logo
Cititorii întreabă: De ce zidurile restaurate din Sibiul istoric sunt „albe”? O explicaţie şi nişte posibile măsuri
Cititorii întreabă: De ce zidurile restaurate din Sibiul istoric sunt „albe”? O explicaţie şi nişte posibile măsuri
De destul de multă vreme, zidurile restaurate din zona istorică au prins, aşa, o patină albă, de parcă cineva le-ar fi pus la saramură sau le-ar fi dat cu var. Situaţia este vizibilă, pentru cei interesaţi să observe aşa ceva, mai ales în zona Podului Minciunilor şi a Pasajului Scărilor, reabilitate pe la mijlocul decadei 2000 - 2010.

Chiar dacă era necesar un asemenea demers de reparare a acestor bucăţi de istorie a Sibiului (să ne reamintim de cum arăta, de exemplu, Pasajul Scărilor cu zidul spart şi cu proptele din buşteni sau zona Podului Minciunilor cu zidurile verzi de muşchi şi aproape lichide din cauza igrasiei, totuşi, aspectul de acum nu este unul din cele care să te facă să exclami „vai ce frumos!”. Ba dimpotrivă. Stratul acela alb este extrem de inestetic şi dă impresia de loc neîngrijit. Iubitorii Sibiului vechi şi-au pus această problemă încă de la apariţia ei, însă se pare că totul a rămas la nivelul unor conversaţii pe tema „ce păcat că...”, fără a se căuta explicaţii sau soluţii concrete.

 

Cauza principală: igrasia şi sărurile din materialele de construcţie

 

Graţie unui link găsit şi trimis, vorba aceea, întocmai şi la timp, am găsit pe pagina unei firme de materiale folosite în construcţie un articol numit „Weisse Ausblühungen auf Ziegeln: Vermeiden und beseitigen” (Eflorescenţa albă pe cărămizi. Evitare şi eliminare”). Dezvoltând căutarea, am realizat că această problemă este una din cele mai frecvente în construcţii şi că mulţi se „lovesc” de ea şi încearcă să ia măsuri.

Principala cauză este prezenţa sărurilor solubile în apă, prezente în zidărie care, prin mortar şi umezeală, se infiltrează la suprafaţa zidului. După ce „transportatorul” - apă se evaporă, aceste substanţe se cristalizează şi avem exact aparenţa aceea de „zid alb” pe faţade. Fenomenul apare atunci când se folosesc cărămizi noi într-o zonă plină de umezeală care penetrează zidăria încă din faza construcţiei, dar nu afectează, fizic, zidăria, însă îi conferă un aspect inestetic, mai ales în cazul lucrărilor mai ample, ca cele de reabilitare a locurilor pomenite aici din centrul Sibiului.

 

Măsuri simple ca să scăpăm de „zidurile albe”? Se pare că sunt

 

Specialiştii în construcţii germani şi americani sunt de părere că măsuri de prevenire a acestui fenomen pot fi evitate sau pot fi contracarate. În primul rând, este menţionată evitarea oricărui contact al materialului de construcţie cu apa sau umezeala din teren. În cazul în care fenomenul, totuşi, apare, se recomandă... curăţirea periodică a suprafeţei afectate. Se poate curăţi cu o simplă perie solidă, folosind sau nu apa, dar evitându-se soluţiile acide hidroclorice, care conţin exact „sărurile” de care vrem să scăpăm. Mai este menţionată şi curăţirea cu jet de nisip sub presiune, dar aceasta este mai distructivă, „curăţind” şi ce nu trebuie.

Deci soluţia este simplă, chiar dacă ar costa ceva bani, dar câştigul, cel puţin din punct de vedere a imaginii Sibiului vechi, ar avea infinit mai mult de câştigat. Ei, se poate sau nu? Având în vedere că aici este detaliată problema doar jurnalistic, aşteptăm şi o părere a unor specialişti în restaurare/construcţii şi de la noi. 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia