Tribuna
Cristian – Leuven, cea mai dinamică înfrăţire din judeţul Sibiu!
Marius HALMAGHI
1373 vizualizari
Cristian – Leuven, cea mai dinamică înfrăţire din judeţul Sibiu!

Duminică, 6 mai, doamna Christiane Vanautgaerden-Vanneck a revenit la Cristian, conducând un comitet din oraşul înfrăţit Leuven (Belgia), din care fac parte: Jean-Paul Mouchaers (comisar şef de poliţie), Kris Torfs (directorul stării civile), Bruno Dewelde (inginer – directorul domeniului public), Marc Vranckx (comisar de poliţie), Jeroen Ameel (colonel, comandantul pompierilor) şi Bart Gijzen (căpitan pompieri). A fost a 37-a deplasare pe care doamna Vanneck o face în Cristian în cei 28 de ani de când oraşul Leuven a adoptat comuna Cristian; din 5 august 2015 cele două localităţi s-au înfrăţit, trecând la o nouă etapă de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, încheiate pe diverse planuri.
Relaţiile între cele două localităţi sunt multiple, nelimitându-se la colaborarea culturală între administraţii sau instituţii similare ci îmbrăcând forme diverse de relaţii între locuitorii celor două localităţi. Acum, delegaţia belgiană a donat comunei Cristian două maşini: un Opel ASTRA (din partea poliţiei belgiene) şi o maşină de pompieri performantă. Vizita se anunţă scurtă, dar extrem de intensă, marţi delegaţia revenind în Belgia. Doamna Vanneck ne-a declarat: «Personal, sunt foarte mulţumită de colaborarea noastră, atât poliţia cât şi pompierii din Leuven implicându-se permanent în realizarea proiectelor înfrăţirii. De asemenea, domnul primar Louis Tobback şi municipalitatea oraşului Leuven s-au implicat în aceeaşi manieră pentru reuşita acestor proiecte. În luna octombrie 2018 vor fi alegeri locale, noi sperând ca şi în viitor bunele noastre relaţii să continue, la acelaşi nivel». La afirmaţia mea că - parteneriatele franceze ale comunelor sibiene nu au acelaşi nivel de aprofundare a relaţiilor bilaterale - distinsa doamnă Vanneck a precizat: «Oraşul Leuven este înfrăţit şi cu oraşul Rennes (Franţa), dar înfrăţirea cu comuna Cristian este deosebită … s-a făcut cu sufletul».
Primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea, a urat bun venit delegaţiei, mulţumind doamnei Christiane Vanautgaerden-Vanneck, sufletul acestei colaborări, pentru întreaga activitate: «În toată această perioadă de adopţie şi ulterior de înfrăţire, am fost sprijiniţi atît material cât şi financiar, asftel putând să ajungem – în prezent – cu toată infrastructura realizată: reţele de gaz, reţea de apă-canal, asfaltarea străzilor, etc. Am primit o serie de maşini, foarte folositoare comunităţii, o parte din acestea înzestrând instituţiile locale care aveau nevoie. Mulţumesc delegaţiei şi rog să transmiteţi domnului primar şi cetăţenilor oraşului Leuven, mulţumirile noastre, atât ale mele, cât şi ale locuitorilor comunei Cristian.»
De peste un deceniu urmărim, cu atenţie, relaţiile Cristian - Leuven şi se poate constata că sunt cel mai interesant exemplu de bună practică în domeniu, cele două etape (prima fază de adopţie cu ajutorarea iar a doua, de înfrăţire reală) fiind un semn al prieteniei şi respectului reciproc. Poate că este timpul ca şi în marile înfrăţiri proiectate - cu comune din Republica Moldova - să învăţăm din greşelile trecutului.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia