Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Christoph Klein primeşte la Berlin Premiul cultural Georg Dehio
Sorana MAIER
1728 vizualizari
Christoph Klein primeşte la Berlin Premiul cultural Georg Dehio
* Distincţia se acordă anual unor personalităţi şi iniţiative care se implică în păstrarea şi orientarea către viitor a tradiţiilor şi a interferenţelor culturii şi a istoriei germane din Europa de Est * Fostului episcop îi revine această distincţie pentru că este "un teolog şi cercetător cunoscut dincolo de graniţele ţării sale şi unul dintre reprezentanţii de seamă din perioada de după 1989 ai germanilor aşezaţi de peste 850 de ani în spaţiul carpatin " *
Fostul episcop al Bisericii Evanghelice din România, Christoph Klein, va primi, în luna septembrie, la Berlin, Premiul cultural Georg Dehio pentru anul 2011, alături de organistul şi muzicologul Jan Janca.
Premiul este oferit de Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Deutsches Kulturforum östliches Europa e.V.) pentru a cincea oară, revine unor personalităţi şi iniţiative care se implică în păstrarea şi orientarea către viitor a tradiţiilor şi a interferenţelor culturii şi a istoriei germane din Europa de Est. Premiul cultural Georg Dehio se împarte într-un premiu principal, de 7.000 euro, şi un premiu de onoare în valoare de 3.000 euro
„Prin Christoph Klein este premiat nu doar un teolog şi cercetător cunoscut dincolo de graniţele ţării sale, ci şi unul dintre reprezentanţii de seamă din perioada de după 1989 ai germanilor aşezaţi de peste 850 de ani în spaţiul carpatin şi care au adus o contribuţie decisivă la istoria, viaţa spirituală şi peisajul cultural ale acestor meleaguri. După exodul germanilor din România în urma schimbărilor politice, dr. Klein a reuşit noua constituire a Bisericii Evanghelice C.A. ca biserică luterană de diaspora. Preocuparea sa duhovnicească „a stat în mod constant sub semnul convingerii că noilor provocări pe care le întâmpină Biserica Evanghelică li se poate răspunde doar prin serviciul oferit întregii societăţi, împreună cu populaţia majoritară cât şi cu celelalte minorităţi din România şi împreună cu celelalte biserici şi culte. Implicarea sa în păstrarea patrimoniului cultural al germanilor din Transilvania a dus la înfiinţarea Muzeului şi a Arhivei centrale a Bisericii Evanghelice în Sibiu şi la preluarea răspunderii pentru patrimoniul retrocedat comunităţii de Statul Român", se arată în motivaţia juriului format din şapte membri, oameni de ştiinţă, profesori.
„Salut decizia Forumului Cultural German pentru Europa de Est. Acordându-i Premiul cultural Georg Dehio, îi este recunoscută episcopului dr. Klein activitatea în cadrul comunităţii etnicilor germani din România, precum şi pentru convieţuirea interetnică şi interconfesională în ţara noastră şi contribuţia creatoare în multe organizaţii naţionale şi internaţionale importante”, a declarat Helge Fleischer, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, cel care l-a propus pe Klein pentru acest premiu.
Premiul de onoare este acordat lui Jan Janca pentru cercetarea orgilor din Gdansk şi din Prusia de Est şi Vest.
comentarii
1 comentarii

SIBIUL.....ORASUL CULTURII....ROMANIA...
IUTALIM
03.05.2011 01:36
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Respect Construct

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia