logo
Cireșele din Cisnădioara au ”un gust de poveste”
Adrian POPESCU
537 vizualizari
Cireșele din Cisnădioara  au ”un gust de poveste”


 

Sezonul cireșelor, la Cisnădioara poate fi inclus cu brio  în oferta   Regiunii Gastronomice Europene-Sibiu 2019. Pe dealurile  din zonă cireșele și-au păstrat aroma și gustul de altădată. Inițiatori destoinici doresc să ne arate că cireșele de aici au încă o calitate: ”sunt eco” - adică  netratate. În această zonă locuitorii aveau printre ocupațiile principale horticultura.  Livezile au fost și încă mai sunt parte mirifică din peisajul locurilor. Soiurile de aici sunt speciale.Cireșele sunt mari, cărnoase, au un gust  care ar putea fi inclus în metaforica formulă ”gust de poveste”. Aroma lor este pusă pe seama modului de adaptare a soiurilor la condițiile climatice și pedologice din zonă. Când se apropie ”sezonul rodului” pomii sunt încărcaţi cu buchete mari de cireșe.  Un localnic ne-a spus că livezile de aici au parte de o polenizare aparte, naturală. Ca atare fructele pot fi destinate nu numai consumului în stare proaspătă dar și procesului de industrializare. Este un soi care este recomandat și pentru dulceaţă ori fructe confiate. În acest context ”Tradiția cireșelor uitate” este cu certitudine un demers de lăudat și de apreciat. Astfel, astăzi - 22 iunie, la Apfelhaus Cisnădioara puteți participa la o demonstrație  gastronomică  unică în România. În cadrul evenimentului  gazdele, în  colaborare  cu Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – regiunea Transilvania, dar și cu implicarea Casei de vinuri Gogardin, vor  readuce în circuitul gastronomic național rețetele bunicilor și străbunicilor, care se bazau pe  aromele cireșelor. Produsele gastronomice vor fi însoțite de băuturi alcoolice sau non alcoolice (având la bază același fruct seducător). Oferta nu se reduce doar la atât. Chef Alin Barabancea, ambasadorul Regiunii Gastronomice Sibiu, împreună cu chef Eugen Grigore - project manager al Asociației Bucătarilor, dar și alți bucătari din zonă vor să perinde degustătorii  ori ”gurmanzii” prin "arhiva artei culinare", mai ales că în acest spațiu există și o tradiție anume: bucătăria medievală.  Tot aici vor fi expuse preparate zonale. La eveniment și-au anunțat prezența  și producătorii de carne, cârnați, brânză, produse de panificație, bere artizanală, de gemuri sau murături etc. Evenimentul începe la ora 18.00.


 

 





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia