului, experții din domeniul apicol au discutat despre importanța promovãrii apiculturii, calitatea și utilizarea mierii, au analizat cercetãri și studii recente, precum și renovãri în procesul producerii suplimentelor alimentare.

Printre organizatorii evenimentului a fost și dr. biochimist Cristina Mateescu, cercetãtor științiific, președintele Comisiei de Apiterapie „Apimondia”, director al Departamentului de Apiterapie al Institutului de Cercetare-Dezvol­tare pentru Apiculturã, care a povestit despre situația actualã a apliculturii în România și a precizat cã ”la nivel de apiterapie suntem pe primul loc în lume”.

”Prin resursele deosebite și prin apicultorii profesioniști pe care îi avem, suntem o țarã binecuvântatã.  Apiterapia științificã s-a nãscut în România, prin folosirea produselor stupului, pentru sãnãtatea și alimentația omului. Țara noastrã ocupã poziția fruntașã în acest domeniu”, spune Cristina Mateescu.

Comparativ cu anii 90' consumul mierii a crescut de zece ori și a ajuns la 500 de gr  pe  locuitor. ”La momentul actual, s-a ajuns circa la un borcan de miere pe an, fațã de 50 de gr cum a fost în trecut.  Oamenii au început sã conștien­tizeze valoarea nutriționalã  și  terape­uticã a mierii”, mai spune Cristina Mateescu.

Deși consumul mierii a crescut semnificativ în ultimii 30 de ani, la nivel european, România se numãrã printre juniori. În țãrile nordice consumul de miere depãșește douã kilogra­me pe cap de locuitor pe an.

 

Primul loc în Europa la exportul de miere

 

În 2017, România s-a plasat pe primul loc în Europa la exportul de miere. Pentru cã piața apicolã este una exigentã, exportul mierii s-a extins și a ajuns și pe continentul asiatic.

”Lumea apiculturii recunoaște impactul pe care l-a avut apiterapia româneascã, de la noi au pornit toate modelele de studiu pentru a implementa o apiterapie științificã. Mierea de salcâm este deosebit de apreciatã în Japonia. De asemenea, la noi s-au dezvoltat produsele cu propolis, care sunt acceptate pe piața mondialã ca suplimente alimentare, și ca medicamente”, explicã biochimistul.

 

Apiterapia ca tratament

 

În România propolisul este aprobat și recu­noscut ca medicament de cãtre Agenția Națio­nalã a Medicamentului. Potrivit președintelui „Apimondia”, propolisul este util și pentru cei care au sistemul imunitar scãzut din cauza unor tratamente. Totodatã, acesta este nece­sar ca antioxidant pentru sistemul cardiovas­cular, pentru boli hepatice și afecțiuni ale prostatei. Apiterapia ajutã la boala lyme (borelioza),cauzatã de înțepãtura de cãpușã. La fel și în cazul sclerozei multiple.

În timpul conferinței, dr.Mateescu a men­ționat cã în lumea apicolã se discutã despre  ”terapii interesante, dar care nu au fost încã omologate.Este vorba de injectare de miere, care încã nu e suficient de verificatã".

 

„O bucãțicã de Rai al României”

 

La rândul sãu, dr.ing. Cornelia Doștețan Abã­laru, membru în Consiliul Director al Societãții Române de Apiterapie, prin intermediul produselor apiterapeutice „Apilife”, a povestit despre activitatea apicolã și a oferit câteva sfaturi pentru identificarea mierii naturale.

“A fost un an îmbelșugat pentru apicultori, cu  sortimente curate de miere. Un an în care am reușit sã facem preponderent miere de pãducel și preparate noi. Sibiul este o zonã foarte curatã, în care culturile nu se stropesc, o bucãțica de Rai al României. Noi prelucrãm mierea, facem suplimente alimentare din ea. De asemenea, ne ocupãm de studii, cercetãri, suntem implicați în diferite proiecte. Exportãm mult în Canada. Albinuța face produsul perfect, noi trebuie sã-l pãstrãm și sã fim foarte atenți la prelucrarea lui”, spune aceasta.

Potrivit ei, pe rafturile magazinelor deseori se vinde miere contrafãcutã. Dovada  autenticitãții produsului este cristalizarea lui.

 

Recomandãri pentru consumatori

 

„Ridicați mierea cu lingurița dintr-o cantitate mai mare, iar șirul care curge este elastic,în momentul în care se întrerupe, mierea se ridicã la lingurițã și iarãși curge jos. În momentul în care ajunge într-o cantitate mai mare se pliazã sau face cercuri, nu se disperseazã în toatã masa de produs”, explicã dr.ing. Cornelia Doștețan Abãlaru.

Specialistul recomandã toate tipurile de miere. „Mierea de salcâm este o miere bunã la gust, dar este simpluțã, culeasã doar dintr-o singurã floare. Mierea de tei este calmantã și se dã copilașilor pentru liniștire. O miere de manã are foarte multe minerale , care ajutã în perioada convalescenței. Produsele apicole se pot amesteca în lactate, în orice combinații, cu excepția ceaiurilor. Nu ezitați sã vã adresați specialiștilor. În România 500 de medici practicã apiterapia”, conchide dr. Abãlaru.

 

Vești bune pentru iubitorii de miere

 

În perioada 11-15 octombrie, pentru iubitorii de miere din Sibiu și nu numai, la Cercul Militar, este deschis târgul de produse apicole de la producãtori naționali și internaționali. Miere clasicã, propolis, siropuri apiterapeutice, tinc­turi de propolis, jeleuri cu venin de albine, api­praline, cocktail-uri apicole, sãpunuri, cos­meticã și polen polifor pot fi gãsite pe mesele târgului.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia