Tribuna
Comuna Orlat are, în 2018, un buget de oraş
Comuna Orlat are, în 2018, un buget de oraş
În şedinţa din 12 februarie, Consiliul Local al comunei Orlat a aprobat bugetul pentru anul 2018. Se poate vorbi despre un record, deoarece în acest an bugetul local al Orlatului va fi de 21,6 milioane de lei, mare parte din fonduri provenind din finanţări europene şi guvernamentale, obţinute în urma unor proiecte depuse de administraţia locală din Orlat. şi în acest an, bugetul local va fi împărţit în două secţiuni, una de funcţionare în valoare de 3,35 milioane de lei (15,5% din totalul bugetului), care se referă la cheltuieli de personal, cheltuieli curente şi materiale şi una de dezvoltare de 18,26 milioane de lei (84,5% din totalul bugetului). Datorită acestui buget consistent, comuna Orlat se poate compara în această privinţă cu un oraş. O parte importantă a bugetului din acest an o reprezintă finanţarea atrasă din fonduri guvernamentale prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală - în valoare de 8,7 milioane de lei. Lucrările din fonduri PNDL se vor desfăşura în perioada 2018-2020 şi vor cuprinde modernizarea tuturor străzilor rămase neasfaltate (amenajare trotuare, asfaltare carosabil). Această sumă e completată de banii atraşi din fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare totală de 7,5 milioane de lei. Lucrările finanţate din PNDR vor fi desfăşurate în perioada 2018-2019 şi prevăd modernizarea staţiilor de epurare, a staţiei de tratare a apei şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru a rezolva această problemă pe toate străzile din comună, inclusiv în cartierele noi (Malul Cibinului, Drumul Poplăcii, strada Poienţei).

 

2018 va însemna o serie de investiţii în toate domeniile de interes local: infrastructură, cultură, sport, culte, etc.

 

Lucrări importante la infrastructură

 

Pentru acest an, administraţia locală şi-a propus să desfăşoare mai multe lucrări menite să îmbunătăţească semnificativ infrastructura locală: astfel, se va extinde reţeaua de apă-canal, se vor asfalta străzi şi trotuare, se vor realiza canalizările pentru apa menajeră (intersecţia str. Avram Iancu cu str. Învingerii), se va moderniza zona centrală, se va extinde reţeaua de gaz (s-a alocat o sumă de 10 milioane de lei în acest scop), se va extinde iluminatului public inclusiv în zona Malului Cibinului, se vor renumerota casele prin alocarea unor numere noi pentru fiecare imobil. Totodată, se va moderniza clădirea de pe strada Grănicerilor colţ cu str. Săliştii, aici urmând să se amenajeze un centru de pregătire profesională.

 

Sume alocate pentru cultură şi sport

 

Nici domeniul cultural-sportiv nu va fi neglijat, pentru că se va amenaja un teren de sport multifuncţional, se va moderniza terenul de fotbal prin împrejmuiri, renovarea tribunelor şi a vestiarelor. De asemenea, vor fi amenajate un traseu turistic la cetate, un observator şi un muzeu. O premieră va fi organizarea în acest an a sărbătorii ZILELE ORLATULUI, manifestare culturală ce va avea loc în lunile august-septembrie.

 

Grijă pentru lăcaşurile de cult

 

Ca în fiecare an, au fost prevăzute în bugetul local sume prin care vor fi sprijinite lăcaşurile de cult din comună. Administraţia locală a inclus pe lista de investiţii amenajarea unei capele mortuare, dar şi lucrări la cimitirul din comună.

 

„Ne putem compara din punctul de vedere al bugetului cu un oraş”

 

Primarul comunei Orlat, Aurel Gâţă, spune că acest buget dă speranţe în ceea ce priveşte dezvoltarea comunei: „Bugetul din acest an este cel mai mare dintre toate pe care le-a avut comuna Orlat de-a lungul timpului. Eforturile administraţiei locale de a atrage fonduri europene şi guvernamentale au fost materializate prin finanţări ce se ridică în total la aproximativ 16 milioane de lei. Din acest punct de vedere bugetul Orlatului poate fi comparat cu cel al unui oraş, iar asta ne îndreptăţeşte să avem speranţe mari în privinţa dezvoltării durabile a localităţii. Vreau să le mulţumesc pe această cale tuturor celor care s-au implicat în demersurile care au dus la atragerea acestor fonduri, dar şi comunităţii care ne-a fost alături. Pornim la drum în acest an cu o serie de investiţii ce vor rezolva probleme din toate domeniile, pentru că am gândit bugetul în aşa fel încât să acoperim toate necesităţile comunităţii. Orlatul se dezvoltă de la an la an, creştem gradul de confort al cetăţenilor, astfel încât să atingem standardele urbane. Suntem într-un an important, când sărbătorim Centenarul Unirii, iar acest moment coincide, într-un mod fericit, cu o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de trai din Orlat.”

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia