Tribuna
Chiulangita ,,se tratează" la psiholog
Alexandra DRAGUT
1809 vizualizari
Dificultatea de a alege un drum în viaţă, absenteismul, notele scăzute, agresivitatea, relaţia elev-părinte, relaţiie intercolegiale, dar şi cele cu profesorii, sunt principalele motive pentru care elevii apelează la psiholog sau la consilierul şcolar. Chiar dacă mulţi o ocolesc, vizita la psiholog îi ajută să se dezvolte şi să îşi rezolve problemele.

În ultima perioadă, numărul celor care merg la psiholog a crescut, şi au apărut noi tipuri de afecţiuni cu care se confruntă copii. ,,În ultimul timp a crescut numărul persoanelor care se adresează psihologului. Au crescut şi criteriile de diagnostic, avem noi tipuri de afecţiuni şi tulburări atât la copii, cât şi la adulţi. În Sibiu, a crescut în mod îngrijorător, de exemplu, numărul copiilor cu autism ", ne-a zis psihologul Mihai Copăceanu.    

Mihai Copăceanu: ,,Suntem în urmă cu locul psihologiei şi cu locul consilierii psihologice în viaţa omului"


 Conform unui raport UNICEF 2013, oamenilor le este ruşine să aibă în familie un membru cu o tulburare psihică, un vecin sau un prieten. Românii, din păcate, nu fac diferenţa dintre psiholog şi psihiatru, pentru că nu ştiu ce înseamnă. Psihologul Mihai Copăceanu consideră că „sibienii care se adreseză la psiholog reprezintă doar o treime din totalul celor care ar trebui să meargă măcar o dată.
În şcoli sunt consilieri şcolari care se ocupă de elevii care au un deficit emoţional, social, şcolar, dar şi de cei care sunt performanţi. ,,La şcoală facem consiliere separată cu elevul, dascălul, şi cu părinţii, dar şi împreună. În Sibiu, nu toate şcolile au consilier, ceea ce este foarte grav. Mulţi directori nu au cerut, dar pentru a fi un psiholog în şcoală trebuie să fie minim 800 de elevi, ceea ce este foarte mult. Noi suntem obligaţi să avem un registru cu copii care sunt agresaţi, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau sunt orfani şi să îi monitorizăm acordându-le asistenţă psihopedagogică după caz", spune Mihai Copăceanu. 


Trei şedinţe - ,,frecţie la un picior de lemn"


Din mai, anul acesta, s-a hotărât ca orice român care plăteşte asigurări de sănătate, fie că vorbim de adulţi, fie că vorbim de copii, poate beneficia de trei şedinţe de psihoterapie pe banii statului, dacă primeşte trimitere de la medicul specialist. Psihologul Mihai Copăceanu consideră că este un pas important pentru români, dar sunt insuficiente aceste şedinţe pentru tratarea pacientului. ,,Trei şedinţe sunt o <<frecţie la un picior de lemn>>. Abia se stabileşte relaţia terapeutică, se descrie cazul, se identifică priorităţile terapeutice şi se înţelege contextul. În Occident se decontează tipurile de psihoterapie care au fost dovedite a fi eficiente în costuri pe termen lung", a conchis acesta.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA