Tribuna
Comemorarea învăţătorului Emanoil Suciu din Pelişor
I. BÂRSAN
2212 vizualizari
Comemorarea învăţătorului Emanoil Suciu din Pelişor
În 30 septembrie 1934 urma să fie inaugurată,în prezenţa ministrului instrucţiunii publice Constantin Angelesc,unoua şcoală din Pelişor construită prin strădania marelui dascăl al satului, Emanoil Suciu. Inaugurarea nu a mai avut loc, emoţiile şi stresul l-au doborât pe vrednicul învăţător şi în locul inaugurării s-a săvârşit o dureroasă înmormântare.

Acest luminător al satului, pe lângă activitatea de învăţător a desfăşurat o multitudine de activităţi menite să pună în valoare cultura spirituală a lumii satului. A cules şi a creat folclor, a instruit echipa de dansuri „Căluşerii” din Pelişor, a scris şi a pus în scenă piese de teatru pentru lumea satului, piese pe care le-a publicat în revistele vremii.
Recent, pe şcoala pe care nu a apucat s-o inaugureze a fost aşezată o placă comemorativă cu numele acestui cărturar al satului.
Iniţiativa realizării acestei plăci comemorative le aparţine muzeografului Nevodar Mihaela de la Muzeul Văii Hârtibaciului din Agnita şi consilierului local Lascu Emil care, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului Local Bârghiş au suportat cheltuielile acestui eveniment.
La dezvelirea plăcii comemorative au participat locuitori ai satului Pelişor, membri ai Consiliului Local  Bârghiş profesori şi elevi şi rude ale celui comemorat.
Despre personalitatea lui Emanoil Suciu au vorbit muzeograful Mihaela Nevodar şi consilierul Lascu Emil. Despre importanţa realizării acestui eveniment a vorbit directoarea şcolii, prof Celina Toader care a subliniat faptul că acesta este un prim pas pentru cunoaşterea istoriei locale. Preotul  Simion Măneasa a subliniat rolul învăţătorului în luminarea spiritului.
Momentul emoţional a fost realizat de un grup de elevi, pregătiţi de învăţătoarea Cornelia Suciu, care au dat glas unor cântece patriotice dedicate celui care a participat la actul Marii Uniri de la Alba Iulia.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA